PITICE SA SPANAĆEM

Još jedna varijacija na temu pite sa spanaćem ili zeljem. Pitice bogate ukusom i lake za napraviti, olakšaće vam pripremu npr. doručka. Naročito ih volim u proleće jer se posle duge zime uželim spanaća/zelja.

Što se volumena tiče, pitice pripremljene na ovaj način ne mogu zadržati volumen u potpunosti jer sirovi spanać/zelje ispusti određenu količinu vode, dok se, takoreći, bari u toku pečenja, pa kore postanu potpuno vlažne ali zato upiju sve ukuse i mirise koje zelje/spanać ispuste. Meni to, u ovom slučaju, ne smeta jer ukus je taj koji ove pitice čini neodoljivim. 

Potrebne namirnice (za 4-5 rolata): ½ kora za pitu, ½ kg svežeg spanaća, 250 g sjeničkog sira, 180 g kisele pavlake, 0.5 dl ulja, 2 jaja „S“ klase, 2 dl mleka, so po potrebi. Za premazivanje: 1 jaje, 1 supena kašika vode.
Način pripreme: Kore za pitu razdvojiti i odvojiti po tri kore za svaki rolat. U dubljoj posudi izmrviti sir, dodati pavlaku, ulje, jaja, mleko, po potrebi soli, pa sve sjediniti. Spanać oprati, odstraniti drškice i iseći na tračice. Pleh obložiti papirom za pečenje. Uključiti rernu na 220° C, da se ugreje. Prvu koru blago premazati sa pripremljenom smesom (1.5 supena kašika). Zatim, preko nje položiti drugu koru i posuti je sa 3-4 supene kašike smese, naročito bočne ivice. Treću koru poprskati sa 2-3 supene kašike smese i uz donji kraj kora naneti spanać (za 2 šake). Bočne ivice saviti ka unutra i urolati kore. Odložiti na pleh obložen pek-papirom. Rolat makazama zarezati na 4-5 mesta i premazati dobro umućenom mešavinom vode i jajeta. Isto ponoviti sa ostatkom kora. Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 220° C, oko 20 minuta. Služiti dok je toplo.
Ažurirano 2014.
-------------------
Originalni objavljeni recept glasio je i izgledao ovako.

Za sve koji vole spanać i sir, ovo je moja preporuka za isprobati.

Ništa novo - princip je isti kao i kod svake zeljanice, ali htela sam male parčiće, koje posle ne moram da seckam, seckam, seckam... Ovako gricnem parče iz dva puta  i gotovo. A, i jako brzo bude pečeno, za desetak minuta - što je po ovoj vrućini, više nego dobrodošlo!

Potrebno: ½ kora za pitu, ½ kg svežeg spanaća, 250 g sjeničkog sira, 1 dl ulja+za premaz, 3 jaja, 2 dl mleka, prstohvat soli, po želji susam za posipanje.

Priprema: Kore razdvojiti. Sir izmrviti. Spanaću odstraniti drškice, oprati i iseći na srednje krupnu parčad. Umutiti jaja, posoliti, dodati ulje, mleko i sve dobro sjediniti. Blago pouljiti dno i ivice pleha (crnog, za rernu). Na dno postaviti jednu ili dve kore, po potrebi i prisloniti ih uz ivice. Rolatiće praviti od dve kore. Na prvu koru ravnomerno posuti 1 supenu kašiku sira. Prekriti drugom korom i naneti iseckani spanać, a preko posuti 2 supene kašike izmrvljenog sira. Ivice preklopiti ka unutra i urolati kore. Tako pripremljen rolat staviti u pleh. I postupak ponavljati sve dok ima kora i mesta u plehu. Pripremljene rolate zaseći makazama na 4-5 mesta kako bi preliv što bolje dopreo do unutrašnjosti kora. Smesu sa umućenim jajima ravnomerno preliti preko rolata, posuti susamom i peći u ugrejanoj rerni na 220° C 15-ak minuta. Služiti toplo.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

1 коментар: