RIŽOTO SA TIKVICAMA

Za sve koji vole kremasti ukus rižota, ovo bi bila moja preporuka. Update, X/2014.

1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
1 veća šargarepa
1 veća tikvica
2 grančice svežeg bosiljka
1 kašičica soli
bibera po želji
3 supene kašike maslinovog ulja
250 g pirinča duguljastog zrna
2 dl vodebujon/belo vino
1 supena kašika putera
šaka izrendanog pekorina/parmezana

Priprema
Proprati pirinač i ostaviti da se blago osuši. Očistiti crni luk, iseckati na sitne kockice, staviti na blago ugrejano ulje, posoliti i pržiti. Kada je već upola propržen, dodati izgnječen beli luk, pa blago propržiti, dok se ne oseti miris belog luka. Onda, ubaciti svež bosiljak (u grančicama). Promešati, još malo propržiti i dodati već očišćene i na kolutove izrezane tikvice. Sve promešati, pa kad tikvice puste malo vode, ubaciti očišćenu i na krupnije komade iseckanu šargarepu. Prodinstati i ubaciti pirinač. Sve promešati i zaliti sa 2 dl vode/bujona/vina. Smanjiti temperaturu na srednju vrednost i kuvati dok tečnost ne ispari. Izvaditi grančiće bosiljka. Nakon toga, ukoliko je potrebno dodati još malo tečnosti ali nemojte preterivati. U kuvani pirinač (koji mora da sačuva svoj oblik) umešati puter, skloniti sa šporeta, po želji dodati šaku izrendanog pekorina/parmezana, prekriti pamučnom krpom i poklopiti da odstoji 5-10 minuta. Servirati toplo (ni vruće, ni hladno).

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

2 коментара:

  1. Super je!Obožavam ovo ,ima ga i kod mene na blogu,jedino što ja u svaki rižoto trpam i parmezan!

    ОдговориИзбриши
  2. za koliko je ovo osoba?

    ОдговориИзбриши