ČOKOLADNA TORTA

Najbolja čokoladna torta za dečji rođendan
Recept za ovu tortu prvobitno je objavljen 09. juna 2010. godine, skoro na samom početku mog blogovanja. Kako je kvalitetnom receptu falila odgovarajuća fotografija rešila sam da to ponovljenom objavom ispravim. Ovakva čokoladna torta prijatno je iznanađenje u odnosu na ostale, koje su uglavnom teške i podsećaju jedna na drugu. Ovu čokoladnu lepoticu rado jedu čak i oni koji ne ljube čokoladu. 
Uz ovaj recept moram napomenuti moju nesmotrenost, koja se ogleda u tome da sam izostavila da ubeležim ime autora ove poslastice. Sada se kajem, jer je gospođa koja je na Coolinariki objavila ovaj recept, zaslužila SVE POHVALE! Ukoliko autor pročita ovo, hvala Vam i slobodno upišite Vaš komentar, kao i Vaše ime. ☺ Evo, našla sam najzad... Micka47 hvala Vam!

Potrebne namirnice: Za patišpanj - 9 jaja, 180 g šećera, 1 limun, 3 rebra čokolade (60 g), 200 g mlevenih oraha. Za fil - 6 jaja, 300 g šećera, 7 rebara čokolade (140 g), 250 g putera. Za natapanje kora oko 1,5 dl ruma.
Način pripreme: Orahe prepeći u tiganju ili u rerni, pa ohlađene samleti. Uključiti rernu da se zagreva  (180 stepeni). Razdvojiti belanca od žumanaca i penasto umutiti belanca, tako da se dobije čvrst sneg. Zatim, umutiti žumanca sa šećerom. Kada bude penasto umućeno i boja postane bledo žuta, dodati ribanu koricu limuna, otopljena rebra čokolade za kuvanje i mlevene orahe, pa sve fino promešati (bez miksera). U to postepeno dodavati umućena belanca i mešati sve dok se belanca ne utroše a masa sjedini. Sipati u pleh (veliki, crni, od rerne) obložen pek-papirom i peći na 180 stepeni C oko 20 minuta tj. dok se ivice ne odvoje od pleha. Ohladjenu koru iseći na tri dela. Za fil dobro umutiti jaja sa šećerom i kuvati na pari uz stalno mešanje (20-ak minuta). Kada počne da se zgušnjava dodati prethodno otopljenu čokoladu, skinuti sa vatre i ohladiti. Posebno umutiti puter i postepeno dodavati ohlađeni fil u to (koristiti mikser). Svaku koru natopiti rumom, pa namazati filom. Tortu pramazati sa svih strana preostalim filom i dekorisati po želji.
Napomena: Rado smanjim količinu šećera koji ide u tortu jer je za moj ukus preslatka. Tada za patišpanj koristim 130 g a za fil 250 g šećera. Rum se ne mora koristiti jer je patišpanj  dovoljno vlažan ali ukoliko volite ukus ruma ništa ne škodi. ☺ Često koristim amareto umesto ruma jer u ovoj kombinaciji svojim gorkastim tragom pravi izuzetno dobar sklad sa čokoladnim filom. Torta na fotografiji rađena je od prepolovljenih mera. Bogata je ukusom, jako dobra za sve prilike, naročito one kada sebi ne smete da dozvolite "promašaj". Originalni recept pogledajte ovde. Još jednom, sve preporuke.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

2 коментара:

  1. Verujem da je torta preukusna, ali ova dekoracija!!!! Kakva ideja, fenomenalno! tako jednostavno, bez nekog posebnog umeca fondanisanja, a kakav rezultat! Vec je vidim na nekom decijem rodjusu i pored nje decije osmehe i nestrpljenje ko ce koji slatkis sa nje da mazne :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ♥ Hvala ti, draga moja! Foru sam pokupila spremajući tematsku zabavu za klince i momentalno sam zamislila šta bih gde stavila ☺ A, dečurlija oduševljena ovim izobiljem i ne trepću... Zaista im izmami osmehe. Torta kao torta je odlična i uvek je rado preporučim. ☺

      Избриши