26.06.2010.

SLANE PALAČINKE


Svi mi imamo neki "svoj" recept za palačinke i redovno ih pripremamo. A kad u njih dodamo i neki fil po želji i lepo ih ispohujemo, dobijemo nešto slasno. Kao salatu možete poslužiti šta vam je po ukusu. Ja sam ovog puta koristila krastavac sa mileramom i paradajz. 
  
Testo za palačinke: 
1 jaje "S" klase
blagi prstohvat soli
blagi prstohvat šećera  
150 g prosejanog brašna  
300 ml vode  
malo putera

Način pripreme: U posudu usuti brašno, dodati so i šećer, sve promešati. Napraviti udubljenje i dodati jaje i polovinu tečnosti. Sve polako mutiti, a onda dodati preostalu tečnost i razmutiti dobro sve grudvice. Ako radite mikserom on će obaviti ovaj deo, bez brige. Testo pokriti i ostaviti sa strane, od 30-60 minuta. Kada je toplo vreme, testo odložiti u frižider. Što duže stoji, to je bolje (nemojte preterivati:). Ugrejan tiganj premazati sa malo razgrajanog putera i u zavisnosti od prečnika tiganja usuti onoliko smese koliko da se pokrije dno i istovremeno kružnim pokretom ruke razliti smesu ravnomerno. Palačinka ne sme biti debela. A ako se providi, odlično. Peći sa jedne strane oko minut, okrenuti i peći još 30-40 sek. Mora dobiti finu, rumenu boju. Od ove mere, u zavisnosti od prečnika tiganja, dobije se od 8 do 10 palačinki.
Ovaj način pripreme počela sam da primenjujem kada sam francuskog poslastičara/kuvara gledala kako priprema crapes. Govorio je da se brašno meša sa sastojcima laganim pokretima „kao kada se miluje žena“. Odmah sam pomislila-o čemu bi Francuzi nego o ženama. Ali recept, za razliku od šefa, nije kliše. Stvarno se dobije fina smesa. Nije stavljao nikakvu masnoću u testo, već je komadićem putera premazivao tiganj u kom je pekao palačinke. Eto, pokupila sam njegovu foru i od tada pečem palačinke „na francuski način“.

Punjenje: fil za lazanje/bolonjeze sos. Pohovanje: 1 jaje, 2 supene kašike vode.
Palačinke filovati punom supenom kašikom fila, preklopiti sa tri strane, stvarajući oblik kvadrata a donji preklopljeni deo dalje urolati. Uvaljati u umućenu smesu jajeta i vode i pržiti u vrućem ulju, dok ne dobije zlatno-rumenu boju. Služiti toplo.

Salata od krastavca:
1 veći krastavac
180 g milerama
prstohvat soli
Priprema: Krastavac oguliti i iseći na komadiće željene veličine i oblika, te posoliti. U drugoj posudi umutiti mileram, te time preliti krastavce.  Servirati hladno.
 
Ovaj post je značajno dopunjen i prerađen X/2014.

Нема коментара:

Постави коментар