LJUBIŠINA TORTA


Potrebno: 6 jaja, 12 supenih kašika šećera, 6 supenih kašika brašna (10 ukoliko volite tvrđe kore), 1 prašak za pecivo,3 supene kašike kakaoa, 6 supenih kašika tople vode, 1 kesica cappucino praha, 3 kesice vanil pudinga, 250 g putera, 1 l mleka, 250 g šećera, 200 g piškota (1 veća kutija), 2 kesice vanil šlag-krema, 300 g višanja (ili voća po izboru), čokoladne mrvice (za dekoraciju).


Priprema: Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca dobro umutiti. Žumanca umutiti sa toplom vodom, pa dodati šećer, a kada masa počne da beli dodati brašno, prosejani kakao i prašak za pecivo, sve vreme mešajući nakon dodavanja svakog sastojka. U to dodati ulupani sneg od belanaca i promešati lopaticom za kolače (iznutra ka spolja). U pleh (25 x 20 cm) sa pek-papirom izručiti masu, pa je fino izjednačiti i peći u ugrejanoj rerni na 200° C oko 15 minuta. Kada je kora pečena, ostaviti da se ohladi. Ukoliko niste sigurni da li je biskvit pečen, proverite čačkalicom (ubodite sredinu i ako čačkalica ostane čista, bez zalepljenih delova testa – kolač je pečen). Kada se kora ohladi, biskvit preseći napola. Pripremiti kapućino i ohladiti ga. Za fil u malo mleka rastopiti puding, pa dodati u prokuvano mleko sa šećerom. Puding pripremiti prema uputstvu sa kesice i mešati sve vreme dok se kuva, da se ne bi stvorile grudvice. Prohladiti, pa dodati prethodno umućen puter i nastaviti mućenje dok ne bude sjedinjeno. Pripremiti kutiju piškota. Donju koru poprskati sokom, premazati filom, na to poređati višnje, pa poslagati piskote natopljene kapućinom, premazati filom, opet ređati piškote natopljene kapućinom, na to višnje, pa vanil šlag-krem, poklopiti drugom korom, poprskati sokom, pa premazati preostalim filom od pudinga i ukrasiti ostatkom krem-šlaga od vanile. Posuti čokoladnim mrvicama ili dekorisati po želji. Ostaviti u frižider preko noći da se dobro ohladi.


Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

6 коментара:

  1. Oooo,da mi je biti Ljubisa kad se pravi ova torta !!!:))))
    Jako,jako fina !!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Torta mi izgleda savršeno, ali gdje bi bio recept????

    ОдговориИзбриши
  3. Zahvaljujem na pohvalama i vašem strpljenju. Evo recepta. :))

    ОдговориИзбриши
  4. slučajno sam sada naletila na tvoj blog, krasnih recepata imaš, a ovaj mi se posebno dopada,
    puno te pozdravljam :)

    ОдговориИзбриши
  5. Uopće nema problema oko privatizacije posta, tvoje su riječi predivne, ja ne bih bila Ljubiša samo kada se sprema ova torta, nakon ovih riječi bila bih Ljubiša svaki dan. Recept se čini dobar i za probati.

    ОдговориИзбриши