SAMOSE

Samose sa krompirom

2 krompira
1/2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
1/2 kašičice đumbira
1/2 kašičice korijandera
1 kašičica soli
1/2 kašičice bibera
1/2 kašičice aleve ljute paprike ili
1 sveža ljuta paprika
2 dl ulja
5 listova kora za pitu
1 supena kašika brašna
malo vode 

Priprema: 
Oljuštiti i iseckati krompir, pa obariti u slanoj vodi. Na malo ulja propržiti beli i crni luk, posoliti, te kada je dobio zlatno-žutu boju skloniti sa vatre i preliti preko krompira. Začiniti korijanderom, biberom, đumbirom, alevom paprikom, pa dobro ispasirati. Kore za pitu preseći na tri dela po dužini, da se dobiju trake. Brašno pomešati sa vodom. Svaku koru na početku namazati sa mešavinom brašna i vode, u sredinu staviti fil, preklopiti u trougao i tako raditi do kraja. Krajnje ivice namazati mešavinom brašna i vode, pa lepo spojiti krake. Tako raditi dok se ne utroši materijal. U uži a dublji sud (šerpicu) zagrejati oko 2 dl ulja, te kada je dovoljno zagrejano (da se vide balončići kako plivaju odozdo na gore) staviti samosu i blago je okretati sve vreme, dok ne dobije zlatno-žutu boju (oko 30-40 sekundi). Ispržene samose stavljati na papirne ubruse da se dobro ocede od viška ulja. Služiti toplo uz osvežavajuće salate po izboru.  

Napomena: 
Od ove količine dobija se 15-ak samosa.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

2 коментара:

  1. Obožavam samose, probala sam ih u više varijanti, tvoja je originalna i mislim naj bolja.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Dunja. Ovaj recept sam dobila od jedne Pakistanke, koja je izvesno vreme boravila u Srbiji.

    ОдговориИзбриши