AH, TA ZIMNICA II deo



Rezani krastavci

Priprema:
Prema potrebi krastavca, soli, vode, sirćeta.
Očistiti krastavce (oprati), pa ih naseći sitno, kao za salatu. 
Zatim ih posoliti i ostaviti da stoje oko sat vremena. 
Ocediti ih i ređati u čistu teglu, položiti plastični pritiskač, pa preliti blagim prokuvanim sirćetom (voda i sirće) sa malo ulja (samo da se vidi na površini).  
Presolac može da bude vruć, nije problem. 
Dobar i proveren recept za presolac glasi: 1 l vode, 50 g soli, 150-200 g sirćeta. 
Ukoliko želite blag preslac: 1 l vode, 30-40 g soli, 160 g sirćeta.

Ostaviti preko noći otvorene teglice, pa sutradan proveriti da li treba nasuti još malo presolca. Zatvoriti tegle i čuvati na mestu predviđenom za to. 
Ukoliko želite, pre upotrebe ovu zimnicu možete preliti s malo ulja, naseckanog belog luka i bibera u prahu.
Savet je da posolite željenu količinu krastavaca onoliko koliko Vama odgovara, po ukusu. Kao kada solite krastavac za salatu, samo proporcionalno količini. Znači, sve radite odokativno tj. prema ukusu.

Napomena: 
Danas, avgusta 2011. godine, nakon iskustva sa ovom salaticom, mogu reći da ne pripada klasičnoj zimnici (kakvu poznaje naša priprema). Naime, ovo može izdržati do dva meseca a kasnije to je raspad sistema - krastavac truli, kiselina ga nagriza... uffff - ne, nikako! Znači, rok trajanja oko 45-50 dana. 

Francuska salata
 2 kg šargarepe
  2 kg krastavaca
  2 kg paprike "turšijare"
 2 kg zelenog paradajza
2 kg crnog luka
120-150 ml sirćeta
200 dl ulja
so prema ukusu

Priprema:
Povrće oprati i očistiti, pa izrezati po želji (šargarepu, krastavac, crni luk i paradajz na kolutove, a papriku na "rezance"). 
U širu šerpu, na dno staviti šargarepu, blago posoliti, zatim dodati krastavce, opet posoliti, preko njih paradajz, posoliti, crni luk, posoliti i na kraju dodati paprike, pa posoliti. 
U to dodati ulje i sirće i zagrevati dok ne provri. 
Napomena: Ukoliko volite kiselo, možete usuti do 150 ml sirćeta, u suprotnom 120 ml bilo bi taman:)
Zatim pustiti još 5 minuta da vri (na srednjoj T), pa skloniti sa vatre i odmah puniti tegle. 
U svaku teglu postaviti plastični priskač.
Na kraju, preliti sokom koji je povrće pustilo u toku kuvanja. Zatvoriti tegle, pasterizovati, pa kada se ohlade ostaviti za zimu. 

Napomena:
Ova salata može se održati više od godinu dana. Naime, u mom slučaju, ova salata je "izdržala" 2 godine i ukus joj je bio iznenađujuće svež, a tekstura povrća tvrda, hrskava.
U ovom slučaju pasterizacija nije neophodna tj. obavezna. Salata se odlično očuva i bude hrskava do godinu dana. Ali, ukoliko niste sigurni da li će nešto "da pretekne", što kažu stari, za dogodine, osigurajte zimnicu pasterizacijom i nema brige. Ako ostane može da "ćuti" i više od 2 godine.

"Belolučane paprike" za zimu
Priprema:
Prema potrebi paprike, belog luka, sirćeta,ulja i soli.
Odabrati šarene paprike pa ih oprati, ispeći i očistiti od kožice i peteljki. U posebnoj posudi sjediniti ulje, sirće, beli luk, so i vodu, te umakati paprike u to i ređati ih u čiste tegle. U svaku teglu odozgo staviti plastični pritiskač, kako se paprike ne bi podigle. Na kraju, preliti paprike do 1/2 tegle a zatim sipati ulja za dva prsta. (Ne brinite što tegle nisu do vrha pokrivene uljem.) Dobro zatvoriti i ostaviti za zimu. Uvek koristim srazmeru 1:3 u odnosu ulje:sirće, i bez obrzira koja je količina u pitanju bude "taman".

Napomena: 
Nakon što ih poređate u tegle, ostavite da odstoje oko 24 h bez pokloca, sa pamučnom krpom preko. 

Salata od paprike (peglana paprika)
 
1 kg paprika (crvenih, zelenih, duguljastih)
50 g soli
0,5 dl sirćeta
100 g šećera
lovorov list i biber po želji 


Priprema: Oprati paprike, očistiti od semenki i iseći na (deblje) rezance, pa staviti u dublji sud. U pripremljenu papriku dodati soli, sirćeta i šećera, pa sve dobro promešati. Prekriti platnenim čaršafom i ostaviti preko noći. Za to vreme ne bi bilo loše promešati papriku 3-4 puta. Sutradan, paprike vaditi iz soka koji su pustile, lagano otresti, kako bi se ocedile od soka, ređati u čiste (hladne) tegle. Paprike ređati po dužoj strani, kako bi tegla bila što bolje napunjena, a zatim ih poklopiti sa plastičnim pritiskačem i naliti u svaku teglu onoliko preostalog soka u kome su noćile koliko to tegla dozvoljava. Vodeći računa da do vrha ostane prazno za prst debljine. Tegle zatvoriti i ostaviti na predviđeno mesto za zimnicu.

Napomena: 
Od 5-6 kg paprike možete napuniti 6-7 klasičnih tegli. 
Ukoliko Vam više odgovara paprike ne morate rezati na tračice, već samo prepoloviti i tako spremati.


Chili paste/Ljuti pire

20-ak raznobojnih feferona
2 glavice crnog luka
5-6 čena belog luka
1 supena kašika soli
1 supena kašika šećera
2 supene kašike vinskog sirćeta
3 supene kašike ulja

Priprema: 
Feferone oprati, odstraniti im drške i semenke. Najbolje razrezati feferonu na polovine i onda vrhom noža, odstraniti semenje. Feferone samleti u blenderu. Ako ne koristite blender, sameljite ih na mašini za mlevenje mesa.
Crni i beli luk oljuštiti, oprati i iseći na komade pogodne za mlevenje u Vašem blenderu. Ukoliko ne želite da koristite blender, luk možete izrendati.
U dublji tiganj usuti ulje i kada se umereno ugreje dodati samleveni crni i beli luk. Mešati dok sva tečnost ne ispari, a onda dodati mlevene feferone, so, šećer i vinsko sirće, te nastaviti sa mešanjem još 1-2 minuta. 
Kada se smesa upržila, skloniti sa plotne i njome puniti teglice ili plastične posudice. Pokriti platnenom krpom i ostaviti da se ohladi, pa ostaviti sa zimnicom ili držati u frižideru.

Napomena: 
Dok čistite feferone, zaštitite ruke higijenskim rukavicama. Ovo, naročito za nežnije osobe. Iz praktičnih razloga najbolje je zaštititi ruke. Kasnije ne morate trpeti peckanje i kontrolisati pokrete kako ne bi dotakli lice ili oči. Udaljite se od isparenja koje će paprike stvoriti. Najbolje da koristite drugi, zadnji, red plotni na šporetu, jer tako ste zaštićeni od isparavanja. Uz to, koristite varjaču sa dužom drškom. Od navedene smese dobije se oko 250 ml paste. Ako volite možete sve ovo još jednom izmiksati u blenderu ili tubom usitniti u kašicu. 

 
*******************

Borovnice s medom
Uz ovaj recept Vam ne mogu postaviti fotku, nažalost, jer ovo slatko pamtim iz detinjstva kada se nisam baktala s' fotoaparatima:) Ali, zato su  ukus i kvalitet nenadmašni i naravno, pamtim ih...

1 kg borovnica
1/2 kg meda
Priprema: Borovnice dobro prosejati i ukloniti svu nečistoću, a zatim ih oprati. Oprane borovnice preliti medom i kuvati dok ne provre (nek' bace 1-2 ključa). Tako vruće sipati u zagrejane tegle i poklopiti. Dobro ušuškati ćebetom ili debljim pokrivačima i ostaviti 24 sata da se lagano ohladi...


Napomena: Ovo slatko zahteva malo više truda ali će Vas zato nagraditi fantastičnim ukusom. Vrlo je zahvalno za čuvanje jer može se čuvati i u podrumima i u špajzu, ukoliko živite u stanu, a odlično se "održi".





Slatko od (kore) lubenice
Potrebno: 1 kg debele kore lubenice, vode po potrebi  za kuvanje, 1 kg šećera, 1.7 dl vode, 3 limuna, 1 šipka vanile ili 2 supene kašike ekstrakta.

Priprema: Koru lubenice na kojoj je ostao tanak sloj crvenog ploda očistiti od spoljne tamnozelene „kožice“ i iseći na kockice. Tako dobijene komadiće staviti u dublju šerpu, naliti vodom (za dva prsta iznad lubenica), poklopiti i zagrevati do tačke ključanja. Čim provri, promeniti vodu, nasuti toplu, poklopiti i zagrevati dok ne provri. Postupak ponavljati šest puta, a zatim lubenice ostaviti u đerđif (rešetkasti sud) da se fino osede od suvišne tečnosti. U međuvremenu rastopiti 1 kg šećera i 1,7 dl vode (na tihoj vatri) da se dobije gust sirup. U to ubaciti lubenice, pojačati vatru i kuvati, a u međuvremenu voditi računa da slatko ne zagori, tako što sud treba češće protresti a nekada i promešati ali pažljivo, da se komadići ne raspadnu. U napola skuvano slatko dodati na kolutove isečen limun i vanilu, pa nastaviti sa kuvanjem sve dok se ne dobije sirup gustine ređeg meda. Skloniti sa vatre i prekriti navlaženom pamučnom krpom, te ostaviti preko noći. Zatim, sutradan puniti hladne tegle ohlađenim slatkom i spremiti u ostavu.

Napomena: Birajte lubenice koje imaju zdravu, debelu, koru. Nikako one gde je beli deo tanak.

Marmelada od šljiva

Marmelada od šljiva

Potrebno: 2.5 kg zrelih, očišćenih šljiva, 1 kg šećera, 1 štapić cimeta. 

Priprema: Šljive oprati, izvaditi im koštice, pa ih kuvati u vlastitom soku na jačoj vatri, u širem i plićem sudu. Kada malo omekšaju (nakon 10-ak minuta kuvanja) dodavati im postepeno šećer i štapić cimeta (po želji). Znači, šećer dodavati iz 4-5 puta, a svaki put promešati i sačekati da se nasuti šećer dobro istopi i sjedini sa šljivama. Marmeladu kuvati uz stalno mešanje. Na kraju kuvanja (meni je ovog puta bilo potrebno 35 minuta) izvaditi štapić cimeta a gotovu marmeladu sipati u zagrejane tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. 


Napomena:  
Marmeladu uvek kuvati u širokom a plitkom sudu.
Za marmeladu se mogu koristiti sve vrste voća.
Marmelada se relativno brzo priprema (30-40 minuta).
Nikada ne praviti marmeladu sa velikom količinom voća (oko 3 kg maksimum).
Uvek kuvati na jakoj temepraturi, da dobro vri, jer na ovaj način kuvanjem se ne uništavaju vitamini.
U teglama ne sme ostati vazduha, zato kašikom dodirivati dno i protresti teglu, ukoliko ima potrebe.




Slatko od jagoda

Starinsko slatko od jagoda



Potrebno: 1 kg jagoda, 1 ¼ kg šećera

Priprema: Sveže, zdrave, jagode oprati i odstraniti im peteljke. U veću šerpu staviti jagode zajedno sa šećerom, prekriti pamučnom krpom i ostaviti ih preko noći. Sutradan takve jagode kuvati, ispočetka  na visokoj temeperaturi. Ukoliko slatko počne da peni, nemojte skidati penu. Kada je slatko kuvano (nakon 35-40 minuta), skloniti ga sa šporeta i pokriti mokrom pamučnom krpom, da odstoji oko pola sata. Za to vreme, jagode će pustiti svoj sok, pa je potrebno slatko ponovo zakuvati i kada počne da se stvara pena, ovog puta je obavezno skinuti. Slatko ostaviti da baci 2-3 ključa, skidati penu, pa nakon toga skloniti sa šporeta i pokriti mokrom pamučnom krpom. Skuvano slatko treba da se dobro ohladi, tako da je najbolje ostaviti ga do sutradan. Pažljivo sipati u tegle, gledati da ima dovoljno soka, zatvoriti i ostaviti za zimu.



Napomena: Uglavnom se desi da slatko ima više soka nego što je potrebno da se stavi u teglu. Ukoliko ne želite taj sokić, već želite da Vam jagode budu „nasuvo“, suvišan sok možete ostaviti u posebne tegle. Taj sok možete koristiti za prelivanje kolača, rolata, kohova...



Pripremajući slatku zimnicu primetila sam da se šećer (različitih proizvođača) "drugačije ponaša". Vođena sopstvenim iskustvom u vezi sa kristalizacijom šećera, evo nekoliko saveta koji Vam mogu biti od pomoći. Ako se na površini slatkog/pekmeza pojave kristali šećera - slatko/pekmez nije dovoljno kiseo, iz nekoliko razgloga:
*Provreo je pre nego što se šećer istopio
*Stavljeno je previše šećera
*Pekmez je previše mešan u toku kuvanja
*Predugo je kuvan 
Kao lek svemu ovome treba učiniti sledeće:
*Prokuvati pekmez/slatko ponovo i dodati mu limunov sok. A, spremati u tegle onako kako ste to činili i tokom prvog puta (hladno ili toplo). 

SAVET:
N I K A D A nemojte eksperimentisati sa novim, nepoznatim, receptima pripremajući velike količine zimnice. Ne možete se osloniti na tačnost recepata danas (eh, kad se samo setim sopstvenih iskustava). Ogroman broj recepata dostupan je svima nama, a samo manji deo njih vredi nečemu. Najbolje je da u manjim količinama oprobate nove recepte i ako Vam se nešto ne dopada to korigujete i prilagodite Vašim ukusima. 
Recepti koji se nalaze na ovim stranama oprobani su i vredni truda. Ostalo je stvar ukusa:)

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

Нема коментара:

Постави коментар