KOLAČ BUNDEVINOG SRCA

Jesen nije moje doba - kiša, izmaglica, hladnoća u meni bude samo gorčinu. Ali, to je deo kruga koji nam daje život i svake godine dolazi ali i prolazi. Te, zahvalna sam što jesen postoji. 
Jedna od najzastupljenijih namirnica koju koristim u ovoj sezoni je bundeva. Inače, ja sam jedna od onih koji semenke (naročito bele) mogu da grickaju non-stop. Tako da je bundevica na ovaj ili onaj način stalno zastupljena u mojoj ishrani... 
Ovom prilikom predstavljam poslasticu u kojoj žuto sija bundeva. Sija ona tako i podiže mi raspoloženje, k'o da gledam mlado Sunce; a sa njom pod ruku ide čokolada, bez koje ne može ni jedna parada. Pa, eto dva veseljaka uz koje je jesen laka:) I, tako ja pripremih ovaj kolač - kolač bundevinog srca, koji želim da podelim sa vama.

Potrebne namirnice: 3 supene kašike pirea od bundeve (2 parčeta srednje veličine pečene bundeve), 100 g putera, 4 jaja, 80 g šećera, 150 g brašna, 30 g seckanih lešnika, 25 g lomljene čokolade, 70-80 g mlevenih lešnika. Za fil: 3 supene kašike mleka, 3 supene kašike šećera, 100 g čokolade za kuvanje, 3 supene kašike ruma.

Način pripreme: Za pire od bundeve preporučujem da bundeva bude pečena u rerni, nikako barena u vodi. Pečenu bundevu prohladiti, pa viljuškom propasirati. Razdvojiti belanca od žumanaca, pa, umutiti žumanca sa šećerom i sve dok smesa ne postane beličasta. Posebno umutiti belanca u čvrst sneg. Umutiti puter, u to dodati umućena žumanca, dodati prosejano brašno i praša za pecivo, po kašiku usitnjene čokolade i lešnika i sve dobro promešati. Na kraju, u to dodati umućena belanca i sve sjediniti. U kalup za kolače, koji je prekriven pek-papirom, sipati smesu i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 150-180° C oko 45-50 minuta. Za to vreme pripremiti fil: u manju šerpu usuti mleko, šećer i puter i izlomljenu čokoladu,te mešati dok se sve ne rastopi, a onda dodati rum i skloniti sa vatre. Kada je fil prohlađen, dodati mlevene lešnike, promešati i preliti kolač. Kolač može biti vruć kada se preliva, ali preporučujem da se makar 10 minuta prohladi. Tako preliven kolač dekorisati po želji i ostaviti u hladniju prostoriju, pa sačekati da se skroz ohladi. Zatim se može staviti u frižider. Preporučujem, ako stoji u frižideru, pre posluženja izvaditi 20-ak minuta van jer u suprotnom može biti tvrđi nego što jeste i ukus je drugačiji.

Update, 2016. godine. Originalno postavljen recept nije sadržao tačne sastojke i mere, te se ovim putem izvinjavam svim posetiocima i ispravljam napravljen propust.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

7 коментара:

  1. Ni ja nisam veliki ljubitelj jeseni, barem ne one kišne, blatne i maglovite. Kad ima sunca nije mi tako mrska, onda uživam u mirisima i bojama. Ostao mi je još poveliki komad bundeve, baš sam razmišljala ispeći ga i vidjeti što dalje s njom, možda njoke, a možda nešto ovako slatko. Zvuči mi jako dobro s čokoladom i lješnjacima, ne može biti promašaj.

    ОдговориИзбриши
  2. Svidja mi se recept, ali moji nisu ljubitelji bundeve pa retko nesto pravim :(

    ОдговориИзбриши
  3. Jesen na ovoj 'mojoj' polovini kugle je divna! April je definitivno moj najdrazi mjesec - jednako je lijep i u Evropi i u Australiji!
    A 'pumpkin' je tada najsladji, pa bilo u kojoj formi.

    ОдговориИзбриши
  4. Ovo ću sigurno zabilježiti, imam puno recepata s bundevom, ali nikad dosta. Svi obožavamo tu čudesnu biljku.

    ОдговориИзбриши
  5. odličan kolač ! ja sam tek u otkrivanju bundeve koju sam do sada uglavnom zanemarivala, a sada nema načina na koji je ne želim pripremiti i porobati. Bilježim i ovaj recept, voljela bih ga isprobati !

    ОдговориИзбриши
  6. oduševljena sam ovakvim delicijama od bundeve iako još nisam probala napraviti ništa slično

    ОдговориИзбриши