12.10.2010.

Musaka od krompira/Potato moussaka

Brza, laka za pripremu, svi poznajemo ukus koji nudi, ali tako neophodna i nezaobilazna na našim trpezama. E, pa ovog puta bila je i na trpezi moga doma-musaka.


Potrebno: 700-800 g krompira, 1 glavica crnog luka, 3 čena belog luka, 400 g mlevenog junećeg mesa, 1 supena kašika soli, 1 kafena kašika origana, 1 kafena kašika mlevenog bibera, 1 dl ulja za prženje, 1.5 dl mleka, 2+1 jaja, 100 g kisele pavlake.


Priprema: U vruće ulje dodati sitno iseckan crni luk, posoliti i pripržiti da postane mekan, pa dodati beli luk, kratko propržiti i dodati mleveno meso. Fino izjednačiti meso i luk, dodati biber i origano i isključiti ringlu. Krompir oguliti i oprati, pa narezati na listiće debljine 2 mm. U vatrostalnu posudu položiti red krompira, na to sipati malo mlevenog mesa i tako redom, naizmenično, dok se smesa ne potroši. Umutiti dva jaja sa mlekom, blago posoliti i preliti preko pripremljene musake. Poklopiti sa poklopcem vatrostalne činije ili alu-folijom i peći oko 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni, na T od 200-250 stepeni C. 


Pred kraj pečenja umutiti jaje sa pavlakom i time preliti musaku. Peći dok ne dobije željenu boju. Služiti toplo.



3 коментара: