PUNJENI KUPUS

S’ vremena na vreme, imam običaj da unosim presnu ili potpuno nemasnu hranu, bez mesa. Tako, imajući u frižideru neke malene glavice kupusa, koje su preostale jer sam velike liske iskoristila za sarmu, reših da ih pripremim. Kupus je namirnica koju rado koristim, naročito u jesenjem periodu u svakom obliku (presan, kuvan, sladak, kiseo, kao salatu). Kao što rekoh, želela sam nešto skromno a što zdravije, tako da su sastojci svedeni, dok Vi možete prilagoditi recept svojim ukusima i potrebama. U svakom slučaju, nadam se da će Vam prijati.
3 manje glavice kupusa
2 glavice crnog luka
3 čena belog luka
150 g pirinča
2 supene kašike ulja
1 lovorov list
soli, bibera, suvog začina i aleve paprike prema ukusu
vode po potrebi
Priprema: 
Glavice kupusa očistiti od uvelih liski i izdubiti ih što je više moguće. Očistiti crni i beli luk, pa sitno iseckan pirjaniti na vodi, dodati lovorov list, posoliti i pred kraj dinstanja dodati obaren pirinač i malo ulja. Dodati suvi začin i alevu papriku, dobro izmešati pa time puniti kupus. U dublju šerpu usuti malo ulja, pa ređati kupus. Kada je kupus napunjen usuti vode (da bude do pola glavice kupusa) i kuvati poklopljeno 20-ak minuta na srednjoj T. Preostali deo fila sipati u zemljanu posudu, pa na to stavljati skuvan kupus, pobiberiti i peći u prethodno blago ugrejanoj rerni oko 30 minuta na temperaturi od 200 stepeni C. Aranžirati prema želji i služiti toplo.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

7 коментара:

  1. Kako dobra ideja, a tek sto izgleda dobro :)

    ОдговориИзбриши
  2. Bas originalno, nisam nikada ovako pravila i bas mi izgleda zanimljivo...zato volim ove nase blogove, uvek se dobije ideja za nesto novo!;))

    ОдговориИзбриши
  3. imam recept za punjenje na isti ovakav način ali sa mesom, ovaj način mi se ćak više dopada jer i ja ponekad imam potrebu da pojedem nešto bezmasno

    ОдговориИзбриши
  4. Odlična ideja, moram to isprobati. Doduše, ja male listove iz (kiselog) kupusa koristim za savijanje sarme, ali kod svježeg velike listove mogu koristiti za prisiljeno zelje ili krpice sa zeljem, a srce kupusa ovako puniti. Zbilja originalno.

    ОдговориИзбриши
  5. These surely look pretty on the serving plates. I am sure everyone will be tempted to try ...

    Sawadee from Bangkok,
    Kris

    ОдговориИзбриши