AJME-ŠPAGETI SA PEČURKAMA

Nutritivna vrednost gljiva

Studija objavljena u online izdanju časopisa Journal of Agricultural and Food Chemistry osvrnula se na nutritivne karakteristike 6 vrsta gljiva. Uz Shiitake, Maitake i Enoki gljive, proučavane su i tri vrste šampinjona - gljiva koje su nerijetko dio jelovnika i na našem podneblju.. Pokazano je da su gljive, svježe i kuhane, u različitim godišnjim dobima, dobar izvor prehrambenih vlakana uključujući hitin za koji se vjeruje da smanjuje razinu kolesterola u krvi te beta-glukan koji blagotvorno djeluje na zdravlje kardiovaskularnog sustava. Gljive su otprije poznate kao dobar izvor visokokvalitetnih proteina, nekih vitamina i nezasićenih masnih kiselina, no preciznija analiza ugljikohidrata dosada nije vršena, ističu autori studije. Najveću razinu hitina (8%) i beta-glukana (0,2%) imali su svježi šampinjoni. Kuhanjem je, kako su pokazali rezultati, razina hitina i beta-glukana pala, ali i dalje je ostala mjerljiva. Izvor: Journal of Agricultural and Food Chemistry  

Ova stranica trenutno nije pokrivena u potpunosti. Sadržaj se dopunjava.
Molimo vas navratite kasnije.

Sigurno mesec i po dana nisam uvrstila pečurke u ishranu. Vođena temom igrice Ajme, koliko nas je, čiji je tvorac Snježana a domaćica za ovaj mesec Lusitaniapripremila sam moju staru, već hiljadu puta oprobanu varijantu paste sa pečurkama, čiji recept nisam uvrstila na blog – do sada. A, ujedno ovo je moja ulaznica za naše igrarije.

špagete (u ovom slučaju za jednog)
1 čen belog luka
1/2 praziluka
1 šargarepa
2 supene kašike ulja
so, biber, origano prema ukusu
5 šampinjona
1 kafena kašika paradajz-pirea
4 lista blitve
za prilog malo pavlake
 i 
dekoracija blitva i zelena salata

Priprema: Skuvati špagete prema uputstvu sa pakovanja. U hladno ulje dodati čen belog luka i polako pržiti dok ne počne da žuti. Izvaditi ga i u ulje dodati iseckan praziluk i šargarepu, posoliti i nastaviti dinstanje. Nakon 3-4 minuta dodati šampinjone, isečene na krupnije komade, poklopiti i nastaviti kuvanje. Kada pečurke omekšaju i uvri voda koju su pustile dodati paradajz-pire i iseckanu blitvu. Dodati biber i origano, poklopiti i nakon nekoliko minuta u to dodati oceđene špagete. Fino umešati sa pripremljenom smesom i služiti vruće. Aranžirati uz malo pavlake i listova blitve i zelene salate (naravno, Vi prema sopstvenom ukusu).

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

14 коментара:

  1. Super su ti ovi špageti, i baš lijepo da si stavila na blog ovaj uvod o gljivama.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala! Nije suvišno malo pročitati o onome što jedemo;)

    ОдговориИзбриши
  3. Zanimljiv post, krasna (prva)fotografija. Gljive sve volim, posebno u kombinaciji sa bijelim lukom i pavlakom. Odlicno!

    ОдговориИзбриши
  4. Odličan uvod o gljivama i jako, jako fini ručak! I ja često smućkam varijaciju na tu temu. Super mi je ona prva sličica, djeluju baš slasno! :)

    ОдговориИзбриши
  5. Hola, lamento el retraso, tengo conexion desde ayer. Gracias por el premio, no lospublico por falta de tiempo, pero los agradezco todos. Me alegra que te guste mi blog. Ya me he hecho seguidora del tuyo, esto espaghetis seguro que están riquisimos. Esta noche ceno setas rebozadas a ver que tal estan.
    Un ebso

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo ne moze biti bolje! Volim ovo! Jednostavno, a fino!

    ОдговориИзбриши
  7. Odlicni su spageti Nale. Nisam do sada mesala sampinjone i blitvu pa cu da isprobam. Sosevi sa sampinjonima su omiljeni uz spagete.

    ОдговориИзбриши
  8. odličan tekst o gljivama a špagete izgledaju neodoljivo, tako fine, ukusne, ....., baš primamnjive ! Bilježim ovaj recept !

    ОдговориИзбриши