22. новембар 2010.

ALOO GOBI

Volim indijsku kuhinju i moglo bi se reći da je često pripremam. Ovo je jedno od mojih omiljenih i jako laganih jela, koje, ovim putem, rado delim sa Vama. Može se pripremati i van sezone, jer manje-više ove namirnice imamo tokom cele godine. Kao prilog, uz ovo jelo, može se služiti pirinač ali moram priznati da više uživam da ga jedem sa rotijem (vrsta ind. hleba).
1 struk praziluka
1 glavica crnog luka
3 čena belog luka
2 kafene kašičice svežeg đumbira
ili đumbira u prahu
3 veća krompira
1/5 kg karfiola
1 zelena ljuta paprika
2 šargarepe
1 kašika paradajz-pirea
 soli prema potrebi
6-7 zrna crnog bibera
3 semenke zelene kurkume
1/2 kašičice komorača
1/2 kašičice semena korijandera
ili 1 kašičica korijandera u prahu
1 dl ulja
0.5 jogurta
2 kašičice gustina
Priprema: Krompir i karfiol obariti, pre pripreme jela. Crni luk, praziluk, beli luk i šargarepu očistiti i iseckati. Ljutu papričicu očistiti od suvišnih semenki, pa iseckati, takođe. U dobro ugrejano ulje dodati: seme komorača, kurkume, korijandera, bibera i malo soli, pa brzo promešati. Kada je zamirisalo dodati crni luk i praziluk, pa dalje mešati, da ne zagori. Kada je luk počeo da se opušta i dobija boju dodati beli luk i šargarepu, posoliti i nastaviti još koji minut sa prženjem. U to dodati đumbir, ljutu papriku i paradajz-pire, promešati, pa već prokuvani karfiol i krompir dodati u šerpu. Naliti sa malo vode, da ogrezne, posoliti prema ukusu, smanjiti T i ostaviti 10-15 minuta da krčka. Nakon toga, u jogurtu razmutiti gustin i preliti preko. Promešati blago i služiti vruće, uz roti ili pirinač.
*Izbegavajte da mešate jelo varjačom, već samo blago protresite šerpu dok je na šporetu, jer se tako neće usitniti cvetovi karfiola.


Ovog puta sam, za razliku od ranijeg načina pripremanja, dodala jogurt jelu, prema preporuci naše Snježane. I, ukus je zaista kremastiji. Hvala, Snježana:)

10 коментара:

  1. Nale, ovo je skroz fantasticno! Moj muz bi odlepio na ovo jelo... em voli indijsku kuhinju, em mu je karfiol jedna od omiljenih namirnica :) Nema druge nego da isprobamo ;)

    ОдговориИзбриши
  2. Uh, koliko finih zacina...kako se samo od par sastojaka moze napraviti fino jelo, a povrcu dati sasvim novi ukus, indijska kuhinja mi nije bas toliko poznata ali ovo zvuci jako dobro!;))

    ОдговориИзбриши
  3. Da, zvuči jako aromatično i sviđa mi se! Doduše koliko ja volim đumbir, toliko ga Timna ne voli, ali možda nešto slično skombiniram! :)

    ОдговориИзбриши
  4. Joj, pa sto nisam ranije pogledala sta ima novo!? Upravo smo pojeli jelo sa karfiolom. Fino je bilo, ali ovo bas, bas, bas deluje jako privlacno... moram to spremiti!
    Reci mi samo za semenke zelene kurkume. Ja imam samo zuto-narandjasti prah kurkume. Moze li to? Hvala!

    ОдговориИзбриши
  5. Moze, nije nikakav problem. Ja koristim seme jer daje jacu aromaticnost, volim taj miris... Stavi jednu kafenu kasiku na gore navedenu kolicinu. Dace i predivnu zlatkastu boju:))) Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. Super, Nale, hvala! Sledece jelo sa karfiolom je ovo!

    ОдговориИзбриши
  7. hej, natasa, hvala ti na povjerenju.:)
    jako fino izgleda.
    sad sam skuzila da tvoj blog nemam na popisu. ma, kad sam imala problema s spamom i promijenila web adresu misteriozno mi je cijela blog lista nestala... jos je uvijek popunjavam.

    ОдговориИзбриши
  8. odlično jelo ! jako mi se sviđaju sastojci a volim i isprobavati jela Indijske kuhinje. Bilježim recept i prvom prilikom ga isprobavam !

    ОдговориИзбриши
  9. Анониман14.6.13. 19.19

    I wanted to thank you for this great read!! I certainly loved every bit
    of it. I have got you book marked to look at new
    things you post…

    Also visit my blog; gardening tips

    ОдговориИзбриши