04.12.2010.

POSNE PUNJENE SUVE PAPRIKE

Ukoliko ste u potrazi za posnim jelom, evo mog predloga. Inače, obožavam ukus ovih paprika, tako da koristim svaku priliku da ih pripremim. I ovo spada u grupu jela koje pripremam u hladne dane, uglavnom zimi. Eto, za sve ljubitelje paprike predlažem ovo divno, može se reći, staro nacionalno jelo.
Potrebno: 10-ak suvih paprika, 10-ak listova kiselog kupusa, malo ulja za premazivanje pekača + 4-5 supenih kašika za prženje luka, 2 glavice crnog luka, ½ struka praziluka, 3 čena belog luka, 3 (izrendane) šargarepe, malo (izrendanog) korena celera, prema ukusu sitno seckanog lista peršuna, 200 g pirinča, soli i bibera prema ukusu, ½ kafene kašike đumbira, 1 list lovora, vruće vode po potrebi, 2 kašike ajvara. Za salatu od cvekle: 4 cvekle, 4 čena belog luka, 2 supene kašike maslinovog ulja, sok od 1 limuna, soli prema ukusu

Priprema: Paprike popariti vrelom vodom. Ostaviti sat-dva u toploj vodi da se dobro natope. Svo povrće pripremiti i iseckati prema želji, predlažem da bude rendano i sitno seckano zbog teksture, koja se slaže sa pirinčem. Pirinač proprati u više voda i ostaviti da ogrezne u malo vode. Upržiti, na malo ulja, crni luk, beli luk, praziluk i lovorov list, dodati celer i šargarepu, začiniti solju, biberom i đumbirom, dodati peršun i fino promešati. Kada je sve ukuvano dodati pirinač i blago preliti vodom, smanjiti T i pustiti da se skuva na pola. Skloniti sa ringle i sačekati da se prohladi. Zatim, posudu u kojoj se spremaju paprike premazati s malo ulja, naređati listove kupusa po dnu i puniti paprike pripremljenom smesom, prethodno dobro oceđene od vode u kojoj su bile potopljene. Od smese zaviti i nekoliko sarmica, pa kombinovati sa suvim paprikama u toku ređanja u posudu. Pripremljene paprike i sarme naliti (do pola) s vodom i peći u rerni na 200 stepeni C, dok se voda ne ukrčka. Ukoliko je kupusu potrebno da se kuva duže od paprike, doliti još malo vode, a odozgo prekriti pek-papirom. Pred kraj pečenja sarmice namazati s malo ajvara i vratiti u pećnicu da se blago zapeče. Služiti toplo uz salatu po izboru. Moj izbor bila je salata od sirove cvekle - sirovu cveklu oljuštiti, izrendati, posoliti, dodati maslinovo ulje, beli luk i sok od limuna. Sve dobro promešati i servirati sa dekoracijom prema ukusu.

9 коментара:

  1. Odlična kombinacija paprika i sarme! Baš dobro! Radim i jedno i drugo, ali se ne bi setila da pomešam. Hvala na ideji!

    ОдговориИзбриши
  2. Preduhitrila si me sa suvim paprikama, ali vidim drugačiji recept imam tako da će se razlikovati. Volim ih jako i skoro uvek ih tradicionalno pravim za Badnje veče. Vidim da iz zapečeš kao i ja, a veruješ li da kada sam pomenula suve paprike kod muževljevih, oni su kod Loznice, a i u Šapcu takođe nikad ih nisu probali. Jelo sa juga, zapečeno lepo nema šta!

    ОдговориИзбриши
  3. Sandra, ja to tako jer uvek mi preostane fila, pa da ne bacam, koristim malo i za sarmice. A, ukus je fantastican.
    Jeco, stavi ti tvoje paprike, jedva cekam da ih vidim, kad vec ne mogu da ih probam;) Suve paprike uglavnom dominiraju juznom Srbijom, pa ja posto imam ne neke nego konkretne-direktne veze sa Nislijama i Leskovcanima, od babe mi preslo u amanet da zapečem, "da ij vatra oprlji";.

    ОдговориИзбриши
  4. Divno Nale!Sarme sigurno imaju lep smek od paprike,super ideja!

    ОдговориИзбриши
  5. ovo odlično izgleda ! Nisam nikada probala, a nisam niti pretjerani ljubitelj paprika pa za sebe ne spremam, ali uskoro mi dolazi mama koja ih jako voli i ovo ću joj napraviti !

    ОдговориИзбриши
  6. Odlicno zvuci...Jos samo mi reci mogu li sama osusiti paprike, na koji nacin i treba li da budu potpuno suhe ili samo malo prosusene?
    Cula sam da suhe paprike imaju daleko intenzivniji ukus i miris!

    ОдговориИзбриши
  7. Hvala vam, drage moje!
    Jasna, moraju biti potpuno suve; naravno da mozes sama osusiti paprike - kupi crvene paprike i vecom iglom i jacim koncem prodji kroz drskice tj. peteljkice, ostavi na suncu i promaji i prvih nekoliko dana ih kontrolisi dal su ok, a kad pocnu da se suse i "guzvaju" svoju kozicu vodi racun samo da ne pokisnu.

    ОдговориИзбриши