GRČKO ĆUFTE

Pošto sam, u poslednje vreme, s' namerom krenula da isprobavam mali deo onog što je na tzv. listi za probati, evo još jednog recepta vrednog prezentacije. Recept je, naravno, autorka već lepo opisala i prema njemu je rađena i moja verzija, samo sam dodala još koji začin i prezentovala tok priprema, za sve kojima je to interesantno. 
Grčko ćufte, u originalnom nazivu, preporučujem svima koji vole kombinaciju povrća i mesa. I, poručujem da sa navedenom količinom sastojaka možete pozvati prijatelje na ručak, i nahraniti ih, jer ukoliko to ne učinite ili ćete se prejesti ili će Vam nešto ostati za sutradan. Pa, izaberite. Jafi, hvala puno za ovaj recept, koji je već našao mesta u našoj kuhinjici. 

Ćuftice pripremiti sa: 
300 g mlevenog mesa, 
čen belog luka, 
kašika brašna, 
kašičica origana, 
kašičica soli,
bibera prema ukusu

Sve dobro umesiti i propržiti na malo ulja.

U istom ulju prodinstati crni luk, beli luk, malo bosiljka, pa dodati povrće i nastaviti pripremu. 
Na dno posude usuti polovinu pripremljenog provrća, poređati ćufitice a, zatim drugom polovinom pripremljenog povrća preliti ćuftice i lepo ih "upakovati". 

Pripremljenom smesom preliti i peći u ugrejanoj rerni.

Kad je pečeno iseći na parčad i poslužiti, uz salatu po izboru.


Prenosim originalni recept:
Cufte:
300 gr mlevene junetine
po zelji ostali sastojci za cufte/hleb natopljen u mleku i jaje/ zacini:origano,bosiljak,vegeta…
1 dl ulja
Povrce:
500 gr mesanog povrca: boranija,grasak,sargarepa i dr.
1 glavica crnog luka
0,5 dl ulja
1 soljica za crnu kafu pirinca
po zelji vegete i bibera
1 dl Tomatino soka od paradajza sa origanom i bosiljkom
Preliv:
3 jajeta
1 casa kisele pavlake

Priprema:

Ja prvo napravim cufte i isprzim ih ,pa onda krenem sa spremanjem povrca. Mozete cufte spremiti i dan ranije, pa sutradan zavrsiti jelo. Na ulju proprzim luk i dodam povrce da se prodinsta. Zacinim po zelji i kad je povrce upola dinstano dodam oprani pirinac i paradajz sok i to prokrcka 5 minuta. Ne sme da se raspadne pirinac jer se malo kuva i u rerni. U dublju keramicku ili vatrostalnu posudu izrucim povrce i rasporedim cufte da svako ima odgovarajuci deo povrca i cuftu za obrok. Meni obicno stane 8 cufti, ali to je stvar izbora /moje cufte su srednje/. Umutim jaja sa pavlakom i rasporedim po vrhu tako da svaki deo bude pokriven. Trebalo bi da vam je bar malo ostalo tecnosti u jelu da se tokom pecenja zavrsi kuvanje pirinca. Ako ga nema, slobodno dodajte malo vode ili paradajz soka ako volite kiselije jelo. Peci jelo u rerni na 250 stepeni dok ne dobije svetlo rumenu boju.Sluziti uz sezonsku salatu.

Isprobala Dragana

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

7 коментара: