VESELO POVRĆE

Povrće - večita inspiracija u mojoj kuhinji. U ove dane, pune sivila i beznađa, zaželela sam se vedrih tema a i šarenila. Pa, pošto sebe najlakše i najbrže oraspoložim pripremom hrane i konzumiranjem iste, naravno - i ovog puta bilo je tako. Lakom pripremom povrća, onako, skromno tretiranim, bez previše ulja i začina, želela sam da vidim što više kolorita, bez obzira na sezonu, želela sam da priroda progovori... Pa, spontano i slušajući svoje želje nastalo je upravo ovo...

3 veća krompira
2 šargarepe
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
½ glavice prokelja
1 veza blitve
100 g prosa
uz: 2 lista tost sira
1 jaje
1 dl mleka

ulja po potrebi
začina i soli prema ukusu

Priprema: Krompir oprati, prepoloviti, uviti u alu-foliju i peći oko sat vremena na 200 stepeni. Probosti čačkalicom, pa ako je pečen, skinuti foliju s gornjeg dela, da krompir porumeni. Krompir će biti dovoljno sočan tj. nema potrebe za dodavanjem ulja ili putera. Izdinstati povrće na malo ulja, posoliti i začiniti, dodati opran proso i naliti s malo vode. Kuvati desetak minuta tj. dok voda ne uvri. Obariti listove blitve pa ih potopiti u hladnu vodu, da zadrže boju. Ocediti od suvišne vode i na sredinu svakog lista dodati po supenu kašiku prosa sa povrćem, prikupiti krajeve i lagano uviti što bolje. Servirati uz pečeni krompir i salatu po izboru.
A, ukoliko želite, može se i ovako pripremiti:
Postupak pripreme je isti, samo na povrće naslagati tost sir i preliti umućenim jajetom s malo mleka, pa zapeći desetak minuta u vrućoj rerni.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

6 коментара: