03.04.2011.

Pita sa višnjama/Homemade pie with cherries

Nadovezaću se na prošli post i reći da pošto je lepo vreme učinilo svoje, veoma malo vremena preostane mi za kulinarske užitke. Tako da sam, praćena neobjašnjivom željom za višnjama, pripremila ovaj odavno oproban i više puta pripreman receptić, koji je zasigurno pronašao svoje mesto u mojoj kuhinji. Naročito, kada su brze poslastice i neplanirano muvanje po kuhinji u pitanju. Te, evo lepotice, za koju sam sigurna da ste je probali, ali klasika nikad ne umire! Pa, hajmo - navalimo zajedno.


1/2 kg kora za pitu
4 jaja (ova je sa 3)
2 dl šećera
2 dl ulja (ova je sa 1 dl )
2 dl griza
300-500 g višanja (prema ukusu)
1 prašak za pecivo
1 vanil šećer
prah-šećer za posipanje

Priprema: Umutiti jaja, dodati šećer, pa polako dodavati ulje, a na kraju dodati griz, vanil-šećer i prašak za pecivo. Sve lagano promešati. Polako razdvojiti kore, ukoliko su slepljene, kao što to obično biva. Uzeti prvu koru, pa premazati pripremljenom smesom, a zatim to učiniti sa još dve. Uglavnom, dovoljno je po 3 supene kašike za premazivanje kore. Znači, ukupno je potrebno premazati tri kore, pa na treću poređati višanja prema ukusu. Zaviti ivice ka unutra, pa urolati kore. Položiti u pleh u kojem je postavljen papir za pečenje. Sve ponavljati dok ima kora. Za kraj, pred pečenje, sa ostatkom već pripremljene (gore navedene) smese premazati pite. Peći u ugrejanoj rerni na 200 stepeni C, dok neporumeni (oko 15-ak minuta). Kada se prohladi iseći na parčad željenog oblika i veličine, poređati i posuti prah-šećerom. 


A, može se pripremiti i kao trouglić, ukoliko tako više volite. Možda je praktičnije, ukoliko idete na izlet, npr.


Jednu koru preseći na tri dela. Sva tri dela premazati kako je gore već objašnjeno, naneti višnje i zamotati u troutlić, naizmenično preklapajući stranice. Slično ovom načinu.


Ovako ili onako, ukus je ono što je isto. Prijatno.



As the last post and now I say that the fine weather made ​​me very little time left me for culinary delights. So I, accompanied by an inexplicable desire to cherries, prepared good known and popular recipe, which certainly found its place in my kitchen. In particular, when it comes to unplanned stay in the kitchen. And, behold beauty, which I'm sure you've tried, this classics never die!



1/2 kg phyllo dough
4 eggs (this with 3)
2 dl sugar
2 dl oil (this with 1)
2 dl semolina
300-500 g cherries (to taste)
1 baking powder
1 vanilla sugar
powder-sugar for sprinkling

Preparation: Whisk eggs, add sugar and slowly add oil, and finally add semolina, vanilla sugar and baking powder. All stir slowly. Slowly separate the dough, if they stick together, as is usually the case. Take the first layer, and coated with the prepared mixture, and then do it with second and third one . At the third  layer sort cherries to taste. Roll edges inward, and make the roll. Deposited in the pan with a baking sheet. All repeated until you have phyllo dough. In the end, before baking, brush with the rest of the pie mixture. Bake in preheated oven at 200 degrees C, until is golden brown (about 15 minutes). When it is cool cut into pieces of desired shape and size, sort and sprinkle powder sugar.
And, may be prepared as triangles, if you prefer. It may be convenient, if you go on a trip, for example. One sheet cut in three parts. All three parts coated as already explained above, apply cherries and wrap as triangle,
alternately overlapping sites. Either way, taste is same. Enjoy your meal.

19 коментара:

  1. I ja je obožavam, onako blago kiselkastu...

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala, svima. Drago mi je da Vam se svidja:))) Puno Vas pozdravljam, devojke

    ОдговориИзбриши
  3. Kad bi mi netko ponudio pregršt kolača, uzela bi komad ove tvoje slasne štrudle. Nemam baš neku potrebu za slatkim, ali ovaj klasik uvijek.

    ОдговориИзбриши
  4. Jao! pita sa visnjama, pa to je da polizes i prste...

    ОдговориИзбриши
  5. Klasik ostaje klasik! Jako je volim, a naročito kada je perfektan odnos šećera i kiselosti višanja. Nikad čovek ne zna do zadnjeg momenta kad proba!

    ОдговориИзбриши
  6. I ja je ovako pravim Nale,jedino je slazem kao pitu,ne uvijam po tri.Tvoje mi se vise svidjaju,sad cu i ja tako da ih pravim.:))

    ОдговориИзбриши
  7. Ooo, klasika uvek prija... super je sto si me podsetila na ovaj receptic, zaboravila sam potpuno na njega a ne znam vise ni gde mi se izgubio papiric (da, kod mene je to sve na papiricima, pa nikako da ih sredim, hihih...:)), sad ce uskoro i tresnje i jako je fino napraviti i sa njima, a dok ne stignu salji brzo ovamo jedno parcence sa visnjama!:)))

    ОдговориИзбриши
  8. Višnje uvijek ! Tvoja pita sa višnjama uvijek ! :) Odlično izgleda, jako mi se sviđa !

    ОдговориИзбриши
  9. Ve molam ako moze da mi go objasnite ovoj del, ne razbrav najdobro: "Za kraj, pred pečenje, sa ostatkom smese premazati pite". Dali toa znaci korite da se premackat so prigotvenata smesa ili???
    Hvala unapred i pozdrav

    ОдговориИзбриши
  10. Anoniman, hvala sto ste me posetili i sa zadovoljstvom Vam odgovaram-sve kore premazujemo sa smesom, pospemo visnjama, a onda urolamo. Tako urolane stavljamo u pleh i premazujemo ih odozgo i sa strane sa ostatkom iste smese, pa onda na pecenje u rernu. Pogledajte jos jednom receptic, jer nesto sam bas u tom delu za koji se interesujete promenila kako bi bilo jasnije. Hvala puno na poseti i nadam se da je sada jasnije - smesa sluzi kao fil i kao premaz... Pozdrav, Nale

    ОдговориИзбриши