(H)RANA

Podstaknuta, ne baš nedavnim, saznanjem o štetnosti mnogih od proizvoda, koji su na trpezi čoveka skoro svakodnevni, rešila sam da napišem neku reč i na ovu temu. Često kritikujem sebe zašto ne koristim više zdravih namirnica, ali u suštini zadovoljna sam ishranom koju pripremam i načinom na koji odabiram namirnice.

 Moj režim ishrane do pre desetak godina nije bio ni sličan današnjem. Ali, nikakva posebna filozofija nije se tu rodila, naprosto – nisam želela da živim i da se hranim onako kako su to radili svi iz mog najbližeg okruženja do tada, jer slušala sam unutrašnji glas. Ne mogu reći da se promena dogodila samo u tom segmentu života. Ne – mislim da je moja svest odradila ključnu ulogu u tome. Mnogo duhovnih napora i iskušenja prethodilo je promeni tj. „dozivanju svesti“. Nisam se jedno jutro probudila i rekla: „E, ja od danas više neću da jedem ono što sam do sada jela!“ Ali, to je stvarno duga priča i da skratim – ključna stvar u pristupanju ishrani i konzumiranju hrane jeste Vaša volja tj. način na koji doživljavate potrebu za hranom. Ovo je deo posta iz koga možete zaključiti da imate mogućnost jasnog izbora. Ili želite nešto ili ne? A, sada sledi ona muka koja ubija naša prava na zdrav život i bezbednu konzumaciju hrane.

Mnoge kompanije, kao što je poznato, proizvode tri kategorije istog proizvoda. Prvu, namenjenu za domaće potrebe tj. distribuciju u matičnoj zemlji; drugu – za izvoz u druge razvijene zemlje i treću – za izvoz u zemlje u razvoju. Ovo „zemlje u razvoju“ u prevodu znači – zemlje za bacenje otpada, jer skoro sve što nije dozvoljeno u matičnim zemljama proizvođača ili zamljama članicama Evropske Unije – dozvoljeno je u „zemljama u razvoju“. Treća kategorija proizvoda proizvodi se uglavnom u preduzećima tih firmi na Filipinima, Senegalu, Manili, Bahamima, Kipru a ne retko i Izraelu, Nemačkoj, Holandiji, Turskoj i UAE.  Čitajući podatke o „guranju“ nemačkih i holandskih mlečnih proizoda, naročito putera, na tržište istočne Evrope – saznala sam da se u njima nalaze emulgatori koji direktno izazivaju pojavu karcinoma. Ti isti E najstrože su zabranjeni u EU! 
Zaključak ne želim da Vam namećem, jer tema ovog posta jeste da se zajedno osvestimo i neka svako od nas odabira svoj put, ali ja Vam od srca želim da Vaš put, kao i moj, bude ZDRAV!

Emulgatori:
E 105, E 121, E 123, E 125, E 126, E 130, E 142, E 152, E 210, E 213-217, E 240, E 330, E 477  izazivači su zloćudnih tumora.
E 221-226, E 320-322, E 338-341, E 407, E 450, E 461-466  izazivači su oboljenja želudačnog i crevnog trakta.
E 171-173, E 320, E 322  izazivači su bolesti jetre i bubrega.
E 230-232, E 239, E 311  su alergeni.

E 102 - opasan E 216 - izazivač raka
E 103 - zabranjen E 217 - izazivač raka
E 104 - sumnjiv E 221 - poremećaj creva
E 105 - zabranjen E 222 - poremećaj creva
E 110 - opasan E 223 - poremećaj creva
E 111 - zabranjen E 224 - poremećaj creva
E 120 - opasan E 226 - štetan za kožu
E 121 - zabranjen E 231 - štetan za kožu
E 122 - sumnjiv E 232 - štetan za kožu
E 123 - VEOMA OPASAN E 241 - sumnjiv
E 124 - opasan E 250 - premećaj pritiska
E 125 - zabranjen E 251 - premećaj pritiska
E 126 - zabranjen E 311 - izaziva osip
E 127 - opasan E 312 - izaziva osip
E 130 - zabranjen E 320 - holesterol
E 131 - izazivač raka E 322 - poremećaj želuca
E 141 - sumnjiv E 339 - poremećaj želuca
E 142 - izazivač raka E 340 - poremećaj želuca
E 171 - sumnjiv E 341 - poremećaj želuca
E 173 - sumnjiv E 407 - poremećaj creva
E 180 - sumnjiv E 450 - poremećaj želuca
E 210 - izazivač raka E 461 - poremećaj želuca
E 211 - izazivač raka E 462 - poremećaj želuca
E 212 - izazivač raka E 463 - poremećaj želuca
E 213 - izazivač raka E 465 - poremećaj želuca
E 215 - izazivač raka E 466 - poremećaj želuca

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

14 коментара:

  1. Draga Nale, sve sam pazljivo procitala, moram priznati da ne obracam svaki put paznju na ono sto je napisano sitnim slovicma na nekom proizvodu, kupujem uglavnom proverene stvari domacih proizvodjaca, ali slazem se da je potrebno govoriti i o ovakvim temama i biti odgovoran prema svome zdravlju i onome cime hranimo svoje telo.
    Jedno vreme sam eksperimentisala u ishrani, drzala se cak makrobiotickih principa (ne mogu reci da mi je bas sve prijalo;)) ali otvorena sam prema novim saznanjima i drugim kuhinjama i nije mi problem nesto novo primeniti ako je to na dobrobit...svesna sam da bi se mogli puno zdravije hraniti, sa manje preradjenih sirovina a vise povrca, voca, ribe i zitarica, mislim da je mediteranska kuhinja nekako najbliza toj idealnoj ishrani.;))
    No dobro, i mali koraci puno znace... dobra je tema, cekamo nastavak!;)) kiss

    ОдговориИзбриши
  2. Odličan tekst, slažem se s tobom apsolutno, samo se pitam u kojoj to hrani danas nema tih malih E i koja to voćka npr. koju kupiš u dućanu nije špricana nekim pesticidom,
    nažalost..Svojevremeno, prije neke 2-3g mi je susjeda donijela popis svih tih namirnica sa zabranjenim E, ima tu svega, od majoneze do vrhnja za kuhanje, gumenih bombona, pa tzv. surimi račići, neki sirni namazi itd..

    ОдговориИзбриши
  3. U divnoj sam poziciji da skoro svu hranu sama proizvodim i to bez ikakvih hemikalija.Ono sto kupujem biram vrlo pazljivo i najcesce u malim radnjama koje su organic i obracaju paznju kao i ja sta se jede (i ovo varira u kvalitetu).I naravno citam obavezno etikete na pakovanju cak i kad su sitna slova.Srecom i ovde se vodi racuna vrlo strogo sta se u ishrani nudi kupcima..ali ipak to ej komercijala.Covek ej sebi najbolji lekar a zdravlje ulazi u usta, a ko od nas zeli hraniti porodicu losim sastojcima.Odlican post.Nikad dosta ovakvih podsetnika.

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala devojke. Puno mi znace Vasa misljenja.
    # Minjoncic, hvala ti draga moja. Ja nisam isprobavala makrobiotiku ali mislim da je najpravilniji nacin ishrane unositi ono sto osecas da ti treba tj. bez zabrane ili iskljucivanja vrste namirnica. Hvala na ohrabrenju za dalje pisanje na ovu temu. KISS
    # Nado, potpuno se slazem da u svim namirnicama postoji onaj zabranjeni E. Od mleka do kojekakvih konditorskih proizvoda. Eto, bas sinoc uverila sam se da i u najobicnijim napolitankama postoji E i to E322 - oboljenja želudačnog i crevnog trakta. U puteru E330 - zlocudni tumori...Hvala, draga
    # Dzoli, znas vec koliko sam odusevljena temom tvog bloga i da mi je neizmerno drago sto se u mom blogerskom drustvu pojavila osoba sa takvim interesovanjima poput tebe. Samo da si MALO blize pola tvoje proizvodnje bilo bi kod mene, hihihi... Hvala ti puno

    ОдговориИзбриши
  5. Kod mene na prvom mjestu dolazi saznanje...ako neshto ne znamo - ne mozemo se truditi da to ispravimo!
    Na drugom mjestu je svakako izbor - cak iako neshto znash, imash izbor da to uvazish ili ne!
    Na trecem mjestu je sve ono zasha imamo izgovor...vrijeme, novac,...
    Ipak, ne zelim ikoga da osudjujem. Svi mi biramo svoje puteve kako najbolje znamo!

    ОдговориИзбриши
  6. U potpunosti se slazem s tobom draga moja Nale i podrzavam tvoju borbu da se odupiremo koliko smo u mogucnosti i kolika su nam saznanja.
    Hemikalije nas preplavljuju, ishrana je i pored visokog stepena civilizacije na jako niskom nivou, a sav ovaj nagomilani narod na planeti mora da se ishrani.
    Profiteri to koriste i da nije ovako svesnih i odgovornih ljudi koji svoja saznanja dele ko zna sta bi nam sve poturili pod jestivo :(

    Trudim se da imam vremena za kupovinu, jer nas varaju na svakom koraku pa je potrebno naoruzati se strpljenjem i detaljno citati sta pise na etiketama..
    Ako pogledamo vise da skoro i nema proizvoda bez emulgatora pa je odlazak u kupovinu djavolja rabota koju bi trebalo izbegavati ali postavlja se pitanje sta onda jesti!?

    Mene najvise ljute oni koji kazu da te etikete i ne treba citati :( Strasno!
    Em bi oni da nas truju, i truju nas, em da mi sami ne vodimo racuna o tome, pa stvarno i nije cudo sto je stepen oboljevanja od strasnih bolesti sve prisutniji :(

    Ovo su jake i zabrinjavajuce teme, koje i sama cesto zapocinjem, ali o tome moramo razgovarati i upucivati jedni druge na sve vece opasnosti koje nas vrebaju.
    Hrana je upakovana u lepu i sarenu primamljivu ambalazu ali unutra se kriju najstrasniji sastojci kojim nas besomucno truju :(
    Zato u kupovinu s duplim naocarima i da nam ne bude tesko kada vidimo te silne emulgatore jednostavno to sto smo planirali da kupimo jednostavno vratimo na raf pa neka to jedu oni koji su taj otrov i proizveli.

    Srdacan poz.

    ОдговориИзбриши
  7. Jako dobro! Naročito ono za putar - jer isključivo koristim putar, s obzirom da je margarin 100 puta pogubniji. Na žalost, uskoro ćemo morati sami uzgajati voće i povrće, jer većina je GMO a da to i ne znamo jer se ne deklarira. Također, pomalo je tužno što ljudi misle da na tržnici kupuju bolje i zdravije: ovdje kod nas prodavači s tržnice odmah nakon otvaranja pohrle u Lidl i pokupuju voće i povrće i zatim na tržnici prodaju kao domaći uzgoj, skuplje. Što ne znači da koji puta pojedem "gumenjake" jer ih volim! Ne možeš živjeti bez rizika i na žalost, zdrava prehrana uopće ne znači da nećeš oboljeti od raka (primjer iz najbliže moje okoline). Sve smo bezobzirno uništili zbog pohlepe i gluposti.

    ОдговориИзбриши
  8. Znanje je oružje!

    Imala sam priliku da se uverim kako isti proizvod nije ni malo isti kada se prodaje u svetu i kod nas. Ja ću uvek pre kupiti Merimin sapun za bebe nego neki drugi. Uvek ću radije kupiti domaći puter nego strani kao i sve drugo, ali avaj. Koliko tih kompanija više mi ne držimo. Pa skoro ni jedna nam nije ostala u posedu. Skoro sam u Maxiju videla lepo na rafu u radnji van frižidera voćni jogurt. Stanem gledam pogledam još jednom. Da nije neko pogrešio. Uzmem jogurt i pročitam, držati na temperaturi do nekih 22 C. Možeš misliti. Voćni jogurt na 22C. A deca to jedu samo tako. Roditelji to deci kupuju. Kako znam da mi volimo da prskamo povrće 10 puta jačom koncentracijom eto jer je tako bolje (kažu ljudi koji rade u poljoprivrednim apotekama) pnekad se zapitam da li je bolje da svo povrće kupujem u hipermarketu gde je barem prošlo neku kontrolu. Znaš da kupus s pijace ne daju ako ga imaju u višku svojoj stoci da jede. Crkla bi.

    ОдговориИзбриши
  9. Odličan post ! I svakako poticaj da svaki put razmislimo što, kako i kada jedemo. Kod nas doma se uvijek pridavala velika pažnja prehrani tako da sasm uz to odrasla, što više domaće i što više zdravo. Prekršili bi ponekad naravno jer nekim "industrijskim" stvarima je teško odoljeti. Ali danas, koliko god se ja trudim oko toga da bude što više domaće toliko je sve prskano, uzgajano ovako i onako,pakirano ne znam kako. Kada na proizvodu nađem natpis "100% domaće, bez konzervansa, ....itd, ..., a rok trajanja 2 godine" ?! , uh, naljutim se. Kako god, mislim da uvijek imamo izbora osigurati sebi što zdraviju prehranu.
    Hvala ti na popisu E, obratiti ću svakako pažnju.

    ОдговориИзбриши
  10. Kad jednom krenes u tu pricu, kraja nema. U jednom preiodu svog zivota nisam jela meso jer sam verovala da je bas to jako dobra odluka za mene. Kasnije sam citala svasta, i izbacivala jedno po jedno. I videh da me to uzima, da mozes od jutra do mraka bistriti knjige i clanke po netu, smisljati jelovnike i... otudjivati se. Pa sam se vratila u svastojede :)

    Treba voditi racuna, ali ne ici ni u tome u krajnosti. Za mene je i makrobiotika krajnost na svoj nacin, kao i puno drugih principa koje sam sretala, a u kojima svima ima neceg logicnog i razumnog.

    Dok sam bila mladja delovalo je kao da "samo" treba pronaci pravi princip i drzati se toga za vjek i vjekova. To je lakoverno razmisljanje osobe koja se jos trazi, i veruje da je istina JEDNA. Srecom, godine ne donose samo simptome starenja, vec i sirenja (u kom god hocete smislu :) pa tako i JEDAN moze oznacavati dva ili vise. Provereno :)

    Vec nekoliko godina moj pravac je samo - sto manje preradjeno, i ako moze da je domaci proizvod. I puter je preradjevina od mleka, ali keks sa puterom je pet generacija iza toga. Brasno je preradjena psenica, ali nije jos osam puta izmaltrerirna da bi skoncala kao delic testenine iz pasta+sos kesice ili, ne daj boze, 7 days kroasan.

    Nabavku svodimo uglavnom na osnovne namirnice, ne citam sve sto pise jer nemam nameru da ucim onu tabelu napamet, ali znam za E330 i jos neke.

    Jelena pominje jogurt na +22, a ja kupila tortilje, kod nas nije neki izbor, i svi verovatno vidjate te iste (mrzi me sad da idem do frizidera, ali pisacu u nekom buducem postu o tortiljama). Usavrsavala sam domace tortilje i u tom eksperimenu uzmem i kupovne, da vidim njihovu elasticnost i mekocu itd. Kaze na ambalazi, kad se otvori, moze da traje 5 dana. Meni evo stoji sigurno vec dva meseca, dakle samo onako provizorno zatvoreno, ne hermeticki, i ISTE SU kao prvog dana. Ni traga od kvarenja, budji, bilo cega. I isto su savitljive, ni malo se nisu osusile, ja sam fascinirana, i uporna da vidim KADA ce se pokvariti. Ne moram da citam sve te sastojke, da bih znala da je unutra neki gadan sinteticki otrov, koji ne da plesnima da nacnu tortilju... Plesni nisu lude sto nece to g...o da jedu, ali mi ljudi ipak jesmo :/

    Pozdrav Nale, dobra je tema.

    ОдговориИзбриши
  11. Drage moje, vidim da smo sličnih mišljenja:) Danas se čovek bori sa glađu na celoj planeti. Jedni umiru od nedostatka hrane a drugi se muče sa "oplemenjenom" hranom (GMO, E, konzervansi, ostali aditivi... Uglavnom, sve to utiče na život i opstanak čoveka, kao vrste. Sećam se onog ulja u staklenim bocama, kad sam bila klinka samo je takvo postojalo i obavezno se zvalo zejtin:), koliko je to ulje bilo gusto i čim kapne na vrat flaše odmah lepi, kao da je med:) A, ovo danas, retko kao da je voda... Imala sam nezgodna iskustva prošlih godina da kupim ulje i da se uverim koliko vode sadrži, jer je prskalo na sve strane kada sam ga koristila... I, kome šta da kažem? Danas kupujem samo jednu vrstu ulja, nema odstupanja:))) Maslinovo isključujem iz ove priče, još uvek sam zadovoljna. Naročito onim sa Kalenić pijace, koje sam kupila još prošle godine:)))

    ОдговориИзбриши
  12. veoma koristan i poucan post,hvala na komentaru na mom Blogu i hvala na nagradi,samo jos da me uputis u tokove nagradjivanja,tj. obaveze mog prosledjivanja iste:)))

    ОдговориИзбриши
  13. istina je što govoriš, ja sam prije nekih godinu dana isprintala cijeli popis E-brojeva (ako te zanima pogledaj: http://e-brojevi.udd.hr/e_brojevi.htm) i većinu namirnica koje sadrže one najopasnije E-brojeve izbacila iz uporabe, eventualno u rijetkim slučajevima ih upotrijebim i to vrlo nerado
    dakako nitko ne garantira da oni proizvodi koji se tretiraju kao zdravi, da to doista jesu
    oprez je potreban, no ne možeš baš sve izbjeći...

    ОдговориИзбриши
  14. Jos jednom se zahvaljujem svima, drage moje. Tema je opsirna i neisrpna.
    Nina, videla sam link koji si postavila... ajoj, sta reci???
    Danas sam procitala o kineskim lubenicama koje su eksplodirale zbog prekomernog upotrebljavanja sredstava za pospesivanje rasta. A, distributer i proizvodjac sredstva tvdi da je sredstvo NE-hemijsko?????? Al samo prizor kad sam videla, ma ne mogu opisati... polja prepuna rascopanih lubenica, covece!!!

    ОдговориИзбриши