LAGAN KOLAČ SA JAGODAMA

Naravno, sezona jagoda i opet, naravno, ovo voće se koristi maximalno. Volim jagodice i u mojoj kuhinji najviše se upotrebljavaju u svežem stanju (solo), ali napravim i neki slatkiš od njih:) Ovaj, brz i jednostavan kolačić, dugo je čekao svoje objavljivanje - stoji već neko vreme, a ja nikako da ga postavim. Pa, pošto je sezona jagoda, došlo je njegovih pet minuta...
Kremasti kolač sa jagodama

Biskvit:
   4 belanca
   4 kašike šećera
   4 kašike brašna
   1/2 kesice praška za pecivo
   1-1,5 dl mleka

Krem:
   5 dl mleka
   4 žumanca
   1 vanil šećer
   8 kašika šećera
   7 kašika gustina

   400 g jagoda
   1 krem-šlag

Priprema: Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti čvrst sneg. U tako umućena belanca dodati šećer, pa nastaviti sa mućenjem dok se svi kristali istope. U to dodati prethodno sjedinjeno brašno sa praškom za pecivo. Izmešati smesu lagano, žicom. Masu sipati u pleh sa pek-papirom i peći u prethodno ugrejanoj rerni, na 200 stepeni C, dok ne dobije zlatno-žutu boju. Izvaditi, ukloniti pek-papir, premestiti na tacnu i odmah ravnomerno preliti mlekom. Biskvit ostaviti da se rashladi. Za to vreme skuvati fil - žumanca umutiti sa šećerom i gustinom. Kada mleko provri, uzeti dve kutlače mleka i (uz stalno mešanje) dodati u umućena jaja. Zatim, odmah masu usuti (u tankom mlazu) u mleko na šporetu. Mešati dok se ne dobije gusta masa i da ne zagori, pa skloniti sa ringle i dobro ohladiti. Površinu smese prekriti najlon folijom, da se ne bi uhvatila skrama po vrhu. Zatim, time filovati pripremljen biskvit a preko fila poređati jagode (presečene na polovine) i ukrasiti umućenim krem-šlagom. Dobro rashladiti i služiti.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

12 коментара:

  1. Ohohoho.Ala se oblizujem.Moje jagode u basti su prosle ali zapisujem zapisujem:)Ovo izgleda lako dekadentno:)

    ОдговориИзбриши
  2. A, videla sam ja tvoje polje jagoda:))) Ja ne bih izlazila odande, pa makar sve ručno brala:)
    Ovo je lagan i jednostavan kolač, onako za na brzinu, uvek dobrodođe...

    ОдговориИзбриши
  3. Ovaj kolac moja tetka cesto pravi i bas smo ga nedavno jeli. Stvarno je ukusan, a opet brz sa spremanje.

    ОдговориИзбриши
  4. Pa da,..kod vas sezona jagoda. Uvijek daju onaj poseban ugodjaj da ljepse, toplije vrijeme dolazi - a o poslasticama da ne govorimo!

    ОдговориИзбриши
  5. Super je kolač ! Sezona je jagoda koje volim, a pogotovo deserte sa njima, sigurno ću i ovaj kolač napraviti !

    ОдговориИзбриши