KVADRATIĆI OD ČOKOLADE

Predstavljam Vam kolač, koji decenijama oplemenjuje sadržaj Velikog narodnog kuvara, Spasenije Pate Marković. Odavno sam u ciklusu isprobavanja svega što je ostalo neisprobano a zapisano je u starim sveščicama, kuvarima i kulinarskim knjižicama... Pa, tako, ovog puta probala sam ovaj kolač. I? Divan je – pun ukusa, biskvit specifične teksture, orasi kojih ima taman koliko treba, ništa nije prenaglašeno već je sve u harmoniji ukusa a i boja. Zato, preporučujem ovo sa željom da se podsetimo kako su to nekad pravili kolače.
 "5 žumanaca penasto umutiti s 200 g šećera. U umućena žumanca dodati sok od 1 limuna, 120 g brašna i sneg od 5 belanaca. Namazati maslacem pleh, posuti brašnom, izručiti masu i peći u pećnici. Dok se prvo testo peče, praviti drugo testo. Pet drugih žumanaca penasto umutiti sa 160 g šećera, dodati 2 štangle čokolade, 10 g brašna i čvrsto ulupan sneg od 5 belanaca. Sad i drugu masu peći u plehu iste veličine. Oba testa izvaditi iz pleha i nadevati ovim kremom: 100 g maslaca, 120 g šećera i 2 cela jajeta dobro izmešati. 150 g mlevenih oraha skuvati u malo mleka, pa kad se orasi ohlade, izmešati ih s maslacem. Staviti prvo tamno testo, prevući ga kremom i onda metnuti bledo testo. Oba testa preliti rastopljenom čokoladom, iseći na kvadratiće, a na svaki kvadrat pečenog testa staviti pola orahove jezgre i služiti."

Napomene: 
Koristiti pek-papir.

Kore peći u ugrejanoj rerni, na 220 stepeni C, oko 15 minuta. 
Dve štangle čokolade rastopiti, pa ih takve dodati u smesu.
Ohlađene kore nadevati.
Za nadev - na pari rastopiti maslac, prah šećer i jaja.
Orahe ne kuvati, već ih preliti sa malo vrelog mleka.
Za čokoladnu glazuru - čokoladu rastopiti na pari uz dodatak ulja (100 g čokolade:3 kašike ulja).
Pre prelivanja čokoladom, kolač ostaviti u friz, desetak minuta.
Nakon prelivanja, ostaviti ga na sobnoj temperaturi, 10-15 minuta, a onda odložiti i čuvati u frižideru.

A, nakon prvog probanja ovog kolača, evo i drugog predstavljanja. Iskreno, nije mi se dopalo što su mi orasi ostali nekako ne povezani... Nije ništa curilo i razlivalo se, ali nije bila jaka, kompaktna smesa... Kolač je fantastičan, poseduje sigurne kvalitete, ali ja nisam bila u potpunosti zadovoljna. Zato evo kako izgleda Patin kolač na moj način. Nisam želela da pišem novi post kao nastavak ovom o kolaču, već evo teme izjedna - pa, kad pogledate možete imati kompletnu sliku o kolaču. Vi odaberite šta je za Vas bolje.
Testo za biskvit pripremano je na isti način samo što nisam koristila čokoladu za tamni biskvit, već kakao (1 supenu kašiku). Pripremano je u širem plehu, zato je kolač tanji. A, za fil sam koristila:

1 jaje
120 g prah šećera
70 g čokolade za kuvanje
100 g putera
100 g prepečenih lešnika

Priprema: Na pari ukuvati jaje sa prah šećerom, neprekidno mešajući, pa kad se sve fino zapeni dodati izlomljenu čokoladu. Skloniti sa vatre i ohladiti. Umutiti puter i dodati ohlađenu smesu, pa sve sjediniti.
Filovati kolač, a preko fila posuti mlevene lešnike. Zatim, prekriti drugim biskvitom i premazati ga sa rastopljenom čokoladom i malo ulja, a odozgo posuti kakao.

    Nale

    Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

    13 коментара:

    1. Uh imam Patin kuvar i SJAJNA JE!! Odličan izbor draga !

      ОдговориИзбриши
    2. Čini se da je kao i ostali kolači, ali se ipak razlikuje. Stari dobri recepti. Jednostavne namirnice, a ukus je zavisio od veštine domaćice.

      ОдговориИзбриши
    3. Da znas da i ja imam recepata koji su 20-ak godina stari, a nikada ne isprobani...Doci ce vrijeme i za to (?).
      Ovakvi 'jednostavni' recepti su cesto i najbolji!

      ОдговориИзбриши
    4. Predivan kolac :) Malo sastojaka, kvalitetniH i pristupacnih svima :)

      ОдговориИзбриши
    5. Samo ti nama isprobavaj i dalje ovako fine receptice, mi cemo da hvatamo beleske iz prve klupe...ove kockice mi se cine bas divno mekane!;)))

      ОдговориИзбриши
    6. Sviđa mi se tvoja ideja isprobavanja svega neisprobanog :) Divni su ovi prutići :)

      ОдговориИзбриши
    7. Pravi starinski kolač, jako fino. Ide na isprobavanje!

      ОдговориИзбриши
    8. Odličan kolačić , volim ovakve kolače i rado preuzimam recept. Jako lijepo izgleda u tvojoj izvedbi !

      ОдговориИзбриши
    9. imam nekoliko starih kuharica i još sam u potrazi za nekim, a sve zato da bih isprobala one izvorne stare recepte... do sad sam isprobala dosta takvih, neki mi se nisu dopali, neke sam modernizirala, a neki su jednostavno savršeni upravo takvi
      ovaj tvoj kolač je odličan, ne treba ga mijenjati

      ОдговориИзбриши
    10. Olá, passei para conhecer seu blog e suas receitas me encantaram, vou seguir, pois gosto de coisas boas. Um abraço, Marta. Venha me visitar também, será muito benvinda.

      ОдговориИзбриши
    11. Taj divni starinski kuvar gospođe Spasenije Pate Maarković je izuzetan, kao i recepti i način na koji su prezentirani. Pronašla sam jedan mali dio na internetu i sa zadovoljstvom probala neke recepte.
      Ove moderne kuharice su prelijepe, sa divnim slikama (ie uzalud nazvanim "food porn"), ali se pitam koliko su stvarno recepti pouzdani i kvalitetni. Danas se kuharice pišu da bi ih gledali i očima gutali hranu. iz starih se mnogo toga moglo naučiti.

      ОдговориИзбриши