KREM ČORBA OD KARFIOLA I TIKVICA &

Kada topli dani zakucaju na vrata, vreme koje provodim u kuhinji svedeno je na minimum. Uz to, rado jedem lagana jela; kako dani postaju vreliji tako manje jedem, a i kad jedem to su neke čorbice ili salatice. Nisam neko ko lako podnosi vrućine, pa mi se to odrazi i na apetit.
Malo vremena, dosta vrućine i šta da kuvam? Pošto se trudim da sezonske namirnice koristim maksimalno, tako ovih dana tikvica imam u izobilju. A, kao što i vrapci do sada znaju (s’ obzirom koliko puta sam postavila recepte na temu tikvica) tikvice obožavljem;) Uz tikvice, tu su mlad grašak i krompirići i tako je nastao ovaj odabir koji predstavljam. Sastojci su skromni ali ukus bogat a obrok sit, što je i najbitnije.

½ kg karfiola
2 tikvice
1 manja glavica crnog luka
2 supene kašike ulja
soli i suvog začina prema ukusu
6-7 dl vode
bosiljak

Priprema: Očistiti kafriol i izrezati na manje parčiće. Tikvice oprati, oljuštiti i iseckati na kockice, srednje veličine. U dublju šerpu usuti ulje i dok je još hladno dodati sitno seckan crni luk, posoliti i prodinstati. Zatim, dodati karfiol i tikvice, pa sačekati da puste sok a zatim naliti vodom i ostaviti da blago omekšaju. Kada je povrće omekšalo sipati sve u blender i fino usitniti. Vratiti u sud, dodati suvog začina i ostaviti na toploj ringli da se fino sjedini. Ukoliko volite ređe krem-čorbe, dodajte vode prema ukusu, pa pustite da provri. Skloniti sa ringle i služiti, uz malo bosiljka, koji doprinosi osećaju hlađenja:) Čorba se može služiti i kad je potpuno hladna. 
S' namerom sam izbegla dodavanje neutralne pavlake ili mleka u čorbicu, jer nema potrebe, a i ovako pripremljena čorbica može bez problema odstojati u frižideru dan-dva i sigurno neće "propištati". Začini su ovog puta van priče, jer bi njihovom upotrebom ukus karfiola i tikvica bio u drugom planu.

Isprobala Nataša
1 pileće grudi
sok od ½ limuna
1 kašičica soli
1 kašičica bibera
1 kašičica origana
1 kašičica bosiljka
1 kašičica majčine dušice
ulja za premazivanje
300 g graška
200-250 g krompira
1 dl mleka
1 kašičica soli
bosiljak

Priprema: Obariti grašak i krompir. Ocediti od vode, prohladiti, zajedno izmiksati, po potrebi dodavati mleko i na kraju dodati so. Vratiti par minuta na ringlu da se smesa sjedini. Služiti toplo. Pileće grudi odvojiti od koske i razrezati po širini (kao leptir). U manjoj činiji pomešati limunov sok, so, biber, origano, bosiljak i majčinu dušicu, pa time premazati meso. Ostaviti da odstoji 20-ak minuta u frižideru. Dobro ugrejan teflonski tiganj malo namazati uljem i dodati pileće grudi. Propržiti fino sa obe strane par minuta, na visokoj T, da dobije zlatno-žutu boju. Na tanjir staviti 2-3 kašike pirea, pa preko toga položiti isečeno meso i ukrasiti listićima bosiljka, opet:) 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

10 коментара:

  1. Ovo su moje boje u tanjirima :))
    Odlican izbor rucka, posebno mi s dopada pire od graska i krompira. Mozes da probas pire od karfiola ako nisi do sada, isto je jako ukusno a laganija je varijanta.

    ОдговориИзбриши
  2. Bas mi je drago da ti se dopada;) I ja volim ove bojice:) Probala, odličan je i rado ga jedem. U poslednje 2-3 godine najmanje klopam pohovani karfiol, jer ostale varijante me oduševljavaju.

    ОдговориИзбриши
  3. Meni se karfiol najviše dopao u čorbi sa krompirom. Bila sam iznenađena promenom njegovog ukusa i kako je dobar. I ja sam nešto meni promenila i uvela zdraviju ishranu. Vidim da su sve blogerice polako počele rerne da gase. Doduše nekad mi ni 40 stepeni ne smeta da nešto prokrčkam ako mi se baš prijede.

    ОдговориИзбриши
  4. Nale, divan ti je ovaj rucak, pocev od kremaste corbice do "zelenog" pirea i piletine sa zacinima, mljac...eto fine ideje sta bi moglo da se jednom napravi.;)))

    ОдговориИзбриши
  5. Tako je i kod mene - cim vrucine nastupe jelovnik se drasticno mijenja.
    Ovaj tvoj zeleni pire sa piletinom izgleda neodoljivo!

    ОдговориИзбриши
  6. Jeco, karfiol s krompirom obozavam, al ja ga klopam po recepticu iz ind. kuh. a tu corbicu bih rado probala:))
    Lana, hvala, javi kad praviš da ne trošim struju džabe kad znam da ti kuvaš;))
    Jasna, puno ti hvala;)) Ja kad gledam u zeleno, imam utisak da je manje vruće;))

    ОдговориИзбриши
  7. Prijedlozi su odlični, jednostavno i lijepo za sva čula.

    ОдговориИзбриши
  8. Nale draga, ova jela su ti fantazija,odlično sve,lagano bez puno kompliciranja,a ukus mogu mislti,ovu čorbicu si odmah bilježim i da znaš da ću je čim prije praviti jer sve sastojke imam..veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo je sve jako fino ! Prava lagana ljetna jela. Posebno mi se sviđa juhica, sigurno je odličnog okusa i jako lijepo izgleda !

    ОдговориИзбриши