06.08.2011.

LESKOVAČKA MUĆKALICA


Leskovačka mućkalica je naziv jela koje je skoro svakom nepcu melem. Uz domaću pogaču i ljute papričice sa belim lukom, u letnje dane često me podseti na detinjstvo i štrapaciranje "južnom prugom"... O istorijatu i podacima vezanim za "Leskovačku mućkalicu" ne želim da pametujem, jer smatram da nisam dovoljno "potkovana" da bih se latila pera i napisala koju reč povodom ove teme. Svim Leskovčanima se izvinjavam ukoliko sam narušila recept. Ovo je "moja" verzija Mućkalice, i "dok gu ne probam u Leskovac ću se zadovoljim s' ovakvu"... Mućkalicu ne pripremam često. Leto obožavam zbog povrća i onda u to povrće uglavim i "roštilj iz rerne". Kupovni roštilj ne podnosim i muka me hvata kada vidim u kom pravcu je to sve otišlo (odnosi se na beogradske mesare, kioske, kuće mesa...). "Bez skaru nema meso na žaru!"  

Potrebno: ½ kg svinjskog mesa (prošarano sa masnoćom, najbolje od vrata), 80-100 g mesnate sveže slanine, čačkalice, 2 supene kašike masti, 3-4 glavice crnog luka, oko 2 dl mlake vode, 1 glavica belog luka, 6-7 pečenih, oljuštenih i od semena očišćenih paprika, 2-3 oljuštena paradajza, 1 kafena kašičica šećera, 4-5 supenih kašika ajvara (od patlidžana i paprika), 1 ravna supena kašika aleve paprike, ½ sveže ljute paprike, so, biber prema ukusu
Priprema: 
Meso oprati i iseckati na manje komade. Posoliti i ostaviti desetak minuta da odstoji.
Iseći slaninu na kockice, pa na svaki komad mesa staviti komad slaninice i pričvrstiti čačkalicom s' oba kraja.
Tako pripremljeno meso poređati u (ne nauljen) pleh, pa peći u ugrejanoj rerni oko 20-ak minuta na 200 stepeni ili dok slaninica ne dobije onu divnu, tamnu, boju a kuhinja ne počne da miriše na roštilj:) 
Opranu i obrisanu papriku položiti u poseban pleh i ispeći je (objašnjenje).
Očišćenu papriku od kožice i semenki iseći na parčad željene veličine.
Crni luk sitno iseći i usoliti prema ukusu.
Iseckati beli luk i ljutu papričicu.
Oljuštiti paradajz, iseckati i blago pošećeriti.
Pripremiti ajvar.
Pripremiti mast i začine
U željenu posudu usuti mast i sačekati da se rastopi. Dodati iseckan luk i prodinsati da postane staklast, a zatim postepeno dodavati pripremljeno povrće. Kuvati dok ne postane kompaktno ili dok ne uvri višak tečnosti. Ne treba sva tečnost da uvri ali najveći deo tečnosti mora da se ukloni.  U skoro gotovo povrće dodati ajvar, promešati i kada je smesa gotova u nju uroniti komadiće pripremljenog mesa, tako da jedna strana mesa bude na površini kako bi se što bolje zapekla. Tako pripremljeno jelo zapeći u prethodno ugrejanoj rerni na 220 C, sve dok ne dobije lepu pokoricu. 
Služiti toplo, sa prilogom ili bez.

16 коментара:

  1. Odusevljena sam!!Kako dobro izgleda.Nisam nikada ovako pravila,a ti si nam sve lepo detaljno objasnila,hvala ti!!Ja donosim kaficu,i eto mene,dobro i neki slatkis:))Pozdrav!!

    ОдговориИзбриши
  2. Majče, samo ti dođi da se mi iskafenišemo pošteno, ima sve kod mene - nemoj da tegliš:)))
    Draga moja probaj ovo i uživaćeš, garantujem ti. To ti je nešto kao kad sklopiš sataraš i roštilj - ovo sam samo grubo objasnila, stvar je u nijansama a one čine veliku stvar:) Šaljemi ti kiss.

    ОдговориИзбриши
  3. Uf bre Nale, vidiš li ti koliko je sati? :))) Fakat je ovo super jelo za letnje dane, pa makar i sa onom slaninicom.

    ОдговориИзбриши
  4. Sjecam se da je tata nekada pravio 'Leskovacku Muckalicu' ali se iskreno ne sjecam sta je to bilo (znam samo da je bilo ljuto). Po ovim tvojim sastojcima bih rekla da bi mi se MNOGO dopalo. Pokusavam napraviti sljedece sedmice - javicu ti rezultate!
    Hvala na receptu
    p.s.
    Nadam se da si se dobro odmorila

    ОдговориИзбриши
  5. E hvala ti ko sestri:), ja do sada nisam znala sta je leskovacka muckalica, znala sam da postoji i da je pravo kafansko jelo, ali ne bih znala opisati sta je to! Slutila sam, a sada znam da bi mi se svidjela:)!!!

    ОдговориИзбриши
  6. Nale, moja jel mi verujes da nikada nisam probala muckalicu, ali ovako kako si je spremila mogla bih sada odmah probati, hihih...eto mene sa Majom u goste!;D
    p.s. moze i samo ona vruca pogaca, ne treba da se mucis!;)))kiss

    ОдговориИзбриши
  7. Ljudi moji, hvala puno i bas mi je super da vam se dopada.
    Ko ni probao do sada - nemoj da ceka vise, pa ovo se lepi za prstice, samo cete mljackati od miline dok ruckate... al mora malo da ljutne:)
    Pozdravljam vas punoooo

    ОдговориИзбриши
  8. Sjajan recept, jednom sam jela mućkalicu u Leskovcu, nekako mi je bilo glupo da sam tu a da ne probam i oduševila sam se. Evo sada i recepta....Sveka čast, odlična je.

    ОдговориИзбриши
  9. U, mnogo dobar recept. Nisam imala priliku da probam muckalicu, ali zvuci kao nesto sto bi mi se jako svidelo.

    ОдговориИзбриши
  10. Veruj mi da evo i ja ne znam tačno šta je ta mućkalica a ova tvoja ne može da omane. Beležim!

    ОдговориИзбриши
  11. Mislila sam da ću biti jedina koja nije nikada probala Leskovačku mućkalicu, pa sam se iznenadila. Baš mi se svidja recept, posebno što sataraš volimo svi u kući, a lako se da prilagoditi i našim američkim sastojcima.

    ОдговориИзбриши
  12. A meni je Leskovac na dohvat ruke takoreći, a ja nisam nikad bila tamo! Ni mućkalicu jela! Lepo si napisala recept, detaljno, svidja mi se posebno ona rečenica sa akcentom, e baš si me nasmejala!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni ja nikada nisam probala leskovačku mućkalicu iz Leskovac-ca (čitaj kako ti bolje legne padež) al ovako baš je ko melem za ranu. Ono mesce se lepo stopi sa povrćkama i bude sočno i lepljivo, mmmm ma prste da poližeš. Drago mi je da si se nasmejala:) Moraćemo da skoknemo do tija Leskovac bar na mućkalicu ako ništa drugo:))))

      Избриши
    2. Hahaha sama sam u kući pa mogu naglas da se smejem, a da me ne proglase ludom hehehe ;). Pravim ja neku svoju smućkalicu, ne znam da li je prava, ja sam je smislila pa je onda moja ;)
      A kad već skačeš u Leskovac, gde da preskočiš Niš bre? :D

      Избриши
    3. Smej se Suzo, to je zdravo. Duplo manje mišića je potrebno za smejanje nego za mrštenje, znači što je lakše to je i lepše:) Ću dojdem, be... U Leskovac da idemo together:) Kakav sam ja multilingvista:) E, sada sam počela i ja da se smejem naglas....

      Избриши
    4. Hahaha sama si rekla da je zdravo, samo napred!

      Избриши