ROLAT OD SPANAĆA


Znam da nije sezona slava i praznika, kada se obično svi setimo ovakvih mezetluka, ali nije na odmet da se prisetimo ovih zalogajčića... Mnogi od nas vole ovakve recepte, a takva sam i ja. Ovo je jedan od recepata koji sam oprobala mnogo puta i sa radošću ga delim sa Vama. Moguće da već imate isti recept, jer svi recepti za slane rolate su manje-više već poznati i probani. Ovaj izdvajam jer je, za mene, bez mane. Dobićete ono što sam naziv i govori.


100 g putera
80 g brašna
400-500 g svežeg spanaća
1 kafena kašika soli
4 dl mleka
5 jaja
180 g kisele pavlake (milerama)
100 g krem maslaca (krem-sira)
50 g bečke salame (zimska, mortadela)
kačkavalja (po želji)
10-20 g susama (po želji)


Priprema: 
Spanać očistiti i obariti. Ostaviti da se dobro ocedi, pa kada se ohladi i procedi isitniti ga što bolje. Na otopljenom puteru propržiti brašno, dodati spanać, posoliti i dodati mleko, uz stalno mešanje (kao za pripremu klasičnog spanaća). Kada dobije dovoljnu gustinu skloniti sa šporeta i ohladiti. Odvojiti žumanca od belanaca. (Pripremala sam i sa 4 jaja, sasvim je dovoljno i upravo ovaj koji je postavljen je tako rađen). Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca dodati u prohlađen spanać, fino sjediniti pa na kraju dodati belanca i laganim pokretima izmešati, da se dobije vazdušasta masa.
U veliki pleh od šporeta postaviti pek-papir, pa u to izliti masu za rolat. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni C, oko 30 minuta (ovo je relativna stvar, meni je nekad dovoljno i 20 minuta, zavisi od struje, nažalost). Ukoliko se rolat na nekoliko mesta izdigne, ne brinite. Tada možete odškrinuti vrata pećnice na pola minuta i nastaviti sa pečenjem ili sačekati da se ispeče pa da sam „splasne“ kada se izruči na mokru krpu – što je sledeći korak. Znači, pečenu koru staviti na vlažnu krpu, odmah urolati i ostaviti da se ohladi. (Volim kada je rolat „dobro nabijen“ tj. kada ima više krugova u preseku ali Vi radite po sopstvenom ukusu).
Pomešati pavlaku (mileram) i krem maslac (krem-sir). Sitno iseckati bečku salamu ili nešto suhomesnato po izboru. 
Kada se rolat ohladio razviti ga i premazati ovom smesom, a odozgo posuti salamicu. Zarolati, blago premazati sa malo pripremljenog namaza i ostaviti u frižideru da prenoći. (Može se ostaviti u plastične posude sa poklopcem ili u tacni „da diše“, ukoliko u frižideru nema nečega od čega bi „pokupio“ mirise). Ostatak namaza presuti u posudicu sa poklopcem i ostaviti u frižideru. Susam prepeći prema ukusu.
Sutradan rolat ponovo premazati odozgo i posuti ga rendanim kačkavaljem ili susamom. Držati u frižideru do serviranja.

Za fil možete koristiti i šunku, kisele krastavce, kuvanu šargarepu, kuvana jaja. Za gornji premaz možete koristiti i majonez. Pošto ja volim da spanać apsolutno dominira u ovom rolatu, ne praktikujem „jaču kombinaciju“, osim kada ovaj rolat pripremam za veća okupljanja. Ovog puta, jedan pripremljen rolat sam podelila, pa prvi deo ukrasila kačkavaljem a drugi prepečenim susamom.


P. S.
Još jednom sam u prilici da se uverim da "slučajno" ne postoji. Naime, postavljajući sličicu na Coolku, proverivši receptiće sa rolatima na istu temu - dođoh do Laninog "Zelenog rolata", koji je po sastojcima isti kao i ovaj. Ne mogu opisati koliko mi je  bilo drago. A, tu su i "Zelene kockice". Dragi moj Minjončiću, mnoge tvoje receptiće rado probam i pripremam (nikad se ne zeznem, sve ti je tačno i jasno). Divim se tvojim radovima i volim te kao čoveka, te se valjda to nesvesno prenosi i na ono što kuvam - evo još jedne situacije gde vidim da me vetar ka tebi nosi, znala ja to ili ne:)


Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

18 коментара:

  1. Nisam jos na ovakav nacin pravila,da skuvam kao spanac.probacu,bas ti hvala.Prelepo izgleda,a verujem da je veoma ukusan.:))

    ОдговориИзбриши
  2. Jako su mi oduvijek bile interesantne te rolade sa špinatom, ali se nikada nisam odvažila napraviti ih..Za okus nimalo ne sumnjam da su jako fine, volim sve što sadrži špinat ili sir..
    Volim i prepržen sezam, tako da mi sve skupa odlično zvuči..

    ОдговориИзбриши
  3. ;))Nale moja, veliki pozdrav leti do tebe... eto, ma ima tu neka telepatija, lepo ti kazes!;)) Sa susamom jos nisam pravila i sad si mi dala odlicnu ideju, a sto su ti slatke ove fotke, evo vec sam pocela da grickam i monitor!;PP

    ОдговориИзбриши
  4. Kako je dekorativan,prekrasno izgleda...i ja sam jako blizu monitoru,zabrinjavajuće već da krenem da gricnem...divno je..veliki pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  5. Ovo mi se dopada. Jako mi se dopada i postupak je skroz drugačiji u odnosu na moj rolat. Beležim i probam!

    ОдговориИзбриши
  6. Da, ja obozavam ovakve stvarcice! Na svakom slavlju (koja uglavnom izbegavam) uvek se vise obradujem hladnim predjelima nego glavnom jelu... Ovo je divno! :)

    ОдговориИзбриши
  7. rolade su mi oduvijek jako simpatične bile one slatke ili slane, sa špinatom jako volim, odlična roladica

    ОдговориИзбриши
  8. Ja od rolata samo ovaj i pravim,meni je extra svakakvoj varijanti!

    ОдговориИзбриши
  9. nataša, super mi je šta imate takav običaj da se ovakvo jelo jede za vrime praznika, ali meni tako dobro izgleda i zvuči da ga zaista treba uvrstit malo češće u meni :)
    Svaka čast, koji rez, baš sam zadivljena :)

    ОдговориИзбриши
  10. Dragi moji, hvala vam puno na lepim komentarima koje vam je ovaj rolatic izmamio.
    Ja sam sasvim subjektivna, kao sto ste i mogli da procitate, i za mene je ovo najbolji slani rolat!
    VELIKI POZDRAV SVIMA <3

    ОдговориИзбриши
  11. Obozavam zelene rolate i pravila sam ih na 100 nacina ali jos uvek nemam omiljen....sve ih volim i samo ako se zeleni meni se dopada. Probacu svakako i ovaj jer preukusno izgleda!

    ОдговориИзбриши
  12. Bozeeee,pa ovo je prelepo,mmmmmmmm i zove da ga sto pre spremim i serviram svojoj porodici.Naravno uzecu i ja jedno parcence:))))

    ОдговориИзбриши