BOJE JESENI... u teglama stoje

Prošlogodišnji postovi na temu zimnice zasijali su svom silinom ove sezone. Duže od tridesetak dana Vašu pažnju privlače recepti za zimnicu. Videvši to, rešila sam da objavim još koji recept i da prošlogodišnje objave ažuriram. Nisam od vrsnih poznavalaca zimnica, ali umem da prepoznam zdravu i ukusnu zimnicu. Zdravu zimnicu izuzetno cenim. Poenta ostavljanja hrane je da bude zdrava i hranljiva, a ne prepuna konzervansa. Naši stari nisu koristili industrijske konzervanse, a ipak su uspevali da očuvaju zimnicu zdravom. Njihovi saborci u očuvanju hrane bili su tzv. prirodni konzervansi - vinov list, biber, slačica, korijander, bosiljak, ren, drenak, čičak... a, i obavezno „kuvanje i umotavanje tegli“. Neke od recepata za zimnicu bez konzervansa izlažem ovog puta. Inače, sve je oprobano i nema laži-nema prevare. Posebno se zahvaljujem porodici Vitezović, na slatkom od borovnica. Ovo slatko je jedinstvenog ukusa upravo zbog samih plodova borovnice. Bobica, koja u sebi krije atomsku snagu zdravlja, raspršiće se u Vašim ustima istog momenta kada kap sladi dodirne Vaš jezik.


FEFERONE
±1 kg ljutih paprika
1 l vode
2 supene kašike šećera
1 supena kašika soli
0,3 dl esencije
Pripema: Paprike dobro probrati (odvojiti zdrave, čvrste plodove), oprati i (gusto) naređati u željenu bocu ili staklenu teglicu. Ukuvati presolac od vode, šećera, soli i esencije, pa kada provri skloniti sa ringle i prohladiti. Kada je tečnost mlaka, njom preliti poređane feferone i ostaviti pod toplim čaršafom ili ćebetom do jutra (bez zatvaranja). Sutradan, po potrebi doliti presolca i dobro zatvoriti. Odložiti u ostavu.

ZELENI PARADAJZ U MARINADI
5 kg zelenog paradajza
15 komada ljutih paprika
1 veza lista peršuna
1 veza lista celera
4 glavice belog luka
Za preliv:
200 g soli
200 g šećera
500 ml ulja
500 ml sirćeta
200 ml vode
Priprema:
Sastojke za preliv sjediniti i skuvati. Kada provri skloniti sa plotne i ohladiti. Odabrati sitan, zdrav, zeleni paradajz, te ga oprati i obrisati. Naređati paradajz u pleh i peći u ugrejanoj rerni na 220 stepeni C, dok mu se ljuska malo ne odvoji od „mesa“ ili dok se smežura. Zavisi, jer paradajzčići različito reaguju. Paradajz peći ne više od 10 minuta, jer treba da zadrži čvrstinu. Ljute papričice izabrati prema ukusu. Lično koristila sam crvene, zbog kolorita. Ukoliko volite ljuto pridržavajte se originalnog recepta (25 komada). Papričice blago propeći (više oprljiti) na rignli, ohladiti i preseći na više krupnih delova (ne treba seći na sitne komade). Nije potrebno ljuštiti paprike. Peteljke odstraniti. Beli luk očistiti i izrendati na strani za rendanje jabuka. Peršun i celer oprati i iseckati prema želji. U veću posudu (šerpu, vanglu) staviti paradajz. Ukoliko ima većih, preseći ih na polovine, kako bi mogli da se lepo pakuju u tegle. U posudu dodati pripremljen peršun, celer, ljutu papriku i beli luk, promešati i preliti ohlađenim prelivom, a zatim još jednom promešati. Prekriti i ostaviti da odstoji 24 sata; promešati 3-4 puta za to vreme. Sutradan paradajz poređati u tegle. 
Na dno, prvo, naneti 2 supene kašike preliva, zatim poređati sloj paradajza, zatim, zahvatiti kašikom celer, peršun, papričicu i beli luk, pa sipati preko, vodeći računa da salata sadrži dovoljno od svih sastojaka. Postupak ponavljati dok ima mesta u tegli. Tegle puniti do grlića. Na kraju, pritisnuti pritiskačima, po potrebi naliti prelivom, poklopiti i pasterizovati. U dublji sud staviti pamučnu krpu na dno a zatim poređati tegle, vodeći računa da se ne sudaraju (kako ne bi zveckale) i ukoliko je potrebno odvojiti ih još jednom pamučnom krpom. Naliti vode do 3/4 tegli, staviti na hladnu plotnu i uključiti da se tegle zagrevaju. Kada voda krene da vri, smanjiti T za dva nivoa (Vi poznajete svoj šporet najbolje) i ostaviti da lagano vri oko 10-ak minuta. Nakon toga isključiti šporet i ostaviti tegle u šerpi da se skroz ohlade. Kada su se ohladile do sobne T izvaditi ih, obrisati i odložiti na predviđeno mesto.

Pogledajte i:

  1. Chutney od šljiva
  2. Homemade ketchup
  3. Salata od patlidžana
  4. Ajvar sa patlidžanom
  5. Kiseli krastavci
  6. Paprike barene u ulju
  7. Ajvar

VERIČINO SLATKO OD BOROVNICA

1 kg borovnica
1 kg šećera
2-3 koluta limuna 

Priprema: Borovnice fino prosejati od prljavštine i otpadaka (kao pasulj), oprati i ostaviti 30-ak minuta da se ocede od viška vode. U širu šerpu usuti malo šećera, da prekrije dno šerpe, dodati sloj borovnica, prekriti šećerom i tako redom do vrha šerpe, s'tim da šećer bude na vrhu. Šerpu pokriti pamučnom krpom i odložiti na hladno mesto (podrum, frižider...) do sutradan. Napomena: Ovo se čini iz razloga što borovnica pusti dosta svog soka dok „odleži“ u šećeru. Šerpu staviti na plotnu i kuvati slatko. Slatko kuvati na srednjoj T, lagano mešajući ili bolje tu-i-tamo protresti šerpu, kašikom skidati penu koja će se tokom kuvanja izdvajati. Pri kraju kuvanja dodati kriške limuna i nakon toga isključiti plotnu, te nastaviti kuvanje dok je plotna topla. Skuvano slatko sipati u tegle, zatvoriti, umotati u čaršaf ili ćebe i ostaviti da se ohladi. Sutradan, tegle ostaviti na predviđeno mesto. Napomena: Slatko je skuvano kada ga izručite na tacnu, povučete crtu kašikom i ostane  jasan trag.

  SLATKO OD NELJUŠTENIH ŠLJIVA (sa rumom)
1 kg šljiva (bez koštice)
800 g šećera
150 ml vode
2-3 koluta limuna
2-3 lista bosiljka
0.2-0.3 dl ruma 

Priprema: Šljive opati i prepoloviti, te odstraniti koštice. U širu šerpu usuti šećer i vodu, pa na srednjoj T lagano rastopiti. Kada budu vidljivi balončići i sirup počne da vri dodati šljive. Slatko ne mešati, već povremeno protresati šerpu. Sve vreme sakupljati penu sa šljiva. Pri kraju kuvanja dodati bosiljak ili rum – obe kombinacije su odlične, mada, lično, više volim rum. Ukoliko dodajete bosiljak, izvadite ga pre nego tegle napunite slatkim. Napunjene tegle fino ušuškati čaršafom ili ćebetom i ostaviti do sutradan, na toplom. Sutradan, tegle ređati na police.
Napomena: Slatko je skuvano kada ga izručite na tacnu, povučete crtu kašikom i ostane jasan trag.


PIJANI PEKMEZ 
1 kg šljiva (bez koštice)
700 g šećera
2 dl rakije "Šljivovice"
20 kapi ekst. ruma
2 zelene kurkume
vrlo malo cimeta
(nepun prstohvat, na vrh kašičice...) 

Priprema: Šljive oprati, razrezati na polovine i odvojiti od koštica. U dublju šerpu usuti red šećera, red šljiva i tako 3-4 puta, s'tim da šećer bude na vrhu. Staviti na plotnu i kuvati, uz redovno mešanje. Na početku kuvanja neka T bude maksimalna, a čim počne da vri smanjiti T na srednju vrednost od ukupne koju Vaš šporet ima. Kuvati sve dok ne počne da se pretvara u gustu, kašastu smesu. Tada dodati rakiju, rum, sadržaj (crne, sitne, semenke) zelene kurkume i malo cimeta. Napomena: Zelene opne kurkume odbaciti, a samo sitna zrna ubaciti u pekmez. Sve dobro promešati i nastaviti kuvanje dok ne primetite da varjača ostavlja trag po dnu šerpe. Zatim, vruć pekmez naliti u tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi. Sutradan, pekmez ređati na police sa zimnicom...

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

24 коментара:

  1. Odlični su ti ovi recepti bez konzervansa, laži i prevare:) a naročito me zainteresovao ČATNI SA ŠLJIVAMA I PARADAJZOM, pretpostavljam da je zbog djumbira i chilli paste ova salata paljiva..

    ОдговориИзбриши
  2. Majo, hvala puno:) Catni je opasan, mada na prvi zalogaj i ne oseti se taj zar (zbog sljiva i secera deluje sladunjavo), ali kada vec dodje u grkljan gotovo je, odnese djavo salu ako si progutala vise nego sto je trebalo... Jako pece, sinusi prorade, al' i zdravo je:)

    ОдговориИзбриши
  3. Fantastični naslov posta u potpunosti podržava ovo sve dalje viđeno,genijalne kombinacije ukusa u ovim divnim receptima stvarno su primamljive,..divno šarenilo u teglama koje si prekrasno prezentirala..veliki ti pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  4. Ala si ti bila vredna! Patlidžan i papričice su moji favoriti u tvom izboru. Kako će leto da zamiriše iz ostave tamo negde u februaru...

    ОдговориИзбриши
  5. ovaj tvoj post podsjetio me na podrumske police moje omame koja ih je fascinatnom brzinom punila ovakvim delicijama :-)

    ОдговориИзбриши
  6. Divne boje i naslov. Kako zimnicu ne radim, mogu samo guštati i diviti se onima koje je rade.

    ОдговориИзбриши
  7. Moze i U jesenej boje ove tegle stoje:)) Ala si ti vredna ..ima da uzivas kad stegne zima;))

    ОдговориИзбриши
  8. Odlična ti je kolekcija. Posebno me oduševilo slatko od borovnica, jer sam na njih slaba.

    ОдговориИзбриши
  9. Fantastično i svaka čast. Ja rijetko radim zimnicu ali, nije mi mrsko napraviti 1 do 2 teglice nečega što mi se dopada. Tako ti u mene bude svega ali po malo!

    ОдговориИзбриши
  10. Hvala vam na divnim recima i drago mi je da vam se odabir dopada. Svima saljem veliki pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  11. Sve ti je prelepo!!!Prva slika mi se jako svidja.A posto si blizu,svraticu na degustaciju:)))Ja se pozvala sama:))

    ОдговориИзбриши
  12. E, pa Nale, prava si vrednica. Prezentovala si nam od svega po malo, sve je super... BRAVO!

    ОдговориИзбриши
  13. pa nema smisla! Ne znam zasto nema mog komentara!Nesto net brlja! Evo ponavljam!Ova kombinacija sljiva i paradajza mi je strana ali uvek sam spremna da probam nesto novo:).Bas si vrednica!

    ОдговориИзбриши
  14. Ma predivno, ne znam koje je ljepše, pravo bogatstvo.

    ОдговориИзбриши
  15. Meni se sve ovo jako dopada! Svaka cast!!! Posebno slatko i pekmez od sljiva... Bas uzivam u pravljenju zimnice. Eto, danas smo kiselili krastavce. Moracu mami pokazati tvoj recept, da uporedi sa svojim... :)

    ОдговориИзбриши
  16. Prekrasna zimnica!
    Kada zapuse vejavica, bice zadovoljstvo degustirati ove dobrote ljeta!

    ОдговориИзбриши
  17. Koja divota od zimnice ! Bravo za odlične recepte i vrijedne ruke. Najradnije bi odmah sve pripremila, ali odabirem čatni sa početka i naravno pijani pekmez od šljiva :). Oduševljena sam ovim postom !

    ОдговориИзбриши
  18. Nale, bas si se potrudila i super je sto si sve recepte lepo postavila na jedno mesto da ne lutamo:;)) Slatko od borovnica ima predivnu intenzivnu boju, nisam dosad imala prilike da probam, zapravo ovde jos nisam videla borovnice u svezem izdanju!;))

    ОдговориИзбриши
  19. Que variedad de ajies muy hermosos,todo te ha quedado muy estupendo me gusta mucho la mermelada de arándanos precioso color,yo también me proviciono de mermeladas,felicitaciones por todo estas recetas caseras que me encantan,abrazos,ímbrátiri.

    ОдговориИзбриши
  20. HVALA na vasim divnim recima. Nastojim da ocuvam ovu vrstu tradicije, i mislim da su ove navike mnogo zdravije od danasnjih "instant-varijanti". Zahteva trud, ali sta u zivotu inace dobijemo bez truda?:-) Pozdrav
    Rosita V. Muchas gracias, muchas gracias por su visita. Te envío un abrazo

    ОдговориИзбриши
  21. Gledala,citala,uzivala :) Ti si jedna pcelica Maja,da znas...Veliki pozdrav i jos veca pusa :) Divno te je poznavati,makar i virtualno :)

    ОдговориИзбриши