ČORBA SA ŠARGAREPOM

Nisam očekivala trenutno zahlađenje, te se nisam za isto ni pripremila. A, kada temperatura padne za dvadesetak stepeni onda nije za čuđenje ako i raspoloženje opadne, te sve mi se čini duplo teže nego do pre dva dana.
„Daj nam Sunca!“ - pevušim čitav dan. Inače, „Kosu“ obožavam ali to danas nije zbog teme filma već asocijacija na ovu pesmu - zaista bih da me malo ogreje Sunce:)
A, dok ovi hlađani dani ne prođu, ja reših da se na drugačiji način družim sa suncem. 
I, pripremih čorbu od šargarepe - makar u tanjiru da vidim sunčeve boje! 
½ kg šargarepe
0.5 dl ulja
1 glavica crnog luka
po potrebi vode, za dinstanje
¾ kafene kašike đumbira u prahu
1 supena kašika soli
1.5 l vode
½ veze lista peršuna
Za knedle:
50-60 g griza
(4-5 supenih kašika)
1 jaje
½ kafene kašike soli

Priprema: 
Šargarepu oguliti i izrendati na strani za parmezan. Crni luk očistiti i sitno iseckati. Knedle pripremiti tako što sve navedene sastojke treba promešati da se stvori homogena smesa, te ostaviti da odstoji 15-ak minuta. Peršunov list oprati, obrisati od suvišne tečnosti i sitno iseckati.
U hladno ulje dodati crni luk i blago propržiti, smanjiti T i dalje dinstati. Voditi računa da ima vode sve dok potpuno ne omekša. Zatim, kada voda ispari dodati pripremljenju šargarepu i posoliti. Promešati da se sve sjedini i nakon par minuta naliti vodom. Kada voda provri dodati đumbir i nastaviti sa kuvanjem još 10-ak minuta. Nakon toga, dodati knedlice (formirati ih u okruglast oblik, pomoću dve kafene kašike) u kipuću čorbu, i nastaviti sa kuvanjem još 15-20 minuta na srednjoj T. Za pripremu knedlica sve sastojke dobro umutiti i formirati knedle željenog oblika. Napomena: Ukoliko smesu ostavite da po strani neko vreme, onda koristite manje griza (4 supene kašike), jer griz vremenom nabubri. Pred serviranje u čorbu dodati pripremljen peršunov list.
Po želji, čorbu služiti sa kiselom pavlakom i alevom paprikom ili uz sirće i biber... Prijatno!
A, sada malo i nečeg "konkretnog". Predstavljam divnu, mekanu veknu, tj. rolat sa kobasicom i mladim lukom. Testo je jako mekano, sladunjavo i aromatično. Vrlo zahvalno za različita punjenja. Ne narasta previše i zadržava formu. Ukoliko volite ovakve recepte, preporučujem Vam da probate i ovaj.
600 g za testo + za rad brašna
20 g kvasca
3 dl mlake vode
2 kafene kašike šećera
1 kafena kašika soli
2 dl ulja
300 g svežih kobasica
3-4 struka mladog luka
soli prema ukusu
ulja da prekrije dno posude
Za premaz:
3 supene kašike vode
4 supene kašike ulja
vrlo malo soli

Priprema: 
Sjedinti kvasac sa vodom, šećerom i soli. Ostaviti da uskisne. Kada je kvasac pripremljen dodati ga brašnu i ulju, te zamesiti testo. Odmah podeliti testo na dve jednake jufke (loptice, kravajčeta), prekriti i ostaviti da se duplira. 
Dok testo narasta pripremiti fil - opran i sitno isečen luk blago propržiti na ugrejanom ulju. Nakon 3-4 minuta dodati meso iz kobasica (sadržaj iz creva istisnuti nožem ili oljuštiti kobaju) i dobro promešati. Ukoliko je potrebno, viljuškom fino izgnječiti meso kako bi se dobila homogena smesa. Pošto je fil upržen dodati soli prema ukusu. Obratiti pažnju na pikantnost kobasica! Upržen fil ostaviti da se ohladi.
Nadošlo testo premesiti i rastanjiti u oblik pravougaonika, debljine do 1.5 cm. Na donji kraj, ka sebi, do 1/3 testa, naneti pripremljen fil. Bočne ivice prebaciti ka unutrašnjosti testa, kako fil ne bi iscureo (oko 1.5-2 cm), pa rolat uvaljati, počevši od sebe tj. donje, nafilovane strane. Tako pripremljen položiti ga u pleh za pečenje (obložen pek-papirom) i isti postupak ponoviti sa drugom jufkicom.
Pripremljena testa prekriti i ostaviti da nadođu, 10-ak minuta.
Pred pečenje rolate zaseći (do sredine, dubinom) makazicama u razmaku od 5 cm i premazati mešavinom ulja, vode i soli.
U ugrejanoj rerni peći rolate 20-30 minuta, dok ne porumene, na 200 stepeni C. Pred kraj pečenja (2-3 minuta pred kraj) rolate još jednom premazati mešavinom ulja, vode i soli.
Servirati toplo uz npr. crveni čatni ili jogurt.


Napomena:   
Rolat je izrazito aromatičan i jak je na ukusu, naravno zbog kobasica. Te, ukoliko planirate da ovo bude obrok za više od tri osobe, predstavljene mere će Vam odgovarati. U suprotnom, prilagodite mere - npr. prepolovite. Jedan rolat biće dovoljan. Ovo iz razloga što stajanjem dobija na aromi. Lično, meni postane prejak na ukusu i ne mogu ga jesti, kao dok je topao i svež.
Rolat možete i zamrznuti ukoliko Vas očekuje neka brojnija zabava ili okupljanje sličnog tipa. Naime, postupak je isti sve do vremena pečenja. Rolat stavite u vruću rernu i zapecite dok ne dobije pokoricu (10-ak minuta). Izvaditi iz rerne, ohladiti (bez pokrivanja i sl.) i umotati u alu-foliju, te staviti u zamrzivač. Po potrebi, rolat izvaditi iz zamrzivača, odstraniti foliju, staviti na pleh sa pek-papirom i ostaviti da se otkravi 15-ak minuta. Peći u ugrejanoj rerni na 200 stepeni C (10 minuta), pa smanjiti na 180 stepeni C (10 minuta ili koliko je potrebno Vašoj pećnici). Za to vreme držati se uputa o premazivanju testa.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

20 коментара:

  1. Svisja mi se i vekna i corba. Corba je posebno po mom ukusu jer je sa knedlicama koje uvek vise volim nego rezance ili bilo sta drugo. A ovakve veknice su kod nas uvek dobrodosle... :)

    ОдговориИзбриши
  2. Bas mi se svidja corbica,a i ono "konkretno"posle.A sto se tice vremena,da ne verujes koliko je zahladnelo.:(((Ova tvoja corbica sigurno greje!!Pozdrav draga Nale:))

    ОдговориИзбриши
  3. Obožavam ovakve mirisne juhice sa knedlicama, a moji najmlađi ukućani pogotovo!:)

    Lijep pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam neki ljubitelj juhe, ali ono konkretno mi se jako svidjelo.

    ОдговориИзбриши
  5. Juha je odlična, pa još i sa knedlicama! Baš po mom ukusu, mljac!!! A i ono "konkretno" izgleda jako fino, jako mi se dopada što ima i kobasice :) Zaista fin ručak za ove jesenje dane! Pozdrav iz hlaaaadnog Beča!:)

    ОдговориИзбриши
  6. Otprilike jednako reagiramo na ovo zahladnjenje, i ja želim još malo sunca i kako se čini i dobiti ćemo ga slijedećih par dana :) . A kada opet nestane imamo tvoju lijepu juhu od mrkve. Baš volim mrkvu i juhe od mrkve gdje mi je najbolji dodatak đumbira koji si i ti stavila. A voljela bih sigurno i ovaj rolat sa kobasicom i lukom, zbilja predobro izgleda !

    ОдговориИзбриши
  7. Obzirom da je zahladnelo, ova tvoja čorbica bi mi tako prijala, sa svim tim dodacima, verujem da je izuzetno ukusna...

    ОдговориИзбриши
  8. Oh supica je uvek dobrodosla u mojoj kuci nije bitno dali je vruce ili hladno..a veknica, ja to zovem pirosla je jako jako primamljiva!!

    ОдговориИзбриши
  9. Ovo je genijalan način kako si osmislila da se ugrijemo,supica je extra,ali ovo konkretno ovaj rolat sa kobasicom,ovo je savršeno,recept si odmah bilježim,odmah mi je toplo kada pomislim kako je samo ukusan...veliki pozdrav draga:)

    ОдговориИзбриши
  10. Ovo punjenje sa kobasicom ti je fenomenalno. Znači i ti spadaš u one što vole sunce, leto i proleće. Pa nije ni čudo, kad i sama blistaš i iz tebe zrači tako pozitivan i veseli duh. Ja sam eto živnula kako je malo zahladilo. Ja sam ti zimsko dete i nekako volim kad se šćućurim u kući i kao hrčkica kuvam, spremam, čitam....

    ОдговориИзбриши
  11. Ja volim jesen, ali dok ne počne grejna sezona - baš bi mi prijao tanjir čorbice, još ako može - odmah :-)

    ОдговориИзбриши
  12. Corbica je zakon:)) Svakog dana donosi sunce u kucu;)

    ОдговориИзбриши
  13. Često sam radila ovakvu juhicu s mrkvom, ali mojima je nekako dojadila, pa sam prestala. No, uz dodatak ovih tvojih knedlica i đumbira, mislim da će im se opet svidjeti. Meni se uvijek sviđa, pa ne znam šta im bi!

    ОдговориИзбриши
  14. I meni bi sad baš lipo legla ova tvoja juhica sa noklicama jer vani puše bura da su mi se se kosti smrzle :)

    ОдговориИзбриши
  15. Uzmi ti ovu corbu a meni daj konkretno! :)))

    ОдговориИзбриши