12.11.2011.

Dunje...


Devojačke grudi. Zlatna jabuka. Svadbeni dar. Simbol ljubavi. Sunce usred zime... Sve su ovo asocijacije koje dunja budi.
Dunje su za mene dugo godina bile asocijacija na tzv. veliku sobu, u selu. U toj sobi s' vremena na vreme našlo bi se oko tridesetak dunja poređanih jedna do druge, na velikom ormanu. Nikada nisam preterano uživala u tom prizoru. Svi oko mene govorili su, kroz uzdahe, da kako se kroči u kuću iz sobe zamiriše dunja... ah, kako je to divno. A, mene je taj miris znao da optereti. Da, doslovno. Ja sam od onih koji svež vazduh ne mogu ničim da zamene, pa tačno da nešto miriše „po smilju i bosilju“. Zamislite kako miriše jedna dunja, a sada to pomnožite sa trideset... jako, zar ne? I, kako ih nisam mogla izbaciti iz sobe, jer ja sam bila mala a orman tako veliki, nisam mogla ništa drugo do da ih prihvatim. Ali, tu prijateljstva bilo nije. Kako im se uopšte nisam obraćala, tako i trideset godina nisam poznavala ukus dunja. Kako je to moguće? Pa, zar tako cenjena voćka, koja je i u pesmama opevana, da se ne proba? Šta da kažem, tako je. Ali, kada sam se dotakla pesama, pored „Dunje ranke, kruške karamanke“, „Jesen stiže, dunjo moja“... tu je i ova. Ostali ste mirni? Svaka Vam čast! Od kako znam za ove stihove, sve sam samo ne mirna, dok slušam ovu pesmu. Pored teme koju ova pesma obrađuje, tu je i taj glas... Kada shvatite simboliku dunja u narodu, ljubav koja umire, dušmane koji su uvek prisutni, tugu i bol koju život donosi i snagu da se sve to otpeva ili opeva, shvatite i (skoro pa razornu) moć ove pesme i ovog pevača.
Od dunja do svega po malo. Evo vraćam se na temu. Kako bismo o dunjama saznali što više, citiraću M. Nikolića, sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
"Dunja je u pogledu broja sorti skromna. Računa se da je u svetu do sada stvoreno i registrovano nešto više od 500 sorti, od čega se u proizvodnji u svetu nalazi jedva 100. U proizvodnji dunje u Srbiji dominira Leskovačka, a zatim Vranjska. Nešto manje su zastupljene sorte Pazardžijska, Morava i Šampion, a u poslednje vreme šire se novije bugarske sorte Asenica, Hemus i Trijumf.
Plod dunje uglavnom se koristi za preradu u slatko, kompot, žele, džem, kitnkes (sir od dunja), sok, rakiju, a i za jelo u svežem stanju. Nedostatak dobrih zimskih sorti jabuka i krušaka nekada davno nadomešćivao je plod dunje, pa je ona tako i nazvana „zlatna jabuka“.
Služila je tada kao svadbeni dar i simbol ljubavi, a često je zauzimala mesto i u raznim ceremonijama, pa otuda i mnoga imena sorti kao „Zlatno blagorodna“, „Izobiljnaja“ idr.

U kućama naših baka i dedova na ormarima u kuhinjama i spavaćim sobama počasno mesto zauzimali su plodovi dunje, simbol zdravlja i plodnosti. Krupan i naoko lep plod je jako mirišljav i bogat šećerima i raznim hemijskim supstancama.

Dunja sadrži oko 86% vode, 8-15% ugljenih hidrata, 1,1-1,7% celuloze, 0,35-1,8% organskih kiselina,ukupna kiselost ploda(pH vrednost) je od 3,2 do 5. Pektina ima prosečno 2,6%, taninaod 0,08-1,14%, mineralnih materija od 0,4-0,9% (među kojima najviše ima kalijuma 140-185 mg i gvožđa oko 14 mg).
Plod dunje bogat je i vitaminima: karotin(provitamin A) 71-112 mg%, B1 0,03-0,38 mg%, B2 0,01-0,05 mg%, vitamin C1 0,34-17,0 mg% itd. Bogat je i sa fermentima, kao i sa aromatičnim materijama.
Uz ve ovo plod dunje svrstava se i u red veoma korisnih lekovitih plodova koji pomažu ljudskom organizmu u lečenju ili sprečavanju mnogih bolesti. Konzumiranjem dunje u svežem stanju, zatim pečene, kuvane ili sa šećerom prerađene na neki drugi način, sprečavaju seo boljenja krvnih sudova i srca i razne miokardioskleroze. Takođe, ona blagotvorno utiče na obolele od nefritisa, čisti mokraćne kanale, sprečava razne oblike diareje, odlive krvi, sprečava infekcije i sl. Ova lekovita svojstva se uglavnom pripisuju velikoj količini tanina, pektina i protopektina, kao i velikoj količini kalijumovih soli koje sadrži plod dunje. Dokazano je da konzumiranje plodova dunje u svežem stanju znatno utiče napovećanje umne i radne sposobnosti čoveka, kao i da ubrzava oporavak rekonvalescenata. Zato bi ona trebala da se više nađe na našim trpezama, posebno sada kada ima dosta sorti mekanog i sočnog ploda koji se mogu konzumirati kao jabuka. Pečena dunja sa raznim dodacima je izvanredan desert. Niska kalorična i energetskavrednost ploda dunje omogućuju njeno konzumiranje u mnogim dijetama. Za preradu su posebno cenjene sorte dunje sa više pektina i aromatičnih materija."

A, znate li da postoji dunja i dunjac? Ja sam mislila da su sve dunje-dunje, međutim, nije nego. Tu je dunjac da uprska stvar. Što to kažem? Pazite se dunjca. To je tzv. muška dunja. Odmah znate da će stvar da se zakomplikuje:) Naime, dunjci su jako veliki plodovi dunje, mogu da teže do 2 kg. Lepi su, čvrsti, žuti k'o dunja, al' uglavnom truli iznutra. I, to je njihova mana. Ne mogu da se održe, a ništa Vam sa spoljne strane ne ukazuje na to da je unutrašnjost kvarna. Svaka sličnost sa stvarnim životom je namerna:)

I ovo nije kraj. Spremila sam za Vas, drage moje, i nešto od prirodnih kozmetičkih proizvoda. U ovo vreme kada ni kreme nisu više samo kreme:), a svakoj od nas je potrebna nega, evo starinskog recepta za losion protiv bora.

200 g kore dunje + 300 ml jače rakije (komovice)
ostaviti poklopljeno u staklenoj tegli 3 nedelje
Procediti i držati u tamnoj staklenoj bočici ili staklenoj bočici na tamnom mestu.
Time mazati lice 2x dnevno.

Ukoliko Vam je potrebna nega ispucalih usana usitnite u avanu (sameljite u blenderu) 1 kafenu kašiku osušenih semenki dunja i pomešajte sa 2 kafene kašike priključale vode. Promešajte i nakon deset minuta namažite ovime kožu usana.

Na kraju, za Vas strpljive, veliko hvala što ste imali želje i strpljenja da pročitate svaku reč. U to ime evo i dva receptića za pripremu dunja.

Starinska marmelada od dunja


Potrebno: 2 kg dunja, 1 kg šećera, sok od jedne pomorandže, sok od jednog limuna,1 dl vode 
 
Priprema:
*Dunje razrezati na četvrtine i izvaditi im semenke (koje možete sačuvati za „prirodno labelo“).
*Oprati i staviti u šerpu sa ostalim navedenim sastojcima da se ukuvaju. Vrlo brzo će biti gotove, pa pazite da se ne raskuvaju.
*Tako dobijenu smesu izmiksati u blenderu ili štapnim mikserom, pa je nasuti u prethodno oprane i ugrejane tegle.
*Vruću marmeladu sipati u tople tegle, zatvoriti i ostaviti da se ohladi.
*Sutradan marmeladu skladištiti u ostavu.

Napomena:
Od ove količine dobije se 4 tegle predivne i jako ukusne marmelade.


Slatko od dunja sa šargarepom


Potrebno: 1 kg dunja, ½ kg šećera, ½ kg šargarepe, 3 lista matičnjaka – po želji
 
Priprema:
*Dunje razrezati na polovine ili četvrtine, oguliti i izvaditi im semenke. Šargarepu oguliti i izrendati, kao jabuke.
*U širu šerpu posuti red šećera, red šargarepe, red šećera, red dunja, red šećera, red šargarepe... otprilike, od ove količine dobićete 4 reda.
*Kuvati (na umerenoj T, uz protresanje šerpe) dok se šećer ne istopi, a zatim ostaviti da se ohladi. Hladno slatko sipati u tegle i u slatko dodati matičnjak, po želji.

Napomena:
Od ove količine dobije se 3 tegle slatkog.


Slatko od dunja



Potrebno: 1 kg dunja, voda za prvo kuvanje, 1.250 g kristal-šećera, 2 dl vode, 1 limun isečen na kolutove.

Priprema: Dunje oprati od suvišnih dlačica i potopiti u veću šerpu, pa naliti hladnom vodom i staviti na šporet da voda provri. Kada provri, pustiti da kuva 2-3 minuta i skloniti sa vatre. Dunje odmah izvaditi iz vode i oljuštiti ih i iseći na krupnije kocke. Za to vreme, u šerpu usuti šećer i vodu, pa skuvati sirup do te mere da kada se promeša kašikom sa nje jako sporo pada po dve-tri kapi. U tako skuvan sirup dodati pripremljene dunje i kolutove limuna, pa kuvati na jakoj vatri dok se dunje ne skuvaju. Kuvane dunje postanu staklaste ili providne. Prilikom kuvanja dunje će dosta peniti, pa je potrebno redovno uklanjanje pene. Skuvano slatko skloniti sa ringle, ostaviti na mirno mesto i prekriti mokrom pamučnom krpom da prenoći i potpuno se ohladi. Sutradan, puniti tegle.

16 коментара:

  1. Predivan post o dunjama, baš ih i ja ove jeseni osjećam i koristim više nego ranije. Tvoja marmelada je divna , moja je nešto drugačija i spremam je uskoro za pokazati :). Ali ono što me definitivno privuklo je ovo slatko od mrkve i dunje, jako interesantno i već večeras će se i kod mene kuhati !
    Hvala ti i za kozmetički pripravak, vrijedi isprobati !

    ОдговориИзбриши
  2. Vrlo lep recept.Menekod dunja jedino nervira ta tvrdoća, prosto poludim kada treba da očistim neku veću količinu...:)

    ОдговориИзбриши
  3. krasan post. Ja uporno zanemarujem dunje, nepravedno. Uvijek sam voljela njihov miris

    ОдговориИзбриши
  4. Kako sam pogodila da će Brankin komentar biti prvi. Nale, baš sam se obrazovala čitajući ovaj post. Pre neki dan sam u Maxiju kupila dunje one prave pravcate od čijeg mirisa ti se zavrti u glavi i da znaš da sam uzdisala. Ne sećam se kada sam dunju pomirisala poslednji put. Na ovima je pisalo srpska ili domaća dunja. prelepo. Ja sam kompot skuvala. Kuma mi je rekla da ona pije čaj od dunje ili kompot protiv kašlja. Mama joj je poslala za to domaće dunje. Ovo slatko sa šargarepom e to me jako privlači ikaoslatko, džem i marmeladu nikada nisam probala. Hvala na pregršti informacija.

    ОдговориИзбриши
  5. Od svega, ja kod dunja najviše volim miris i ovu pesmu Indeksa. A moja bivša svekrva mnogo voli sok od dunja, i one godine kada je bila bolesna, ubila sam se tražeći ga u avgustu - do tada nisam ni znala da to postoji. Videvši ovaj tvoj post, kroz glavu mi prođe - a da i ja to napravim? Odlično urađeno, bravo!

    ОдговориИзбриши
  6. Divan post..i odlicna ideja.I ja volim dunej ne samo zbog mirisa vec su ba si ukusne;) Jos uz onu Djoletovu;jesen stize dunjo moja:))

    ОдговориИзбриши
  7. Interesantan i zanimljiv post, duhovit, koristan a što se tiče dunja, upravo ih imam u kući, i isprobaću nešto sa njima svakako. Ovo što si nam prezentirala je za svaku pohvalu...

    ОдговориИзбриши
  8. U mom kraju se pravio caj od lista dunje, za one koji su imali problema sa 'prebrzom probavom'
    Marmelade divno izgledaju, kao i informativan uvod.

    ОдговориИзбриши
  9. Toliko volim tvoje postove,odmore me i ujedno educiraju zaista uživam...dunje obožavam,za marmeladu znaš da sam ju pravila i mogu reći da je perfektna,..ovaj dunjac me je zbunio nisam zaista znala da ima frajera među dunjama..hvala ti na ostalim krasnim receptima veliki pozdrav ti šaljem:)

    ОдговориИзбриши
  10. Nale, odlican post i hvala na recepticima (za slatko, marmeladu i za losion;)), a i pesma Zute dunje je bas da se najezes, odmah su me prosli trnci.;)) Tata je bas pre neki dan kupio lepe dunje na pijaci, ja bas i ne znam sta sa njima, obicno ih izdubim, napunim secerom i ispecem u rerni ili narendam zajedno sa jabukama i napravim bombice, ali izgleda da je bas nabasao na jednog "dunjca", spolja sve divno a unutra sacuvaj boze... morali smo je odmah baciti.:))

    ОдговориИзбриши
  11. Nale, ja Zute dunje nikada nisam uspela da otpevam. Zagrcnem se negde na pola. :(

    ... a blogovi puni dunja. I vreme im. Nateracete me da pazarim koju. :)
    Jos jedan tvoj post u kome sam bas uzivala!

    ОдговориИзбриши
  12. Kako nisi baš ljubitelj dunja,mnogo si im lep post priuštila! Super ti je ovaj preparat iz domaće radinosti, za usne.

    ОдговориИзбриши
  13. Ove godine, valjda zbog suše, dunje su zakazale, ili su ih zanemarili. No po koja se nađe. Krasan post o toj voćkici, a ovo s mrkvom me jako zainteresiralo, ako još koju nađem, svakako ću napravit.

    ОдговориИзбриши
  14. Prelep post! Svaka cast! Kod tebe uvek nesto novo saznam... Nisam imala pojma da ima toliko sorti dunja. Ni za pjam dunjac nisam znala, ali po opisu - znam o cemu se radi...
    I sjajno si iskoristila dunje! Posebno mi se dopada slatko...

    ОдговориИзбриши
  15. jako interesantno pises...
    obozavam i dunje i pesme o njima a tek miris sa ormara:) jedino da mi dragi ne ide u Istanbul po njih...
    A dunjca sam srela ,a nisam znala da je to taj stvor,ja mislila dzinovska trula dunja:|)|
    slatko od dunja sa orasima mi je nesto najlepse..

    ОдговориИзбриши