05. новембар 2011.

PITA SA JABUKAMA

Jedna od meni najdražih poslastica je upravo ova pita. Skromna po sastojcima a vrlo zavodljiva ukusom. Uvek padam na takve kombinacije, jer sam od onih koji obraćaju pažnju na svaki sastojak i iako volim šarenolikost boja i širinu ukusa koje određena jela pružaju ipak uhvatim sebe da se više zadivim nad svedenim oblicima tj. kombinacijama, no nad onim "od svega po nešto".
Ovu pitu obožavam i zbog toga što ne gubi na volumenu. Znate ono, kada se peče odlazi pod nebesa, a kada se prohladi ljosne do poda - eee, to nije slučaj sa ovom posnom varijantom pite s' jabukama. Tome doprinose prezle i čvrsto tj. usko motanje rolni.
Pa, poslužite se i dopustite sebi svako odstupanje od ovog recopisa (ukoliko budete radili ovu pitu), jer volim da vidim Vaša različita izvođenja na istu temu.
P.S. Svima koji su proteklih dana mislili na mene i uputili mi poruke za brzo ozdravljenje - od srca se zahvaljujem:)

Za pitu je potrebno:
250 g kora za pite
100 g prezli
100 g šećera
¾ kafene kašike ekstr. vanile
¼ kafene kašike cimeta u prahu
50 ml ulja
300 g izrendanih jabuka
80 ml kisele vode + 10 ml ulja } za premazivanje kora
20 ml kisele vode
prah-šećer 
Priprema: Dobro promešati prezle, šećer, ekstr. vanile i cimet. U smesu usuti ulje (50 ml) i dobro izmešati da se dobije fina, rastresita, smesa. Očistiti i izrednati jabuke. Oko 4 komada srednje veličine sasvim je dovoljno. Sjediniti 10 ml ulja i 80 ml kisele vode, za premaz. Kore slagati tako da šira strana bude donja ivica tj. do Vas. Razdvojiti kore ukoliko su slepljene i krenuti sa pripremom na sledeći način: Prvu koru potpuno premazati k. vodom i uljem, i na to naneti prezle (oko 3-4 supene kašike), takođe po čitavoj površini. Drugu koru potpuno premazati (kao i prvu), pa do polovine kore naneti prezle i ravnomerno posuti izrendane jabuke. Presaviti bočne ivice ka unutra (za 1 cm), premazati kiselom vodom, kako bi se što bolje uvila rolnica, i zarolati koru počevši od sebe. Kore rolati što uže, kako bi bile dobro popunjene filom i zadržale na volumenu. Postupak ponavljati dok ima materijala. Od navedenih mera dobije se 3 rolne. U podmazan pleh ređati rolne, pa svaku zaseći makazama u dubinu, na 4-5 mesta. Ovako se pita vrlo lepo ispeče, a i praktično je iz razloga što se neće lomiti pri konačnom sečenju. Rolne premazati sa kiselom vodom (20 ml) i peći u ugrejanoj rerni, na 180º C 15-20 minuta tj. dok ne porumeni. Vrlo malo otvoriti vrata pećnice i ostaviti da se pita prohladi, 10-ak minuta. Hladnu pitu seći na onim mestima gde su makazama načinjeni zaseci, posuti prah-šećerom i služiti.

21 коментар:

  1. Predivna pita i slikice jako jako primamljive. Na takvim ili sličnim štrudlama sam i odrasla jer ih je mama obavezno ako ne u tjednu radila vikendom..tako da imam i sad gledajući ove tvoje predivne slikice i miris i njen okus..predivno!

    ОдговориИзбриши
  2. Pita je prelepa, a na sličan način pravim je i ja, i to baš zbog svoje jednostavnosti. Vidim Nale u PS. da si bila bolesna, ja nisam u toku, obzirom da sam bila na putu prošle nedelje, ali važno je da si ti sada dobro i da nam postavljaš svoje predivne recepte. Od ♥ ti želim sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  3. Fantastična pita veliki sam ljubitelj pita,i uvijek nekako tražim idealnu,i isprobavam puno recepata,i ova je jedna od onih koje ću svakako isprobati,prekrasna je u svakom pogledu...drago mi je da si dobro i da si ponovno u formi..velika pusa!

    ОдговориИзбриши
  4. pita je divna, baš mi se sviđa recept

    ОдговориИзбриши
  5. Vidim da si dobro, na najbolji način: sa fantastičnom poslasticom. Mnogo lepo izgleda, a jabuke i cimet su uvek dobitna kombinacija.

    ОдговориИзбриши
  6. Sviđa mi se ova posna varijanta pite ! Jako dobro izgleda, baše me mami da je malo probam, a zatim sigurno i malo više pojedem :)

    ОдговориИзбриши
  7. Nale moja, vazno je da si ti nama dobro a ova pita ti je odlicna, bas gledam kako je ostala fino "buckasta", nisam znala za taj stos premazivanja sa prezlom, doduse uvek malo posipam prezlu po ivici pre nego sto stavim voce, ali da se cela kora premaze to mi je nesto novo, moracu jednom da napravim...i svidja mi se to seckanje pre pecenja, bas fino posle izgleda kao da je neka savijaca:;))

    ОдговориИзбриши
  8. Ako je posna, znaci moze se imati komad vise ?!
    Meni su pite sa jabukama najdrazi desert.

    ОдговориИзбриши
  9. Obožavam sve kolače sa jabukama! Ovjanizleda super ukusno!:) ugodna nedjelja!

    ОдговориИзбриши
  10. Savrseno izgleda!U ukus ne sumnjam!

    ОдговориИзбриши
  11. Prekrasno, baš mi se sviđa presjek, što je rijedak kod ovakvih kolača.

    ОдговориИзбриши
  12. Hvala ti... upravo je u rerni :) Jedva čekam da bude gotova, jer cela kuća miriše na jesenje radosti - jabuke&cimet :P

    ОдговориИзбриши
  13. Stvarno odlicno izgleda Nale! :) Probacu ju sigurno jer nama nikada dosta raznih pita od jabuka... :)

    ОдговориИзбриши
  14. Jednostavna i lepa a plus sto je posna. Odlicna!

    ОдговориИзбриши
  15. Nale, pita je fantastična! nadam se se da ozdravila, da nije bilo ništa ozbiljno i da ćeš i dalje kuhati finu papicu :)

    ОдговориИзбриши
  16. Izgleda odlično, baš bih sad pojela to što je na tanjuriću.

    Nadam se da si ozdravila.

    ОдговориИзбриши
  17. Nale, razumem te za pitu koja ne gubi na volumenu i za ovo čvrsto motanje. Te cake su super i ja sam koristila za onu starinsku pitu sa orasima suprugove bake.
    Nadam se da si se skroz oporavila. Tek nam predstoji sezona kašljanja i kijanja. I ja sam nešto kašljava ali se migoljim dobro.

    ОдговориИзбриши
  18. Mmmmmmmm,pita od jabuka nikada ne moze da ne valja ;)

    ОдговориИзбриши
  19. Vrlo slicno pravim pitice, sto od jabuka sto od visanja i ne znam koju vise volimo. Kod mene ide malo vise ulja a vodu ne stavljam jer voce ne cedim pa je onda to taman to. Nikada ih nisam ovako usko motala, moracu da isporobam ovaj tvoj receptic.
    Nadam se da ti je sad vec bas bolje, sto ne mogu reci za sebe. Totalno sam zaribala od jutros. :((

    ОдговориИзбриши
  20. pita je upravo savršena, predivno izgleda a okus i miris mogu zamisliti

    ОдговориИзбриши
  21. Анониман31.12.13. 11.01

    Odlicna, ukus , miris...njaaaammmmm...

    ОдговориИзбриши