SLATKO OD JAGODA

Ovaj recept za slatko od jagoda jako volim jer ne zahteva uobičajenu količinu šećera tj. srazmer sastojaka je u korist voća. Osim što sadrži manje šećera, ovo slatko krasi bitno više ukusa ili je tura jagoda koje sam koristila ovog puta bila mnogo bolja?!

Potrebno: 1 kg jagoda, 400 g šećera i 200 ml vode. 

Priprema: Sveže i potpuno zdrave jagode oprati i odstraniti im peteljke. U širu šerpu (oko 5 litara) staviti šećer, dodati vodu i špinovati na umerenoj temperaturi. Nakon 10-ak minuta, skloniti sa šporeta i dodati pripremljene jagode. Slatko kuvati sve dok se peni i redovno sklanjati penu s vrha. Da li je slatko dovoljno skuvano proveravam tako što na vrh nokta kapnem kap soka i okrenem na dole. Ako kap ostane zalepljena, slatko je skuvano. Skuvano slatko skloniti sa šporeta i pokriti mokrom pamučnom krpom. Slatko dobro ohladiti. Potpuno hladno slatko pažljivo sipati u tegle vodeći računa da ima dovoljno soka u svakoj tegli, zatvoriti i ostaviti za zimu. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

2 коментара:

  1. Izgleda divno, baš si me inspirisala da probam.Reci mi samo kako špinuješ šećer, da li dodaješ vodu? :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopala ideja.
      Šećer špinujem sa vodom i hvala ti na ovom pitanju jer objašnjenje ubacujem u recept. ☺
      Ovo je jedan od razloga zašto su mi dragoceni komentari posetilaca. Hvala Vesna, još jednom.

      Избриши