AJVAR (sa patlidžanom)


Potrebne namirnice: 30 kom. crvene (mesnate) paprike, 3 kom. patlidžana, soli (30-ak g) i bibera po ukusu, ulje.

Način pripreme: Papriku i patlidžan oprati, osušiti i peći sa svih strana. Staviti u najlon kese ili dublje posuđe i poklopiti kako bi se kasnije što bolje ljuštili. Ohlađene paprike oljuštiti, očistiti od semena i ostaviti da se cede oko 24h. Oceđene paprike samleti na mašini za mlevenje mesa a zatim, posebno, samleti oljušten paltidžan. U širu šerpu usuti samlevene paprike i pržiti (uz mešanje) desetak minuta, a zatim dodati patlidžan te nastaviti prženje još desetak minuta, stalno mešajući sve dok se ne dobije smesa slična pekmezu i dok se na dnu ne ukaže jasan trag od varjače. Zatim, začiniti prema ukusu i vruće sipati u tople tegle, dobro sabijajući kašikom kako bi isterali balončiće vazduha. Po vrhu, naliti onoliko ulja da prekrije površinu ajvara. Odmah zatvoriti, prekriti toplim prekrivačima i ostaviti tako dok se ne ohladi. Zatim, tegle ostaviti na suvo i hladno mesto predviđeno za čuvanje zimnice.

Napomena: Proporcija za pripremu ajvara sa patlidžanom je 3:1 tj. 3 kg paprike prema 1 kg patlidžana. U ovaj ajvar, u momentu dodavanja patlidžana mogu se dodati sitno seckan beli luk (2-3 čena na spomenutu srazmeru), kao i sirće (10-ak ml). Ukoliko se ajvar upržava sa uljem, ulje uvek dolivati tek na kraju jer u suprotnom se tokom stajanja menja ukus i boja ajvara. Na 1 kg ajvara dovoljno je do 20-ak ml ulja. U slučaju da ajvar spremljen u tegle želite zapeći u rerni za to je potrebno oko 45 minuta na 120 stepeni C, a zatim tegle ostaviti u rerni sve dok se potpuno ne ohlade. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.