KISELI KRASTAVCI

Krastavci u teglama

±6 kg krastavaca
4 l vode
8 supenih kašika šećera
4 supene kašike soli
4 kafene kašičice bibera
4 kafene kašičice slačice
1,2 dl esencije 

Priprema: Krastavce potopiti u dublji sud sa vodom i svaki oribati sa malom četkicom, prethodno opranom u sodi-bikarboni.  Nakon što su krastavci fino očišćeni, vodeći računa da su svi zdravi i da nema trulih, još jednom ih proprati u dubljoj posudi ili na način koji Vama najviše odgovara. Pripremljene krastavce slagati u tegle, pritisnuti plastičnim pritiskačem i ostaviti sa strane. U vodu usuti šećer, so, biber, slačicu i esenciju, sve dobro promešati i ostaviti da provri. Skloniti sa ringle i prohladiti. Prohlađenim nalivati pripremljene tegle, pa ih zatvoriti i pasterizovati. U dublji sud staviti pamučnu krpu na dno a zatim poređati tegle, vodeći računa da se ne sudaraju (kako ne bi zveckale) i ukoliko je potrebno odvojiti ih još jednom pamučnom krpom. Naliti vode do 3/4 tegli, staviti na hladnu plotnu i uključiti da se tegle zagrevaju. Kada voda krene da vri, smanjiti T za dva nivoa (Vi poznajete svoj šporet najbolje) i ostaviti da lagano vri oko 10-ak minuta. Nakon toga isključiti šporet i ostaviti tegle u šerpi da se skroz ohlade. Kada su se ohladile do sobne T izvaditi ih, obrisati i odložiti na predviđeno mesto.
Napomena: Najvažniji korak u pripremi ove zimnice je dobro oprati krastavce.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

Нема коментара:

Постави коментар