SALATA OD PATLIDŽANA


3 kg patlidžana
soli za usoljavanje
75 ml soli
75 ml alkoholnog sirćeta
85-90 ml vode
200 g belog luka
2 veze peršuna
5 crvenih paprika
ulje za prženje (oko 4-5 dl)

Priprema: Patlidžane oprati, odstraniti krajeve i iseći na režnjeve debljine 2-2,5 cm. Ređati ih u dublju vanglu/posudu i svaki red patlidžana blago posoliti (npr. pun prstohvat soli/red). Tako pripremljene, pokriti pamučnom krpom i ostaviti da odstoje 24 h. Nakon toga, višak tečnosti će biti sakupljen na dnu, tako da poslednji (donji) red patdližana nemojte koristiti za ovu salatu ukoliko ne želite. U širu šerpu uliti malo ulja i zagrejati, pa na taj način pržiti patlidžane po 1-2 minuta sa svake strane.  Napomena: Nemojte ih pržiti u dubokom ulju, jer „popiće“ previše ulja. So, sirće i vodu prokuvati i ohladiti. Papriku oprati, očistiti od semenki i iseći na krupnije komade. Beli luk očistiti. Peršun dobro oprati. Sve navedeno staviti u blender i fino iseckati. Zatim, sjediniti sa ohlađenim presolcem. Na dno svake tegle nasuti 1-2 supene kašike pripremljene smese, pa ređati po 2-3 koluta patlidžana, a zatim opet zaliti smesom i tako do vrha tegle, s'tim da se odozgo prelije sa smesom. Tegle zatvoriti i ostaviti na predviđeno mesto.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

Нема коментара:

Постави коментар