PEKMEZ OD BUNDEVE

Aromatičan pekmez od bundeve
Sjajna namirnica koju redovno koristim tokom godine - bundeva. Omiljena zanimacija - bundevine semenke. Najčešće korišćeno seme u integralnim pecivima (pored lana) - bundevino seme. Bundevu rado koristim i za pripremu pirea, jesenjih kolača, pita i torti tj. slatkiša. Pa, red je bio da sa vama podelim i recept za zimnicu. Tačnije, pekmez sjajnog ukusa, protkan notom citrusa i vanile, koji jako podseća na miris slatka koje su pripremale naše bake. 

Potrebne namirnice: 1 kg očišćene bundeve, 3-4 oljuštene jabuke (Ajdared), 250 ml vode, sok i kora 1 limuna, sok i kora 1 pomorandže, 350-400 g šećera, 2 kesice Burbon vanile (ili pola šipke vanile).

Način pripreme: Bundevu i jabuke izrendati i preliti limunovim sokom. U širu šerpu usuti vodu i kad provri dodati bundevu i jabuke. Kuvati sve dok ne proključa, a zatim smanjiti temperaturu i nastaviti sa kuvanjem dok bundeva ne omekša. Zatim, dodati ostale sastojke i nastaviti kuvanje još 20-ak minuta (na umerenoj temperaturi), uz mešanje da bi se sastojci što bolje rasporedili i šećer otopio, kao i da pekmez ne zagori. Skuvani pekmez odmah sipati u čiste i suve tegle, poklopiti i ostaviti da se ohladi. Sutradan tegle poređati u ostavu.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

Нема коментара:

Постави коментар