DIPLOMAT TORTA

Kada izdvojim vreme i dobijem volju da predstavim nešto novo, uvek me sačeka isti problem. Prvo se petnaest minuta trudim da napravim koncept kako bi priča u uvodnom delu tekla, zatim, ima li nečeg što je vredno posebno istaći u vezi sa receptom, onda, mane ili pozitivne strane receptića… I, šta na kraju od svega toga bude? Jedno veliko ništa. Uvek me belina papira, makar ona bila i elektronska, udari direkt po tintari i kažem sebi – a, što ti ovo treba; šta ti imaš reći i zbog čega od prostih stvari moraš praviti komplikacije, budalo jedna?! E, tako je bilo i sada. Rešila ja da postavim recept za nešto slatko i setim se imam jednu, rekla bih, jednostavnu poslasticu koja bi pasovala u ove dane. I aj’ malo da pogledam po gleGoo, kad ono, što više klikćem to mi sve nejasnije i počinjem da mučim sebe... i tako, na kraju opet ista priča. Nit’ bih znala šta reći na početku, nit’ sam sigurna da imam šta reći, uopšte. Ali, u svemu ovome postoji jedna i najbitnija stvar – ove strane lista ko želi, a ne ko mora. Zato, imate moju zahvalnost što trpite ove gluposti koje ja umem da izvalim i to često, a da pritom mislim da sam baš lepo doprinela svojim radom i pisanjem... Uh, dosta samokritike, krećem na recept za jednu od verzija torte po imenu Diplomat torta. Diplomat torta poznaje najmanje tri varijacije na istu temu. Doduše, ja sam je oduvek poznavala u ovakvom obliku i izdanju, pa, kada sam videla da može izgledati i ovako ili ovako, iskreno – zbunila sam se i pomislila da imam recept koji je zabeležen pod krivim imenom. Moja verzija Diplomat torte sastoji se od običnog patišpanja, laganog krema (uglavnom slatke pavlake, ali sada sam koristila šlag) i dosta voća. 
10 jaja
10 supenih kašika šećera
9 supenih kašika brašna
100-120 g šlaga
mleka po potrebi (za mućenje šlaga)
1 veća konzerva mešanog egzotičnog voća
(ananas, papaja, mango, banana)
150 g jagoda
200 g čokolade za kuvanje
125 g putera
2 jaja
čokoladna jaja
 
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca i umutiti ih penasto. Žumanca umutiti sa šećerom, pa kada posvetle dodati belanca i promešati rukom. Izliti masu u kalup obložen pek-papirom i peći u ugrejanoj rerni na 180-200 stepeni C, oko 15 minuta. Zatim, isključiti i ostaviti da se biskvit ohladi u rerni. Hladan biskvit preseći na dva ili tri dela (uzduž), u zavisnosti od ukusa i želja. Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice. Jagode oprati i iseći na sitnije komade, a 5-6 većih jagoda ostaviti za dekoraciju torte. Voće iz konzerve ocediti. Sok iz konzerve korisiti za natapanje kora. Prvu koru položiti i fino je natopiti sokom iz konzerve. Ravnomerno naneti šlag, bogato posuti voće, pa, spustiti drugu koru, lepo je natopiti sokom i ukrasiti šlagom. Ostaviti u frižider preko noći ili na par sati da se ohladi. Na pari rastopiti čokoladu i puter, pa kada se sve fino sjedinilo u to dodati dva prethodno umućena jaja, brzo sve izmešati i skloniti sa pare. Ostaviti da se prohladi, pa masom bogato ukrasiti stranice torte, a ostatak iskoristiti za dekoraciju. Jagode iseći na željene oblike i dekorisati toru. Pre služenja, tortu fino ohladiti, seći na parčad željene veličine i služiti. 
Diplomat torta sa voćem i šlagom
Napomena:
Kao većina torti, i ova je ukusnija kada odstoji dan-dva, i kada se konzumira nakon 5-6 minuta po vađenju iz frižidera (kada je sobne temperature). Najbitnije je da kore budu dobro natopljene sokom, jer od toga zavisi lepota “diplomatskog” zalogaja. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

9 коментара:

  1. Od svih diplomatskih torti, nekako mi se najviše sviđa ova tvoja diplomacija :D Provjerena kombinacija namirnica uvijek djeluje, pogotovo u ove tople dane.

    ОдговориИзбриши
  2. Baš fina ,a što se tiče početka tako je i kod mene nekad riječi izviru sama od sebe a nekad samo krenem s receptom.

    ОдговориИзбриши
  3. Odlična mi je i ova verzija Diplomat torte, puno finog voća i kombinacija koja osvježava i u kojoj se uživa, jako lijepo si je napravila ! A što se uvoda tiče kao da svi imamo tako neke faze kada ide lakše ili teže, ja obično krenem sa jednom idejom, a nakon prve rečenice otiđem u sasvim drugom smjeru :)

    ОдговориИзбриши
  4. Nisam znala da imaš blog, baš mi je drago da sam slučajno naletela na njega. Tvoja diplomat torta takođe izgleda jako lepo i vredi isprobati i tvoju verziju.

    ОдговориИзбриши
  5. Egzotican izgled i naziv...Jedan komad za mene, molim!

    ОдговориИзбриши
  6. Presjek torte mami li mami...Nikad nisam probala diplomat tortu, nijednu verziju, ali ne sumnjam da bi mi se itekako dopala. Ja redovno imam problema s uvodnim dijelom, htjela bih štošta napisati pa se opet predomislim, ali odlučila sam da se ne nerviram (više), ako mi se ne da (ili nemam inspiracije) naširoko pisati, krenem odmah s receptom. Puno pozdrava :)

    ОдговориИзбриши
  7. Evo, cekam u redu za tanjiricem, mislim da nece ostati ni mrvice!:)))

    ОдговориИзбриши
  8. Draga nale, veoma mi je drago da si se vratila! Ja sam tek danas primetila da na tvojim blogovima ima novih postova! U svakom slučaju, drago mi je da si tu, ponovo! Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  9. Uvod --- <3 :-) Tortica je odlična, pa ako mignonne nije sve pojela... :-)

    ОдговориИзбриши