TEK TAKO

Bez teme, povoda, uvoda… objavljujem neke od receptića koji su zaslužili da se nađu ovde, prvenstveno pleneći svojom skromnošću sastojaka a bogatsvom ukusa. Ništa komplikovano, te zato ne bih da komplikujem rečima, a verujte mi, umem ja to. Evo odabranih

FOKAČA
150 ml tople vode
10 g svežeg Alpha kvasca
1 kafena kašika šećera
250 g brašna + za rad
1 kafena kašika soli
2 supene kašike maslinovog ulja + za premaz
čeri paradajz, krupna so, ruzmarin

Priprema:
Kvasac potopiti i razmutiti u vodi sa šećerom, pa ostaviti da nadođe. Nadošli kavasac dodati brašnu i soli, pa postepeno dodavati ulje. Zamestiti testo da bude glatko i mekano. Pokriti krpom i ostaviti na toplom da naraste tj. da se duplira. Naraslo testo razmesiti i ponovo ostaviti da blago naraste. U međuvremenu, uključiti rernu na 200 stepeni C. Nadošlo testo razvući u željeni oblik (ovom prilkom ja sam pravila okruglaste, manje pogače). Staviti u pleh obložen pek papirom , premazati uljem, posuti tu-i-tamo krupnom solju, poređati čeri isečen na polutke i dodati ruzmarina, prema ukusu. Peći u ugrejanoj rerni oko 15 minuta, tj. dok ne porumene. Služiti uz osvežavajuću salatu po izboru ili npr. ovčiji sir.

KROMPIR-PITA 
20 g svežeg Alpha kvasca
2 dl vode
1 kafena kašika šećera
4 krompira srednje veličine
300 g belog brašna + za pripremu
prstohvat ruzmarina
1 kafena kašika soli
2 supena kašike maslinovog ulja + za premazivanje
morska so
susam

Priprema:
Krompir oprati i obariti u slanoj vodi. Kuvati oko 20 minuta. Prosuti vodu i prohladiti krompir, a zatim ih oljuštiti i ispasirati. Pasiran krompir posoliti i ostaviti da se ohladi.
U međuvremenu, potopiti kvasac u vodi sa šećerom.  U nadošao kvasac dodati maslinovo ulje i promešati.
U ohlađen krompir dodati brašno, isitnjen ruzmarin i dobro rastresti smesu kroz prste da bi bila fino rastresita. Tada dodati pripremljen kvasac, pa zamesiti mekano testo. Pokriti pamučnom krpom i ostaviti da nadođe. Pleh (od rerne) blago premazati uljem.
Nadošlo testo blago razmesiti i rastanjiti rukama toliko da se može prebaciti u pleh bez problema. Nakon toga, nastaviti sa tanjenjem testa od sredine ka ivicama, da bude debljine kao testo za picu.
Rastanjeno testo premazati maslinovim uljem, blago posoliti i obilato posuti susamom. Tako pripremljeno testo iseći na parčad željene veličine i peći u ugrejanoj rerni na 200 stepeni C oko 20 minuta tj. dok ne porumeni.

POVRĆE IZ RERNE 

Krompir, crni luk, beli luk, paprika (zelena, žuta, crvena), paradajz, morska so, ruzmarin, kapar, maslinovo ulje.

Priprema:
Pouljiti pleh (ili postaviti alu-foliju, pek-papir) i naređati krompir nasečen na kriške, zatim dodati crni luk isečen na kolutove, beli luk (sa ljuskom), isečenu papriku, malo paradajza. Sve posoliti, dodati kapar, blago poprskati maslinovim uljem, pa peći u ugrejanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta, tj. dok neporumeni. Služiti kao prilog ili glavno jelo uz npr. hladnu salatu od kefira i krastavca, sa malo mirođije.

SKUŠA
1 kg skuše
2 limuna
so
maslinovo ulje
Salata
3 krompira srednje veličine
veza rotkvica
1.5 dl maslinovog ulja
1 supena kašika jabukovog sirćeta

Pripema:
Skušu odmrznuti, očistiti unutrašnjost, odstraniti glave i dobro posoliti (unutrašnjost ribe posebno).
Zatim, naprskati sokom od limuna i položiti u alu-foliju, koja je pethodno nauljena maslinovim uljem.
Svaku ribu posebno zapakovati u foliju i peći u ugrejanoj rerni na 220 stepeni C oko 20 minuta. Zatim, paketić eotvoriti i nastaviti sa pečenjem dok riba ne porumeni, npr. još 10 minuta.
Ribu izvaditi iz folije, staviti na tanjir i služiti uz krem salatu od krompira i rotkvica ili preliv od peršuna i belog luka.
Za krem salatu od krompira i rotkvica potrebno je obariti krompir, a zatim sačekati da se malo prohladi i oljuštiti ga. Oljušten krompir iseći na komade približno iste veličine, pa usuti u širu posudu tj. činiju za salatu. U to dodati seckane rotkvice i posoliti po ukusu, dodati maslinovo ulje i jabukovo sirće, pa sve dobro promešati i služiti uz pripremljenu ribu.

SLATKA PITA OD TIKVICA

250 g kora za pitu
2 dl vode
180-200 g kristal šećera
1 kesica vanil-šećera
200 g griza
½ kg tikvica
cimet
ulje
prah šećer

Priprema:
U šerpicu usuti vodu i šećer i staviti da se kuva; kada provri dodati vanil-šećer. Zatim, postepeno dodavati griz, mešajući sve vreme. Kada je griz skuvan (posle 3-4 minuta) skloniti šerpicu sa vatre i ostaviti da se ohladi. Oljuštiti i izrendati tikvice. (Neoceđene) tikvice dodati pripremljenom grizu, dobro promešati i dodati cimeta prema ukusu. Opet sve sjediniti i ovom smesom filovati kore. 
Za svaki prut pite potrebne su dve kore. Prvu koru ravnomerno namazati uljem, naneti drugu koru, pa na nju dodati fil. Fil naneti po čitavoj površini kore. Zaviti bočne ivice ka unutra, a zatim urolati koru i  položiti u blago nauljen pleh ili pleh prekriven pek-papirom. Tako činiti sve dok ima materijala, a zatim svaki prut zaseći makazicama na 4-5 mesta, kako bi se dobili fini parčići i sečenje pite bilo lakše kada se ispeče. Premazati sa malo vode ili ulja i peći u ugrejanoj rerni na 200 stepeni C, oko 15 minuta, tj. dok neporumeni. Ohladiti, iseći, posuti prah-šećerom i služiti.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

8 коментара:

  1. Da nije ovako vrelo, pa da probam, bar nešto. Ovako, ostaje do nekih ladnijih dana.

    ОдговориИзбриши
  2. Meni je sve ovo savršeno,pravi domaćinski izbor,od slanog do slatkog:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga moja Nelice:) Da, ovo su oni receptići što uvek mogu da posluže svrsi:)))

      Избриши
  3. Slažem se, baš domaćinski. Meni se sviđa ova slatka pita sa tikvicama posebno <3.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Tajana:) Što se pite tiče... hm, lično nisam obožavatelj tikvica u slatkim pitama i uopšte slatkim varijantama ali ova pita me je kupila:) Iznenadila sam samu sebe... Znači, može da prođe >3

      Избриши
  4. Nominovala sam te za jednu blogersku igricu, pogledaj kod mene na blogu ako imaš vremena :-)
    http://slasnoiopasno.blogspot.com/2013/08/blogeri-se-igraju-lepo-je-i-ostalima.html

    ОдговориИзбриши