KARI I MUSAKA SA TIKVICAMA

Kao verni ljubitelj tikvica, svake sezone se trudim da ih pripremam na što više načina. Dok sam bila mlađa, najviše sam volela pohovane tikvice, pržene naravno. Ma, kakve punjene i sl! Samo pohovane i gotovo. I, zaista bi gotovo! Kad čoveku naiđu neke godine menjaju se i njegovi ukusi i potrebe. Tako je bilo i u mom slučaju. Naime, sada su pržene pohovane tikvice gotovo neprihvatljive u našoj kuhinji, a najvećim delom zbog toga što upijaju puno ulja i što je mojoj kuhinji potrebno puno vremena kako bi se proluftirala od prženja. Mada, mogu dodati i još jedan razlog, a to je što bismo pohovane tikvice mogli pojesti za tren oka, a njih nikad dosta. Pa, ko će se napržiti toga! Uštipci od tikvica, salate i naravno pohovane tikvice ali iz rerne, kao i punjene tikvice, rižoto sa tikvicama, tikvice u bešamel sosu, pite, kao i čorbice i dalje se nalaze na našem stolu. Ovim postom želim predstaviti još tri zaista odlična ako ne i fantastična recepta za pripremu tikvica. Pa, krenuću redom.

Kari od tikvica je zaista divan način kako pripremati tikvice. Sama tikvica sačuva svoje ukuse i teksturu, dok ostale namirnice čine jednu vrstu sosa kojom su tikvice obložene. Pomalo pikantan a u isto vreme rashlađujući recept. Može se služiti topao ali i hladan. Naglasila bih, da kao i svaki kari, ovo jelo nemojte ostavljati da prenoći pa služiti sutradan-zbog začina koji odrađuju svoje, jelo će postati preneglašenog ukusa. Ukoliko ostane nešto od ove količine (za troje) jelo možete zapakovati u zamrzivač i prigodno poslužiti kasnije. Najlepše je služiti ga uz indijski hleb ali može se poslužiti i uz pirinač.

Potrebno: 
2 tikvice, 2 supene kašike ulja, 1 crni luk (tanko isečen na polumesece), 1 krompri (isečen na kockice), 2 šargarepe (isečene na kolutove), 2 paradajza (isečena na kocice i blago zgnječena), 1 kašika paste od korena đumbira i belog luka, 2 zelene ljute papričice (sitno isečene), ¼ kafene kašičice semena slačice, ¼ kafene kašičice mlevenog korijandera, ¼ kafene kašičice kima, ¼ kafene kašičice kurkume u prahu, ¼ kafene kašičice garam masale, so, peršun. 
Priprema: 
Tivice oljuštiti i iseći na veće parćiće (debljine oko 4-5 cm). Dublju šerpu zagrejati, usuti 1 supenu kašiku ulja i propržiti tikvice sa svih strana. Odložiti ih u poseban sud. U istu šerpu dosuti 1 supenu kašiku ulja i propržiti seme slačice i kima. Kada seme počne da pršti, u šerpu dodati crni luk, krompir, šargarepu i ljutu papriku, pa pržiti sve dok luk ne bude braonkaste boje i svilenkaste teksture. Sniziti T, pa dodati kašiku paste od korena đumbira i belog luka, promešati i usuti seckani paradajz. Ostaviti da krčka 10-ak minuta, uz mešanje. Zatim, dodati korijander, kurkumu, masalu, so i tikvice, pa nasuti vode da ogrezne. Nakon 15-20 minuta, proveriti jelo, pa ako je ulje izašlo na površinu skloniti sa vatre. Naime, potrebno je da vidite da se povrće pretvara u gustu smesu i vezuje oko tikvica, kao neki sos. Kari služiti ukrašen iseckanim listom peršuna.

Musaka od tikvica, po Majinom receptu, je ove godine oduvala sa stola klasičnu musaku i moram reći da se niko nije protivio ovoj promeni, čak naprotiv. Musaka je odlična dok je topla ali je zaista ukusna i kada se konzumira hladna. Ja sam više za ovu drugu varijantu, naravno kada je vreme pakleno... Zaista sam iznenađena punoćom i nežnošću ukusa koji ova musaka pruža. Naročito je lep ukus tikvica u poslednjem (gornjem) sloju, koje su, zbog brašna u koje su uvaljane, ostale hrskave.
Potrebno:
1 kg tikvica, 1 dl ulja, 2 glavice luka, 400 g mlevenog mesa, mlevena ljuta začinska paprika, so, biber, brašno, za preliv:3-4 jaja, 1 čaša kisele pavlake, 1 čaša mleka 
Priprema: 
Tikvice oguliti i iseći na kolutiće debljine 2-3 mm. Posuti ravnom kašičicom soli i rukama promešati da se so svuda rasporedi. Ostaviti da puste vodu, a za to vreme pripremiti meso. Na 1 dl ulja izdinstati dve glavice sitno seckanog luka, dok ne omekša, a zatim dodati mleveno meso, ravnu kašičicu soli i trećinu kašičice bibera, po želji pola kašičice mlevene ljute začinske paprike, pa dinstati zajedno na tišoj vatri, poklopljeno, bar pola sata. Oceđene tikvice umakati u brašno pa polovinu složiti na dno podmazanog pleha (20x30 cm), rasporediti meso, pa opet sloj tikvica. Izmešati jaja sa kiselom pavlakom i mlekom, pa zaliti musaku. Peći pola sata na 200°C, pa još pola sata na 180°C, ili dok musaka ne dobije zlatnu boju po površini. Ostaviti da se malo ohladi, servirati toplu uz kiselo mleko.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

14 коментара:

  1. Obožavam ih i imam dve, ali zbog silnih obaveza ne stignem da ih napravimn a jedu mi se punjene sa puno kiselog mleka.Super ideje i recepti.

    ОдговориИзбриши
  2. Draga Nale tvoje recepte baš volim,jednostavni su i stvarno za svaku preporuku,ovaj kari od tikvica moram probati,savršeno mi zvuči po sastojcima,mada i musaku ne zaobilazim..
    Veliki ti pozdrav leti!

    ОдговориИзбриши
  3. Mmmmm, divni receptici, obozavam tikvice na sve moguce nacine, sigurno ce nesto biti isprobano... saljem ti lepe letnje pozdrave!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, minjoncicu:) Evo još jednog tikvičara:) Pozdrav

      Избриши
  4. Sva tri recepta su ti odlična! Ha sam isto veliki fan tijvica i stalno ih pripremam naročito pohovane što bih naravno trebala da izbegavam:-) Ja slično pripremam musaku samo tikvice ne valjam u brašno već ređam dobro oceđene.
    Pripremila sam jedan tikvičasti post pa možda dobiješ još neku ideju:-))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Vesna:) Onaj treći recept odnosi se na ind. hleb... Veoma je izražena razlika sa ovim valjanjem u brašno. Stvarno su divne, hrskave, ma odlične ove tikvice s'vrha:) Sjajan recept. I, još jednom, sve pohvale Maji:) Svratiću, naravno. Ima još tikvica, naćiće se već prilika za njihovu pripremu:) Pozzz

      Избриши
  5. ...I ja ih obozavam; meni su najdraze na kolute izrezane, nabrzinu proprzene (jos hrskave) sa dosta bibera!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobrodošla u klub:) Takve nisam probala, odlična ideja!

      Избриши
  6. Draga Nale, odlični su tvoji recepti, ja ih leti kao musaku kombinujem sa plavim patlidžanom, paradajzom, krompirom, šargarepom i mlevenim mesom... A moj sin najviše voli pohovane..
    Veliki pozdrav

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tina:) I moji vole tu kombinaciju, spremim ponekad i ja... A, za pohovane - razumem malenog;) Veliki pozdrav, draga

      Избриши
  7. e, da moja malenkost učini nešto za ljubiteljicu tikvica
    prvo - podrazumeva se, tanko uzduž isečene, posoljene, ocedjene i onda grilane na gril ploči, a može i na malo ulja, na tiganju, pa redjati i prelivati sosom od aćeto balzamiko, maslinovog ulja, belog luka seckanog i peršuna seckanog....
    drugo ... na dno šerpe staviti duplo pek papir, pa redjati tanke šnite tikvica, ranije posoljenih, ocedjenih, u griz uvaljanih, pa preko njih fil od dinstanog luka, šargarepe i belog pilećeg mesa ili šapinjona,. sve tako dok ima materijala, a na kraju su tikvice ... premazati pavlakom umućenom s dva jajeta i zapeći

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. O, tvoj doprinos će bitno uticati na moje spremanje tikvica:))) Hvala ti, divno zvuči, naročito onaj prvi način:) POZDRAV

      Избриши