ŽITO SA ŠLAGOM

Žito sa šlagom u meni budi blagu setu za starim vremenima. To je poslastica za koju sam od prvog predstavljanja naučena da u njenu lepotu ne sumnjam. Vikend-šetnje po Bulevaru, gledanje izloga, strepnja da ne izgubim mamu iz vida dok se malo-malo držim za njenu bluzu ili suknju, gužva koju su tada svi voleli i naravno odlazak na sladoled ili žito sa šlagom. Eto, šta ti je čovek? Naizgled male stvari ostavljaju u njemu neizbrisiv trag. Svaki put sa nekom ustreptalošću spremam ovu poslasticu, a da ni sama ne znam šta tačno osećam i šta to žito sa šlagom u meni izaziva. Umem da prepoznam toplinu, setu, uspomene ali ima tu još nečeg, skoro neuhvatljivog, nečeg što me čvrsto veže i ne dozvoljava da zaboravim ushićenje koje se rodi svaki put dok probam prvu kašičicu tog žita sa šlagom.

Potrebno: 300 g pešnice belije, 300 g mlevenih oraha, 200-250 g šećera u prahu, na vrh kašičice muskatnog oraščića, vode po potrebi, 2 kesice šlaga. 
Priprema: Pšenicu prethodne večeri proberite, isperite i ostavite potopljenu u vodi. Sutradan, vodu prosuti i usuti novu (za tri prsta iznad pšenice) i kuvati na srednjoj temperaturi, povremeno po potrebi dolivajući vodu. Pšenicu kuvati oko sat vremena, mada vreme ume da varira u zavisnosti od vrste i starosti pšenice. Uglavnom, potrebno je da se pod prstom može lako zgnječiti zrno. Ocediti od viška vode, prebaciti na kuhinjsku krpu, blago osušiti i ostaviti da se prohladi.  U međuvremenu, samleti orahe i umutiti šlag (prema uputstvu sa kesice). Na mašini za mlevenje mesa, samleti pšenicu. Dobro pomešati pšenicu, orahe, šećer i po želji muskatni oraščić, dok se ne dobije kompaktna smesa. Napuniti činije ili činiju i dobro ohladiti. Servirati uz ohlađen šlag.

Isprobali Zoki, Branka

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

12 коментара:

  1. Kakav divan,topao post,u nekoliko rečenica sažela si toliko duše i jedan krasan desert..nisam ga dugo,dugo jela,divno si me podsjetila:)
    Kiss!

    ОдговориИзбриши
  2. Nalence, divan ti je slatkis i lepo si servirala, nisam ovo pravila sto godina, a tako je finooo... stvarno ne znam sto to cesce ne pravim.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eee, draga moja Lanice, izvoli posluži se, doduše virtuelno dok ne smislimo nešto već:)

      Избриши
  3. Kako sam to voljela kad sam bila djevojcica; ma ni slag nije bio neophodan...Zdravi, ukusni desert, sa mirisom proslosti!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako, draga moja... I meni šlag nije potreban. Ako zbog nečega volim sezonu slava kod nas, to je zbog žita:)

      Избриши
  4. Vooooolim! I to ne kad se samelje, već sa celim zrnima pšenice. Moja porodica nije žito pravila za praznike, nisu bili neki vernici, ali je mama svako malo meni i Joji kuvala pšenicu... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Miki, i ja ga rado jedem tako. Volim onako ne mleveno sa malo šećera i oraha, mmm:)

      Избриши
  5. Mislim da niko ne voli toliko žito sa šlagom ko ja. A koliko ga volim, toliko ga retko spremam, jer ne mogu da mu odolim.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uh, Irena, ti onda m n o g o voliš žito! A, razumem te što ne možeš da mu odoliš:)

      Избриши
  6. Krasan post, iako to nisam jela ko dijete, zapravo, nisam ništa jela, ni voljela ali sam se pretvorila u pravog gurmana

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, hvala Vam na poseti i lepim rečima. Obično to tako biva;)

      Избриши