STARINSKA, FINA TORTA

U okviru KuVarijacija izabrana je Tajanina Starinska fina torta, te evo me sa torticom koja je zaista u duhu starih vremena. Barem, ja je tako doživljavam. Torta odiše aromom vanile i rumom natopljenih suvih grožđica, koje su divno utonule u bogat i gust krem. Biskvit je fantastično mekan i lagan, a opet, savršeno podnosi težinu krema. Tajana, torta je predivna i zahvaljujem ti za recept koji si podelila sa nama.
Potrebno: Za biskvit: 7 belanaca, 7 supenih kašika šećera, 7 supenih kašika ulja, 7 supenih kašika brašna, 1 prašak za pecivo. Za krem: 7 žumanaca, 6 supenih kašika brašna, 3+7 supenih kašika šećera, 4+2 dl mleka, prut vanile, 2 kesice vanil-šećera, 250 g putera, 150 g suvog grožđa, 1 dl ruma.
Priprema: Za biskvit: Razdvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u meki sneg, a zatim dodati šećer i nastaviti mućenje mikserom. U tako pripremljenu smesu dodati ulje, nastaviti mućenje, dodati brašno i prašak za pecivo pa polako umešati da masa postane homogena. Na pleh od rerne staviti pek-papir i masu izručiti na njega, poravnati i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180° C 15 minuta. Već nakon deset minuta obratiti pažnju na biskvit, da ne zagori. Biskvit treba da bude mekan i vazdušast, bledo žute boje. Ohladiti i preseći na 3 šnite. Za fil: U dublju šerpicu usuti vode, pa na nju staviti drugu, manju šerpicu, usuti 4 dl mleka i 3 supene kašike šećera, vanil-šećer, šipku vanile i sačekati da provri. U posebnoj posudi umutiti žumanca sa 7 supenih kašika šećera i dodati 2 dl mleka, brašno i sve dobro umutiti. Kada mleko počne da vri, usuti u tankom mlazu umućena žumanca i brašno, sve vreme mešajući da fil ne zagori. Kada fil počinje da biva gust (malo gušći nego puding) isključiti ringlu i skloniti na stranu da se prohladi. U manju džezvu usuti rum i zagrejati (dok je plotna još vruća) i sa vrelim rumom preliti suvo grožđe. Ostaviti da nabubri dok fil ne bude spreman. U mlak fil dodati komadiće putera (malo po malo), te dobro mešati kako bi se puter rastopio. Od tako pripremljenog fila odvojiti trećinu, za premazivanje torte odozgo, a u ostatak dodati nabubrelo i od viška tečnosti oceđeno suvo grožđe. Nafilovati dve kore sa filom koji sadrži suvo grožđe, a treću koru i obod torte premazati izdvojenom trećinom fila. Ukrasiti listićima blanširanog badema ili prema želji.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

18 коментара:

  1. Joj kako bih volela da probam ovu divoticu....možda jednog dana, kad imam malo višer vremena a tebi svaka čast na vrednoći.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Zoko, zaista je ukusna i lepa torta. Obavezno je stavite na listu za probu:) Hvala Vam puno na lepim rečima... Veliki pozdrav

      Избриши
  2. Joj, i ja to prvo pomislih, kako samo otmeno izgleda i sigurno je ukusnija! Prelepo i kremasto izgleda. Hvala ti mnogo što si je isprobala :-)). <3 <3 <3 <3 Ja bih sad da mi neko spremi ovu tortu :-D.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga moja, hvala ti na lepim rečima:) Evo, za sada, virtuelno delim ovu tortu sa tobom, može? <3 <3 <3 <3 :)

      Избриши
    2. Divna kombinacija vanila krema, badema i grozdjica u rumu...Bas podsjeca na proslost!

      Избриши
  3. Predivno. Sećam seovog ukusa. Izgleda savršeno. Bravo. Šteta što sam trenutno na dijeti. Ni ženu ne bih mučio, sam bih se bacio u ovaj "eksperiment".

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala na lepim recima. Torta je zaista ukusna i posebna:)

      Избриши
  4. Nale, bas je divna i nezna posuta tako listicima badema... divne fotkice i tortica!:)))

    ОдговориИзбриши
  5. Stvarno izgleda fantastično,bademi se savršeno uklapaju u ovu kombinaciju. Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  6. Divno ti je ispala, sad mi je žao što nisam ni zavirila i vidjela što se treba isprobati

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Ingrid. Probaj je napraviti i mimo igrice, zaista je predivna torta a i nije nesto zahtevna za rad. Pozdrav!

      Избриши