KIŠ OD HLEBA

Tog, subotnjeg, jutra probudila sam se uz skoro nečujne kapi kiše. One kiše koju ne volim, koja me deprimira i koja mi na svaki mogući način pokazuje da je leto iza nas. Ustajem. Nakon jutarnjeg rituala došao je red za pripremu doručka. Šta spremiti? Čime se ugrejati? Ne želim da se opterećujem. Želim nešto jednostavno i brzo. Otvaram frižider. U njemu od svega po nešto, a ničeg konkretnog. Nabavka? Nema šanse. Ostavljam to za kasnije. Otvaram korpu za hleb i vidim hleb od juče. Hm, onda možda prženice? Ne, neću. Vraćam se frižideru i krećem u akciju sa nepoznatim krajnjim učinkom. Zaista odličan način za utrošak preostalih namirnica. Od tada je na redovnom repertoaru naše kuhinjice.
Potrebno: 600 g jučerašnjeg hleba, 4 jaja, 2.5 dl mleka, so i biber prema ukusu, 2 šake svežeg spanaća, 50 g dimljene slanine, 80-ak g Gaude i buđavog sira, 6-7 kriški sušenog paradajza. 

Priprema: Uključiti rernu na 200° C. Pleh (20 x 15cm) obložiti pek-papirom, toliko da sa dve, duže strane, izlazi van, kako bi kasnije što lakše izvadili ovaj, nazovimo, kiš. Hleb iseći na kockice i poređati po dnu pleha. Iseckati slaninu na sitnije komadiće i blago je propržiti. Na hleb poređati isečeni spanać, dodati slaninu i komadiće sira. Sve zaliti sa smesom od umućenih jaja i mleka i začiniti prema ukusu (ovde voditi računa o slanoći sira i slanine). Nakon toga, po vrhu poređati sušeni paradajz i peći u ugrejanoj rerni na 220° C, oko 20 minuta. Služiti toplo, uz kefir ili mileram.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

17 коментара:

  1. Hleb je zakon :) Svašta se od njega može napraviti a da uvek bude drugačije i zanimljivo :)

    ОдговориИзбриши
  2. Super je kada tako u frižideru ima nešto. Ja sam pravi baksuz u kupovini, sve strogo i patološki planiram - nema ostatka a to je tako naporno i meni a posebno Milošu.
    Baš bi bilo dobro da tako otvorim frižider i nađem te stvarčice za ovu lepotu, a ne da ih kupujem posebno.
    Leba, doduše, imamo uvek, to mu nisam oduzela :-P.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja sam slična tebi, uvek razmislim koja mi je namirnica količinski koliko potrebna ali desi se da preko nedelje slabo jedemo, osim kada dodjemo s posla ali to je uglavnom kuvana klopa, pa onda ostanu kojekakvi patrljci hrane i ja, dao me Bog takvu, ne mogu da pobacam i ćao, nego moram da spetljam nešto pa šta ispadne:))) Uglavom, budu dobre kombinacije. Još se niko nije otrovao:))))

      Избриши
    2. Ma kakvo bacanje! To da radi neka žena koja ne ume, pa još i da razumem nekako, ali kad neko ume, kao ti, može čudo da napravi , kao što vidimo iz priloženog :-).

      Избриши
    3. Tajana, draga moja, hvala ti na lepim rečima:)

      Избриши
  3. Nale, ovo ti je odlicno, zovi kad budes ponovo pravila mesta u frizideru;)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja, zovem te nego šta, ima svašta nešto da napravimo ti i ja:)))

      Избриши
  4. Jako dobro izgleda , baš si super iskombinirala odličan zalogaj od preostalih namirnica. Nisam niti ja za bacanje ostataka hrane, uvijek se mogu ovako lijepo "upakirati" i dobiti fino , novo jelo !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti na lepim rečima. Meni je, zaista, teško ako nešto ne uspem da iskoristim a uvek se iznenadim šta je nastalo od ničega, što bi se reklo:)))

      Избриши
  5. Zanimljivo, ali ne za slučajnu pripremu. Meni ipak treba spisak z kupovinu za ovo- ali je lepo.

    ОдговориИзбриши
  6. Eh, kad bi moji hteli da jedu ovakve specijalitete od hleba, gde bi mi bio kraj! Sin čak ni pohovan hleb ne voli nešto posebno. Uglavnom mi preostane hleb od juče pa ga ja doručkujem, i muž kad je kući, a baš bi volela da spremim nešto ovako lepo, toplo i ukusno za doručak. Odličan recept Nale :)

    ОдговориИзбриши