TORTA SA BUNDEVOM




Pre par dana dobila sam neobjašnjivu želju za bundevom. Inače, bundevu jako volim i obožavam da je pripremam na različite načine. Volim budnevu i u slanom i u slatkom obliku ali moji ukućani vole samo slatkiše sa bundevom.
Jedino, od slatkiša sa bundevom, što pamtim iz detinjstva, bila je pita sa bundevom tj. bundevara. Pored bundevare, pripremane sa kupovnim korama, tu je bio i babin tikvenik tj. bundevara sa ručno razvlačenim korama, sa mašću i, obaveznom, šoljom mleka pride. Uvek se sa setom i neobičnom radošću, u isto vreme, osvrnem na davne dane, kada je u meni obična krofna umela da izazove najveći osećaj zadovoljstva, baš onako kako to samo deca umeju da osete. Čini mi se, tada mi nije bilo bitno kako jelo izgleda, šta sadrži, koliko ima kalorija... Već sam se sa lakoćom prepuštala tim trenucima kada npr. dobijem prvu ispečenu palačinku, koja je toliko vruća da pekmez toči iz nje, ali nema veze, bitno je da je slatko i sa lakoćom sam lickala prste umazane od ove, svima nam drage, tako jednostavne poslastice. Tako je bilo i sa tikvenikom. Ono prvo, vrelo parče, iz kog purnja para, bilo mi je najslađe bez obzira što je baba slatku pitu obilato zalivala mašću. Eeee, kako je to bilo.
Ovog puta to nije dolazilo u obzir jer je tikvenik jakog ukusa i kada se ohladi baš ga i ne volimo. Zato, krenuh u spontanu avanturu iz koje je nastala ova lepa, skromna, torta koja odiše ukusom bundeve upotpunosti. Pripremajući ovu tortu bila sam nošena sećanjima na davne dane, koji su izgledali mnogo radosniji nego ovi danas. Bezbrižna u pričama, koje sam pričala sebi dok sam radila ovu tortu, nisam primetila koliko je dobar ovaj fil. Potpuno je zadržan ukus bundeve, što me je jako obradovalo. Ukoliko i Vi volite bundevu a želite da isprobate neke nove recepte, od srca Vam preporučujem ovu torticu.

 
Potrebno: Za biskvit: 5 jaja (klase S), 5 supenih kašika kristal-šećera, 5 supenih kašika brašna, 2 supene kašike kakaoa u prahu, 1 kesica praška za pecivo. Za krem: Za kuvanje bundeve: 750 g izrendane bundeve, 100 ml vode, 100 g kristal-šećera. 5+1 dl mleka, 5 supenih kašika kristal-šećera, ½ l mleka, 5 supenih kašika oštrog brašna, 2 kesice vanil-šećera, po želji morskog oraščeta, 120 g putera. Za natapanje biskvita: 0.5 dl ruma. Za dekoraciju: 3 kesice šlaga.
   
Priprema: Za pripremu bundeve: Oljuštiti i izrendati bundevu, pa skuvati pire, a zatim, ostaviti da se ohladi. Za fil: U šerpu sa debelim dnom sipati mleko (5 dl)  i šećer, pa kada provri, u tankom mlazu, sipati umućeno brašno i mleko (1 dl), mešajući sve vreme, dok masa ne postane gusta. Na kraju, dodati vanil-šećer, promešati i ostaviti da se prohladi. U mlak fil dodati parčiće putera, mešati da se puter istopi i da se smesa sjedini. Ostaviti da se potpuno ohladi. Za biskvit: Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvst sneg. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati belanca, nastaviti mućenje, dodati brašno sa prosejanim kakaom i praškom za pecivo, pa sve dobro umutiti mikserom. U pleh (23x20cm) staviti pek-papir, pa usuti pripremljenu smesu. Peći u ugrejanoj rerni, na 220° C, petnaestak minuta tj. dok se testo ne odvoji od ivica. Za to vreme, sjediniti ohlađen pire od bundeve sa ohlađenom filom, pa dodati malo muskatnog oraha. Umutiti šlag prema uputstvu sa kesice i ostaviti da se ohladi. Filovanje torte: Ohlađen biskvit prepoloviti uzdužno, pa svaku koru natopiti rumom. Na donju koru naneti polovinu fila, staviti drugu koru i naneti ostatak fila, pa sve lepo razmazati, tako da torta bude nafilovana sa svih strana. Premazanu tortu ukrasiti umućenim šlagom i ostaviti da se dobro ohladi. Sutradan, seći parčad željene veličine i služiti.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

17 коментара:

  1. Krasan tekst i uspomene. Nikad nisam probala tortu s bundevom, ali recept zvuči fino.

    ОдговориИзбриши
  2. Nale, divna ti je tortica, bas nekako drugacija... a fotke tople i pomalo setne, veliki ljubac ti leti!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja Lana:) Istina, neobicna je ali predivnog ukusa:) KISS

      Избриши
  3. Non ho mai fatto una torta di zucca , questa mi piace molto .Ciao Anna

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Grazie mille, questa torta prima volta a destra e veramente è fantastico. Ciao :)

      Избриши
  4. Nale, tortica izgleda božanstveno. Baš mi se dopada.

    ОдговориИзбриши
  5. Rado bih da probam ovu tortu, baš mi deluje nekako fino. Lepe slike,koje bude uspomene u nama...ja imam samo dve slike iz mog ranog detinjstva i njih čuvam.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Zoko. Torta jeste fina i ukusna, fil je baš bundevast:) Ne sećam se kada sam pregledala fotografije, a onda se desio taj vikend i okružila me neka seta i blaga melanholija, pa sam se eto, stila i starih slika iz detinjih dana:))) Verujem da su Vam te dve fotke jako bitne i čuvajte ih, ipak su to neki momenti zabeleženi za sva vremena. Veliki pozdrav iz toplog i sunčanog Beograda:)

      Избриши
  6. Krasan postic sa fotkama i memorijama iz djetinjstva; torta izgleda veoma mocno! Bundeva je cest sastojak kod vas na gornjoj polulopti zadnjih dana; kod mene sezona prolazi :-(

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja:) Torta je i mene iznenadila, uopšte se nisam nadala da će biti tako dobra. Ja bundeve obožavam i u ove jesenje dane trošim je nemilice:))))

      Избриши
  7. Zaista divna torta i lepa sećanja... Ja iz detinjstva najvise pamtim babine uštipke, žličnjake od običnog hlebnog testa. Onako vruće, nepravilnog oblika smo ih umakali u kristal šećer i jeli... I uživali...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Miki:) Pa, ko je taj ko će reći da naša detinjstva nisu bila lepa:))) Imamo šta i pamtiti, bez obzira na masu loših dešavanja oko nas. Bake, mame, kuhinja, uštipci, pogačice, krofne... ma, to nam je veliki pečat:))) Verujem da si uživala dok si ručkala žličnjake jer lepota je u malim stvarima. Ja sam npr. bila oduševljena kada mama donese vruće mekike sa Kalenića, obično vikendom, kada ide na pijac. Ne znam zašto ali one kućne nikada mi nisu bile tako ukusne, kao one koje su pržili u tom, malenom, neuglednom ćumezu, na čijem je šuberu uvek bila ogromna gužva. Uostalom, ko pamti Beograd iz tih dana, zna o čemu pričam:))

      Избриши
  8. Jako lijep post i divna sjećanja. I odlična torta ! Ja sam bundevu zavoljela "pod stare dane" :) ,u Dbk nije uobičajena namirnica tako da je tada nismo niti koristili. Volim bundevu i svaki novi recept je dobro došao , a posebno kada se radi o ovako dobroj torti ! Slike su jako lijepe, baš su me dirnule.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja B:) Dobrodošla u društvo bundevaša:) Tortica je pravo otkrovenje... Hvala ti, još jednom, mila moja. Kiss

      Избриши
  9. Krasno i sjetno. Radim isto kolače s bundevom i odlični su mi...

    ОдговориИзбриши