MY PANS&POTS FBI INVESTIGATION

Kako smo za zadatak u okviru igrice FBI rukavice, čiji je idejni tvorac Maja, dobili da malo prošvrljamo kroz Zokinu kuhinju, u prethodnom periodu uživala sam u specijalitetima iz te kuhinjice, u kojoj se nalazi mnoštvo lepih stvari. Ne mogu opisati koliko sam lepih recepata pronašla i koliko mi je zadovoljstvo bilo dok sam neke od njih pripremala. Jedan od bitnih delova svih recepata je Zokina preciznost tj. tačno izražene mere potrebnih namirnica. 
To mi je bitno olakšalo posao. Neka od jela, nažalost, nisam uspela da fotkam jer kako nemam neku “makinu” od fotoaparata a upotrebljiva dnevna svetlost nestaje već u ranim poslepodnevnim časovima, nisam bila u mogućnosti da lepo škljocnem još dva pripremljena recepta – Krem čorba od karfiola i Mediteranska povrtna galeta
Od srca preporučujem sve isprobane receptiće a i većinu onih koji su na Zokinom blogu. Još jednom, Zoko hvala ti na lepom druženju i odličnoj klopi u prethodnom periodu:)

6 tanjih kriški hleba
1 čen belog luka
4 čeri paradajza
veza rukole
3 lista kuvane šunke 
pekorino ili parmezan
maslinovo ulje
so

Priprema:
Hleb stavite na peko papir i u zagrejanoj rerni (na 180° C ili pod grilom ili u tosteru) i  prepecite prvo jedno pa drugu stranu da dobije lepu zlatno - žutu boju. Prepečeni hleb  dobro natrljajte sa čenom belog luka (samo sa jedne stane). Onda ravnomerno rasporedite na svaku krišku rukolu i  naseckani čeri paradajz. Posolite povrće i preko njega stavite šunku i par listića narendanog parmezana ili pekorina. Ako uzmete ljuštilicu za krompir i sa njom izgulite sir, dobićete lepe  listiće sira  koji su jako dekorativni. Gotove bruskete pre služenja prelijte tankim mlazom maslinovog ulja.


P. S. Ovo ne može da ne valja, kako god da se pripremi. Nama se toliko dopalo da smo za doručak ručkali bruskete a i za ručak tj. ranu večeru. Znači, ceo dan smo proveli na ovim zalogajima. Savršeno! Slika je sa malim izmenama jer rukole nigde ko za inat, a sir mi je uvek lepši kad se malo razvlači…
Za 4-6 porcija potrebno je:
750 gr oguljene i očišćene  bundeve iseckane na krupne kocke
6 čena belog luka
4 supene kašike maslinovog ulja
2 veća crna luka,sitno seckana
2 deblje stabljike  celera
50 gr pirinča dugog zrna
1,5 l supe od povrća (može i pileća ili u najgorem slučaju supa od kocke)
4 supene kašike seckanog peršuna
so, biber


Priprema:
Iseckanu bundevu promešajte sa  celim neoguljenim čenovima belog luka i 2 kašike maslinovog ulja i stavite u pleh. Pecite  u predhodno zagrejanoj rerni na 200°C 30 minuta. U medjuvremenu u dubljoj šerpi zagrejte preostalo ulje pa na laganoj vatri  propržite crni luk  i celer, desetak minuta. Dodajte pirinač i supu, pojačajte vatru, pustite da proključa, poklopite i smanjite vatru. Pustite da tiho krčka 15 do 20 minuta dok pirinač ne omekša. Bundevu i beli luk pustite da se malo prohlade nakon vadjenja iz rerne. Istisnite pečeni beli luk iz njegovog omotača i zajedno sa bundevom dodajte supi. Kuvajte nekih 10-tak minuta a zatim uz pomoć ručnog blendera izblendujte supu. Posolite i pobiberite po ukusu, dodajte sekani peršun i servirajte. Ako supu nećete odmah poslužiti nemojte dodavati peršun , pustite da se ohladi pa je odložite u frižider. Pre posluživanja je zagrejte, dodajte seckani peršun a svaku porciju ukrasite sa malo pavlake. Poslužite uz prepečen hleb.
P. S. Ukusna čorbica, koja me je “podigla” istog momenta. Zaista, uživam u čorbama ali u ovoj su posebno uživali i moji ukućani! Pavlaku sam zamenila maslinovim uljem. Zoko, odlično je!

Za tandori karfiol potrebno je:
glavica karfiola od kilogram, oprana i očišćena od lišća 
150 gr grčkog jogurta 
po jedna kafena kašičica granula belog luka, Garam masale, soli
2 kašičice slatke mlevene paprike 
½  kašičice mlevenog bibera
sok od 1 limuna 
2 supene kašike malinovog ulja

Za čatni od mente:
1 šolja listova  peršuna 
2 šolje listova  sveže nane 
150 gr grčkog jogurta 
sok od 1 limuna 
1 kašika maslinovog ulja 
1 kašičica šećera
so po ukusu 

Za lisnati indiski hleb: 
(šolja = 240 ml) 
2 ½  šolje brašna 
½ šolje mlakog mleka 
1 supena kašika šećera 
½  kafene kašičice soli 
20 gr otopljenog putera ili Gi + 40 gr za premazivanje
1 jaje 
malo ulja za prženje

Priprema: 
Tandori karfiol
Grčki jogurt pomešajte sa sokom od limuna i začinima. Marinadom premažite glavicu karfiola i pustite je da odstoji minimum sat a maksimum 12 sati pre pečenja. Nakon mariniranja, glavicu karfiola prebacite na pleh obložen peko papirom i pecite u rerni koju ste predhodno zagrejali na 200°C 45 minuta do sat. Poslužite odmah.
Lisnati indiski hleb 
Pomešajte sve sastojke i mutite mikserom sa nastavcima  za testo dok se sve ne sjedini. Ako je potrebno dodajte još malo mlake vode. Treba da dobijete meko testo. Testo pokrite krpom i pustite da se odmori pola sata. Zatim ga prebacite na pobrašnjenu podlogu i podelite na osam loptica. Uzmite jednu lopticu i na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite je u obliku kruga, najtanje što možete. Premažite je otopljenim puterom i urolajte kao harmonu. Dobićete traku koju je potrebno da još malo istanjte rukama povlačečeći za krajeve. Zatim oko jednog kraja počnite da rolate traku krug. Kada završite kraj testa uglavite između dva sloja trake, pospite dobijenu lopticu brašnom sa obe strane i lagano oklagijom istanjite u krug prečnika 12 cm. Gotove parathe slažite jednu na drugu. Ako nećete odmah da ih pečete ,  pokrite ih prozirnom folijom i ostavite u frižider da odstoje. Parethe pecite  neposredno pred služenja. Zagrejte teflonski  tiganj sa malo ulja  na najačoj vatri pa samnjite na srednju vrednost. Pecite prvo jednu stranu dok se na njoj ne pojave zlatno-braon tačkice pa okrenite i pecite dok i zadnja strane ne dobije zlatnu boju. Između prženja dva hleba dospite  po pola kašičice ulja u tiganj. 
 Čatni od mente
Sve sastojke ubacite u blender ili multipraktik i miksajte dok ne dobijete homogenu masu. Posolite po ukusu i poslužite uz tandori karfiol i parethe. 

P.S. Kakav ukus!!! Ko nije probao, obavezno neka isproba ovaj divan način pripreme karfiola. To je od svega po malo – i ljutkasto, i slatkasto, i kremasto i hrskavo… Milina jedna:) Ovog puta karfiol sam razdvojila na krupnije cvetove i tako marinirala. A, kako Garam masala koju koristim sadrži već sve (u originalu) navedene sastojke, izostavila sam njihovo dupliranje. Što se čatnija tiče, mentu nisam koristila iz razloga što imam nekog ko ne voli mentu, pa se u čatniju našao peršun ali i tako pripremljen bio je savršen par karfiolu. A, hlebčići – reči su suvišne. Zoko, kapa dole. 
 Originalni recept
2 batka sa karabatkom
3 veća krompira
1 velika žuta paprika
1 veći crveni luk

Za rasol potrebno je:
0,5 l vode
45 gr soli tj. 3 supene kašike
po ½  kafene kašičice belog, crnog luka u granulama i tucane ljute parike
2  kafene kašičice smeđeg šećera

Priprema:

1 dl vode u šerpici zagrejte do ključanja i dodajte so. Promešajte i pustite da ključa dok se so ne rastopi. Za to vreme u većoj plastičnoj posudi u kojoj ćete držati batake u rasolu izmešajte preostalu vodu, začine i šećer. Dodajte ključalu slanu vodu i sve dobro mešajte dok se sva so ne otopi. Pustite da se rasol ohladi na sobnoj  temperaturi pa dodajte batake. Da bi bataci bili skroz potopljeni u rasolu ja sam kesu od zamrzivača napunila običnom vodom, dobro je zavezala i pritisnula ih odozgo. Celu posudu pažljivo smestite u frižider i  ostavite batake  u rasolu do dva sata. Nakon toga ih izvadite, dobro obrišite  i ostavite nepoklopljene u frižideru jedno  at vremena  da se suše. Krompir i povrće ogulite i izrežite na četvrtine. Potopite ih u isti rasol i držite nekih 15 -tak minuta. Nakon toga ih izvadite i dobro osušite krpom. Stavite i njih u frižider na jedno pola sata da se osuše. 
Rernu zagrejte na 200°C. Pleh oblozite peko papirom, povrće pouljite sa kašikom, dve maslinovog ulja i preko povrća rasporedite batake. Pecite ih na 200 °C 15  minuta a onda na 180°C 40 minuta. Kada su gotovi, servirajte i poslužite uz salatu.

P.S. Ovo je fantastičan način za pripremu sočnog i ukusnog pilećeg mesa. Recept može izgledati da odstupa od originala ali samo zbog delova mesa i vrste povrća koje sam koristila. Od sada ću ovaj način pripreme rado praktikovati jer ovo je izvrsno!!! Zoko, carice:)
Potrebno je:
(za jednu veknu)
250 gr brašna
6  gr svežeg kvasca
3 jaja
200 gr putera, omekšalog na sobnoj temperaturi
40 gr šećera
1/2 kašike soli Za premazivanje:
1 umućeno jaje Za posipanje:  
1/2 kašike šećera  


Priprema:
Brašno prosejte u većoj posudi. Kvasac sitno izmrvite u manjoj posudu pa ga dodajte brašnu. Šećer takođe dodajte u brašno.
Dodajte jedno jaje i na srednjoj brzini mutite mikserom. Kada se jaje apsorbovalo, dodajte još jedno jaje. Ponovo mešajte dok se jaje ne apsorbuje. Na kraju dodajte treće jaje i mutite dok se i ono ne apsorbuje i testo počne da se odvaja od zidova posude.
Sada dodajte so. Kašiku po kašiku dodajte omekšali puter i mutite izmedju dodavanja dok se dobro ne poveže puter sa testom.
Veoma je važno da puter bude mekan. Izvadite ga iz frižidera na par sati pre nego što počnete da pravite brioche ili ga u mikrotalasnoj zagrejte na 100w 3 minuta.
Kada ste utrošili sav puter i dobili sjajno i glatko testo koje se odvaja od zida posude, testo pokrite prozirnom folijom i ostavite da narasta na toplom 3 sata.
Nakon toga testo izručite na pobrašnjenu podlogu i samo ga blago udarite pesnicom. Vratite ga u posudu, pokrite prozirnom folijom i ostavite u frižideru dva sata.
Nakon toga, testo ponovo blago udarite pesnicom , izručite ga na pobrašnjenu radnu površinu i podelite na 2 dela. Svaku polovinu podelite još na 4 lopte. Pleh (11x24cm)  obložite peko papirom i ređajte loptice testa dve po dve.
Pokrite prozirnom folijom i pustite da stoji na sobnoj temperaturi dok se ne udupla. U zavisnosti od toplote prostorije to meže da traje od 1 do 3 sata.
Pre pećenja ga premažite umućenim jajetom i pospite  kristal šećerom.
Pecite ga u zagrejanoj rerni na 180°C 25 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno-braon boju.


P.S. Ovo je potpuno vredno vremena koje zahteva za pripremu. Priznajem, ovo je moj prvi Brioš i uopšte nisam nezadovoljna postignutim, čak naprotiv. Mnogo sam zadovoljna. Zoko, hvala za divan i tačan receptić. Moj pleh je bio duži, pa umesto u visinu testo je malo “otišlo” u dužinu. I, kao takvo testo je bilo niže (tanje) pa je vreme pečenja bilo 20 minuta.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

4 коментара:

  1. Baš si lepe recepte odabrala za neke od tih sam i ja isprobala. Kod Zoke nema da nešto fali :-)
    Isti istijati problem sa slikanjem, Petla u vinu koji je fantastičan recept sam na kraju jedva slikala s tom što sam jedva našla jednu koliko tolkiko prihvatljivu sliku!

    ОдговориИзбриши
  2. Ijao Nale , ostavila si me bez teksta. Hvala ti od srca što si toliko vremena i truda utrošila na mene. Pa ti si divna. I mnogo mi je drago što vam se hrana dopala. Sve izgleda odlično. Da mogu, rado bih gricnula sve iz posta i krenula bih redom.
    Još jednom puno puno hvala.
    Šaljem ti veliki ljubac

    ОдговориИзбриши
  3. Nale, sve si tako lepo spremila da sam vec ogladnila od fotkica... divan izbor Zokinih receptica, kod mene su radovi jos u toku, pa dok ih sve prikupim na jedno mesto, a videla sam ovde i neka jela koja su mi promakla.:)) p.s. kod mene na blogu se obavestenja o vasim novim postovima uvek nekako pokazuju sa par dana zakasnjenja, ufff....

    ОдговориИзбриши
  4. Mene mnogo teško nagovoriti da počnem da isprobavam recepte...;) Evo ja malo o tvojim preporukama danas pisala.. Pozdrav!!:)

    ОдговориИзбриши