DANSKI KEKSI


Zahvaljujući Kuvarijacijama upoznala sam još jedan od kolača/keksića iz Lanine kuhinjice… Mogu reći da su Danski keksići pogodni za ove praznične dane, kada skoro sve miriše po kolačima i slatkim začinima, ili se to samo meni čini:) Ove kolačiće pravila sam za poklon dragoj osobi i uspela sam tek da probam malo ali je i to malo bilo dovoljno da se uverim u čari koje poseduju. Šara nije ostavila dubok trag ali to je do nastavka tj. kvaliteta mog alata:) Naime, nastavak na dresir kesi bio je mali i nije imao duboke zareze, pa su zbog toga keksići ovakvi. Mislim da je za ove kolače najbolje koristiti metalne zvezdaste nastavke, pa ću idući put probati baš na taj način... 


Potrebno: 200 g mekog brašna, 100 g šećera u prahu, 125 g otopljenog maslaca, ½ kašičice praška za pecivo, 1 vanilin šećer po želji, 1 jaje. Za posip: malo suvih brusnica i krupno mlevenih pistaća, šećer u prahu za valjanje.


Priprema: Izmešati brašno sa praškom za pecivo i šećerom u prahu. Maslac rastopiti na tihoj temperaturi i sipati u brašno, dodati i jedno jaje. Sve fino umutiti i sipati u poslastičarsku vrećicu sa zvezdastim nastavkom. Zagrejati rernu a pleh za pečenje u dva sloja obložiti masnim papirom, pa  dok je smesa još mekana, istiskivati različite oblike, recimo venčice, spiralice (kao slovo "s") ili neke druge oblike po želji, posuti pistaće i brusnice, pa peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180° C oko 10-15 minuta, dok keksići blago ne porumene na ivicama. Sačekajte da se malo ohlade u plehu, pa ih onda prenesite na tanjir ili poslužavnik. Deo uvaljati u prah-šećer, dok su topli. Kada se prohlade, kekse odložiti u keramičku ili limenu posudu za kolače.


Napomena:  Od ove mere izadje 1-1,5 pleh keksića, napravite samo dovoljno razmaka izmedju njih jer će narasti prilikom pečenja.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

14 коментара:

  1. Nale, keksici su ti divni i napravila si ih bas posebne, jako mi se svidja kombinacija sa brusnicama i pistacima... ma, ko se ne bi obradovao takvom "homemade" pokloncicu... hvala ti puno na ucescu i saljem ti veeeliki poljubac!:)))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, draga moja. Posebni su jer su pravljeni po tvom receptu:) Okasnila sam malo, pssst:) Kiss

      Избриши
  2. Super su mi dodaci na keksićima, obožavam pistacije, ali se nikad ne bih sjetila ovako ih posuti po keksima. Sve najbolje u 2014!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Tamara. I ja ih jako volim, rado ih kombinujem... Hvala draga i tebi svako dobro:)

      Избриши
  3. majka da jede, ćerka da gleda, majka na ćerku da ne dava

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti draga moja. <3 Baš dugo nisam čula "ovo naše" i prija mi uhu:)
      A' ne li je greota tako?

      Избриши
  4. Prekrasni su, pa još nakićeni! :) Sretna nova Nale, tebi i obitelji! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, mila moja. Svako dobro tebi i tvojima, da ste mi zdravi, lepi i siti:)))

      Избриши
  5. odlična mi je ideja sa brusnicom. Odlično su ti ispali , Nale !

    ОдговориИзбриши
  6. Nale, keksići su ti odlični i sviđaju mi se i tvoji dodaci. Kod mene ih nema više...Imam i ja neki recept za danske keksiće, moraću da ga isprobam.
    Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши
  7. Ohoooo, koliko danskih keksića ovih dana po blogovima :)
    Mnogo su interesantni sa tom zeleno crvenom kombinacijom po vrhu!
    Sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  8. Joj, što su ovi tvoji lepi ovako obogaćeni! Baš si ih lepo udesila ;) Srećna ti Nova godina Nale <3

    ОдговориИзбриши
  9. Sviđa mi se što su različiti, a opet lijepo ukrašeni, svaka čast :)
    Lijep pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  10. Krasni su keksići, super si ih ukrasila brusnicama i pistaciama, pravi blagdanski !
    Iako dosta kasnim od srca ti želim sve najbolje u ovoj godini, sretno !

    ОдговориИзбриши