TORTA SA BANANAMA


Nemam puno toga za reći… Nedostajali ste mi. Pregledam sve ili barem veći deo onoga što pripremate i čitam vas. Nadam se da ste mi svi dobro. U nekom drugom postu imaćete šta za pročitati (osim recepta), a sada vašoj pažnji prepuštam recept za jednu lepu, ukusnu i malo drugačiju tortu sa bananama. 

Odlučila sam se da postavim ovaj recept jer sam prijatno iznenađena ukusom i strukturom torte. Naime, probala sam ko zna koliko varijacija na temu torte sa bananama ali ni jedna nije bila ovako jednostavna tj. brza za pripremu i u isto vreme za konzumaciju:) Šalu na stranu, kao što znate, ja lepotu vidim u jednostavnim stvarima, a ova torta je baš jedna od tih.


Potrebne namirnice: Za biskvitno testo: 10 belanaca, 10 supenih kašika kristal šećera, 6  supenih kašika brašna, 10 kašika mlevenih oraha. Za fil: 10 žumanaca, 10 supenih kašika prah-šećera, 3 supene kašike oštrog brašna, 2 kesice Burbon vanil-šećera, 0.7 l mleka, 170 g putera, 350-400 g mlevenih oraha, 100 g šlaga, ±1 kg banana. 

Napomena: 
Kore peći iz dva puta. Za svaku koru potrebno je koristiti polovinu navedenih sastojaka za biskvitno testo.
Za ovu vrstu torte nisu potrebna velika jaja (“S klasa”). Naprotiv, koriste se ona malena - “B klasa”.
Da bi se belanca UVEK dobro umutila potrebno ih je mutiti u metalnim posudama.
Ukupna količina potrebnih oraha za pripremu torte je ½ kg. Od ove količine 10 supenih kašika mlevenih oraha potrebno je za pripremu biskvita, a ostatak (koji nisam precizno izmerila) se dodaje filu.
Prilikom “oslobađanja” torte potrebno je preokrenuti tortu naglavačke :) i odvojiti je od folije.
Ukoliko nemate ništa protiv korišćenja želatina u ishrani, banane, kao deo dekoracije, premažite (u tankom sloju) sa rastopljenim želatinom kako ne bi pocrnele. Jedna kesica želatina i više je nego dovoljna.
Od ovako pripremljene torte (visina, širina mog kalupa) dobije se 16 porcija tj. parčadi.

 

Način pripreme: 
Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca penasto umutiti, pa postepeno dodavati šećer tokom mućenja. Kada se utiša zvuk škriputanja šećernih kristala, smesi dodati prethodno pomešane mlevene orahe i brašno. Varjačom dobro promešati smesu i presuti je u nauljen i brašnom posut pleh. Peći u prethodno zagrejanoj rerni, na 180-200° C, oko 10-15 minuta. Postupak ponoviti i prilikom pripreme druge kore. Kada su kore pečene, izvaditi ih iz rerne, ohladiti, a potom iseckati na što manje kockice. Penasto umutiti žumanaca sa šećerom u prahu, dok ne postanu kremasta. Pa, u to dodati oštro brašno i vanil-šećera, te opet izmiksati. 0.7 l mleka dobro ugrejati (skoro da vri), pa u to dodati umućena žumanca, sve vreme mešajući. Kada masa počne da se zgušnjava skloniti sa vatre, presuti u širu i pliću posudu (ovo da bi se smesa brže ohladila) i ostaviti sa strane. Za to vreme umutiti puter, koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi. Umućen puter dodati ohlađenoj (mlakoj) masu za filovanje. Sve dobro umutiti mikserom. Tako pripremljenom filu dodati kockice ohlađenog biskvita i ostatak mlevenih oraha, pa sve još jednom dobro promešati varjačom. Smesu podeliti na dva dela. Posudu po izboru (kalup sa odvojivim stranicama, modla, šerpa, duboka činija) obložiti najlonskom folijom (čistom najlonskom, tankom, kesom) sa svih strana, pri tome vodeći računa da završeci folije budu postavljeni višlje (da budu duži) od ivica posude. Zatim, u pripremljen kalup usuti polovinu smese i dobro je pritisnuti izravnati (koristeći kašiku), kako bi što bolje prionula uz dno i ivice posude. Na prvi sloj smese bogato naneti banane isečene na kolutove, a zatim naneti drugi sloj smese i ponovo izravnati smesu. Preklopiti ivice folije ka sredini kalupa i još par puta obmotati ceo kalup (sa gornje i donje strane), pa ostaviti tortu u frižider da se ohladi (24-48h). Nakon toga tortu izvaditi iz kalupa, izravnati ivice i dekorisati umućenim šlagom i bananama.

 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Tekstovi i fotografije koji se nalaze na blogu ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

15 коментара:

  1. Bas je divna. Mene bi dete prodalo za tortu sa bananama, to mu je slaba tacka :)

    ОдговориИзбриши
  2. Interesantna torta...ni ja nisam do sada nailazila na ovakav recept za banana tortu..Deluje mi nekako puno, bogato... Imaću je u vidu..Hvala ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja sam sebe prijatno iznenadila. Nisam imala ni volje ni vremena da se bakcem oko torte u to doba... a, jela nam se bas torta sa bananama. Sve u svemu, nadalje ce ova verzija biti redovno kod nas. Bas je takva, lepo kazes, puna, bogata... Hvala tebi, draga moja.

      Избриши
  3. Deluje preukusno, volim vocne torte, posebno sa bananama :)

    ОдговориИзбриши
  4. Drago mi je da te "vidim" sa novim postom.Torta izgleda fenomenalno ali pošto ja nisam ljubitelj slatkiša prepustiću moje parče tebi.Poydrav.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Tu sam, tu sam:) Hvala, Zoko, i na pohvalama i na prepuštenom parčetu:)) Veliki pozdrav

      Избриши
  5. Vrlo zanimljiv receptic, lepota je u jednostavnim stvarima a ova tortica je bas po mom ukusu... prijavljujem se za jedno parcence.:))

    ОдговориИзбриши
  6. Joj Nale, super su ovakve torte! Još sa bananama! Imam recept za Švargla tortu, kod nje se tako peče biskvit, ali žuti, pa se seče na kocke i pomeša sa filom od oraha, kako je dobra samo da znaš ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se, Suzi:) Baš si me podsetila na Švarglu, mada je neki zovu i Popara. Znaaaaam je :), odlična tortica, obožavala sam je dok sam bila manja, tada smo je često pripremali, poslednjih decenija uopšte, a pamtim je po divnom ukusu seckanih oraha i višanja....

      Избриши