FBI - KOD SUZICE

 
Neko vreme nisam uzimala učešća u našim igricama, iako sam planirala i želela. A, kako ja umem da kažem -Ja planiram, bog se smeje-, to se pokazalo tačnim i ovog puta. Propustila sam istragu Brankinog bloga (ali sam naknadno isprobala neke od recepata, što se u prethodnom postu da videti), iako je ona, kao i Suzana, jedna od mojih dragižih blogerki. Pa, sam sebi u zadatak stavila da tu nepravdu ispravim i da obavezno „pročešljam“ Suzicinu pekaricu.
A, u Suzinoj kuhinjici ima svega. Nisam znala šta bih prvo i kako dalje po redu. Međutim, moralo se odnekud poći, a to je najbolje učiniti od početka. O Suzinim receptima i uputima za pripremu mogu reći samo pohvalne reči, a svima kojima za oko zapnu divne fotkice garantujem da će jelo koje pripreme po Suzinom receptu biti baš takvo kakvo je i na fotkici. Samo se oslonite na njene recepte i lepo ćete se gostiti... Sve preporuke i pohvale za ovu divnu blogerku i njen rad, koja je moju naklonost zadobila još na Coolinariki, gde je vrednost njenog rada (tek nedavno) prepoznata i od strane Uredništva, pa je ponela titulu Cool-chefa. Ova Nišanka (namerno zbijam šale na račun jezika kojim se svi dobro razumemo a uporno odbijamo da se njime služimo), pardon Nišlijka, nije zadobila samo moje simpatije, već simpatije mnogih.
P.S. Suzo, bilo nam je zadovoljstvo probati tvoje recepte.  A, ti dobro znaš moje mišljenje o tvom radu i tebi mnogo pre ovog posta. KISS
 
Malo da zamezimo, kako običaj nalaže. Bez kafanske pogače i kafanske ljutenice više ne možemo da zamislimo mezetluk:) Suzo, "kriva si"! Od jesenas se sladim ljutenicom i kako vreme prolazi, izgleda, sve je "opasnija". Inače, ja bez ljutog mogu (sada bi neki rekli - Od koju si pa ti sortu kad ne voliš ljuto!?-) ali kad je ljutenica na stolu nema šanse da je ne probam... Mislim da to dovoljno govori o ukusu i kvalitetu Suzinog recepta. Suve paprike punjene kupusom obožavam od malih nogu, a kako mi baba nije "otkrila tajnu" pripreme ovih paprika mojoj sreći nije bilo kraja kada sam kod Suze otkrila recept. Ovo je bio prvi pokušaj i nisam uopšte zadovoljna. Nije to zbog recepta, to je zbog moje brzopletosti... Drugi put, buće bolje:)
"Potrebno je:

 1 venac suvih paprika

 1 veća glavica svežeg kupusa

 1 glavica belog luka

 so, sirće, ulje

Priprema:

Kupus narendati, ipak je lepše tako nego kad se secka, isprobano i provereno! Beli luk iseckati sitno, dodati so, sirće i ulje po ukusu, sve zajedno promešati, najbolje rukama. Tim filom ćete puniti suve paprike.

Paprike otkidati s venca, očistiti ih i oprati toplom vodom, ocediti pa puniti kupusom.

Redjati u neku dublju posudu (najbolja je kofica) s poklopcem, na kraju zaliti rastvorom koji je preostao, poklopiti i ostaviti na hladnom u podrum, ili špajz, da odstoji par dana dok paprike ne omekšaju.

Ove paprike služiti kao hladno predjelo, uz domacu rakiju kao rakijsko meze, ili kao salatu uz ručak.

Odlicnog su ukusa, kad kupus odstoji i povuce miris i aromu  od belog luka i paprike, ma fantazija...."
 
"Potrebni sastojci: 20 g kvasca, 1 jogurtska čaša mlake vode, 1 kašičica soli, 1 kašičica šećera, 2 kašike ulja, oko 300-310 g brašna
Priprema: Od navedenih sastojaka umesite testo, kvasac ne treba ostavljati da se aktivira, odmah se sve zajedno umesi. Odmah ga prebacite na radnu površinu, oblikujte loptu rukama i onda je spljoštite praveći pogaču, dlanovima pritiskajte nežno dok ne dobijete željenu debljinu. Trebalo bi da bude tanka, ali ne previše, u toku pečenja će još da naraste. Prebacite je na papir u tepsiju i još malo dlanovima razvucite do oboda tepsije. Izbockajte je viljuškom, napravite neku šaru po želji. Uključite rernu na 250 st. Kad se zagreje, stavite pogaču i čim se malo zapeče smanjite temperaturu na 180 i dopecite je do kraja. Ukupno vreme pečenja je 15-najviše 20 minuta."

Mi, koji smo upoznati sa navikama i načinom ishrane južnog kraja, znamo da je prženija, za Meraklije, nezaobilazno jelo. Ovo je svojevrsna oda (njenom veličanstvu) paprici, mada ništa manje mesto ne zauzima paradajz.
Ovo se može jesti u bilo koje doba dana, a i najbogatija kuća se neće osramotiti (baš naprotiv) ako prženiju posluži  pred gosta.
"Potrebno je:
10 svežih paprika

2 paradajza

4 jaja
1 struk praziluka
ulje
so
Priprema:
Papriku operite i iseckajte, na 4 dela po dužini pa onda poprečno na male kockice.. Sipajte ulje u veći i plići tiganj, da oblije dno šerpe i još malo više, lepše je i ukusnije kada je prženo masnije. Stavite papriku u tiganj, promešajte da sva paprika zahvati po malo ulja i stavite na srednju temperaturu da se lagano prži.
Za to vreme oljuštite paradajz i iseckajte ga. Ostavite ga u činijci za kasnije. Praziluk takodje iseckajte na sitno pa ga dodajte u prženo, promešajte i još malo pržite zajedno. Negde na pola prženja, kad paprika malo svene, dodajte paradajz, umešajte ga u prženo i ostavite da se još malo krčka. Posolite po ukusu, ja obično stavim 1-1,5 kašičicu soli, a vi stavite po vašem ukusu. Ovo je momenat kada možete dodati  malo brašna, oko pola kašike i još malo upržiti sve zajedno. Jaja umutite sa malo soli i isipite preko paprike, i uz mešanje ispržite dok jaja ne budu gotova. Vaša prženija je spremna za jelo, napravite salatu, iznesite neki sir i uživajte.
Prijatno!"
Zato, svi na prženiju, odmah:)

Jako lepa čorba. Klasik sa notom posebnosti, mogla bih reći... Ukusna i slasna - Bela pileća čorba.  
"Potrebno je: 
1.5 l vode

1 manji pileći file

1 veza zeleni (šargarepa, paškanat, celer, koren peršuna)

1 glavica crnog luka

1 jaje

2 kašike brašna

vegeta, so, biber

seckani peršun

list celera

Priprema:

Belo meso iseckajte na kockice, povrće takođe. Luk očistite, ali ga ne seckajte, vec celu glavicu stavite sa mesom i povrćem da se kuva u 1,5 l vode.

Kad povrće bude skuvano, izvadite luk i bacite ga. Dolijte malo vode, onoliko koliko je uvrelo.

Kutlaču supe odvojite u neku manju činiju, malo prohladite, pa razmutite 2 kašike brašna. Ulijte polako u supu, uz mešanje, i pustite jos malo da vrije. Posolite, dodajte biber i vegetu po ukusu.

U ovu čorbicu ne dodajem ulje, od mesa bude fino masna. Po ukusu, možete staviti i neki masniji deo pilećeg mesa pa ga kasnije iscepkati sitno.

Izmaknite sa ringle, dodajte seckan peršun i list celera. Pustite da se malo prohladi.

U onoj činiji od malopre umutite jaje viljuškom, da malo zapeni, dodajte kutlaču čorbice polako, mešajte viljuškom i dalje da se lepo sjedini. Čorba ne sme da bude vrela kad to radite jer će onda jaje da se zgrudva, ja to ne volim nikako.

Vratite sadržinu činije nazad u šerpu, takođe uz neprestano mešanje, poklopite da malo odstoji i onda poslužite kao toplo predjelo."
Uživali smo u njoj. Odličan recept i sve preporuke.

Još jedan, jako lep receptić, koji se može očas pripremiti jeste i podvarak od slatkog kupusa sa sudžukom.
"Potrebno je:

 1 srednja glavica svežeg kupusa

 1 glavica crnog luka

 1-2 kom šargarepe

 1 struk praziluka

 1-2 čena belog luka

 1 sudžuk kobasica

 2 kašičice aleve paprike

  so i vegeta po ukusu

 malo seckanog peršuna

 1-2 lista lovora

 oko 300 ml paradajza iz flaše

  ulje

Priprema:

Crni luk, šargarepu i praziluk sitno iseckajte i stavite da se dinsta na ulju. Kao i kiseli kupus, i ovaj traži malo da je masniji pa dodajte ulja malo više. Pred kraj dodajte sudžuk kobasicu isečenu na kolutove. Promešajte i propržite još malo zajedno sa povrćem.

Za to vreme isečite kupus na dugačko, ne onako na sitne kockice kao što obično seckate kiseli kupus, već kao za salatu samo malo deblje.

Dodajte kupus u šerpu, nalite malo vode jer svež kupus sam po sebi pusti vodu pa da ne bude previše, dodaćete kasnije još malo ako bude potrebno. Dodajte paradajz iz flaše, listove lovora i alevu papriku, promešajte i poklopite pa ostavite da se na tihoj vatri krčka. Povremeno promešajte i proverite da li treba da dolijete još malo vode. Kupus će se skuvati od pare, pa ne preterujte sa dolivanjem vode jer bi na kraju trebalo da ostane samo ulja, tj. da sva voda ispari tokom kuvanja. Kad je sva voda isparila i kupus se skuvao, posolite ga po ukusu, dodajte seckani peršun, promešajte i sve preručite u tepsiju.

Stavite u rernu na 180 st. da se lepo zapeče. Promešajte jednom za to vreme, tako će se kupus sa svih strana lepo zapeći.

Prijatno!"
Ovog puta bez sudžuka, mada mi ništa manje nismo uživali zbog toga.
I, kako svakom druženju dođe kraj, tako se i ovo druženje približava kraju... A, za kraj nešto slatko. Pa, kud bolje nego nešto sočno i nešto voćno:)
 
Ovaj rolat je posebna priča, što bi se reklo. Divan, mekan, sočan, ukusan, ne previše sladak, odlična kombinacija ukusa i jako dobro osveženje.  
"Potrebno je:
4 jaja

4 kašike šećera

1 vanilin šećer

50 g mlevenih oraha

200 g kisele pavlake

Priprema:

Belanca umutite sa šećerom i vanil-šećerom u čvrst šam, dodajte žumanca i penasto umutite. Umešajte lagano mlevene orahe, sjedinite špatulom pa izlijte masu u pleh obložen pek papirom. Pleh je dimenzija 30x30 cm ako želite tanak rolat kao što je u originalnom receptu, ja sam pekla u plehu 33x23 cm. Ispecite koru na 180 st. oko 10 minuta. Pečenu koru prebacite na krpu i skinite papir, ostavite da se ohladi pa premažite pavlakom i urolajte. Ostavite rolat da se dobro ohladi pa ga po želji ukrasite čokoladom ili šlagom."
Pravili smo ga i jeli, uživajući u njemu sve vreme... Sve preporuke. Evo recepta.

Višnje obožavamo, naročito moja jača polovina. Iz toga se da naslutiti da kolač sa višnjama volimo, sto posto. I, kao takvi obožavamo da isprobavamo različite varijacije na temu "kolač sa višnjama"...Naravno, i ovog puta smo probali i uživali. 
Za naš ukus ovo je malo suvlja varijanta testa jer volimo tzv. masni kolač sa višnjama, ali to no uopšte nije uticalo na naš užitak dok smo ručkali kolač pripremljen po Suzinom receptu. Odličan je, sve tačno onako kako piše, samo su ukusi nešto o čemu ne vredi raspravljati. Npr. mojoj drugarici je ovaj kolač bio nešto najbolje što je probala do sada na temu voćnih kolača. Mnogo joj se dopao odnos sastojaka u testu. 
"Sastojci:
4 jaja
12 kašika šećera
12 kašika brašna

12 kašika mleka

12 kašika ulja

1 prašak za pecivo

malo višanja

prah šećer za posipanje

Priprema :

Umutite 4 belanca sa šećerom, kao kad mutite za patišpanj za tortu, dodajte 4 žumanca, pa penasto umutite sve zajedno.

Dodajte brašno sa praškom za pecivo (preporučujem da ih prosejete zajedno jer onda testo bude laganije i rastresitije), zatim dodajte mleko i ulje i lagano sjedinite varjačom.

Testo izlite u duguljasti pleh koji ste malo namastili i posuli brašnom pa višak otresli.

Pred samo pečenje, možete da rasporedite višnje i odmah ubacite pleh u rernu, dok još nisu sasvim propale na dno, a možete i ovako: stavite kolač da se peče i čim se stvori tanka korica odozgo, izvadite pleh i nabockajte višnje lagano ih gurajući dok malo ne propadnu kroz koricu (pazite da ne opečete prste!) Ako koristite višnje iz zamrzivača, pre upotrebe ih dobro ocedite, sokić naravno, popijte, prelep je!

Kolač pecite na 180 stepeni  oko 15-20 minuta.

Pečen kolač isecite na kocke i posipite prah šećerom."
Još jednom, Suzana ima divne recepte i nemojte čekati već skoknite do njenog bloga. A, ovo je moj doprinos našoj igrici "FBI rukavice", čiji je autor Maja Babić.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

12 коментара:

  1. Bravo Nale na izabrane recepte, ne znam koji je od koga lepši a ti si ih tako dobro prezentirala, da,hteo ne hteo, moraš da ih isprobaš.Delim tvoje mišljenje.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti Zoko. Pohvale uvek znače:) Drago mi je da se slažemo! Puno pozdrava<3

      Избриши
  2. Predivan uvod, a recepti su za svaku pohvalu. Odlican izbor:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti, Nale:) Recepti su zaista super. Svaka čast Suzici.

      Избриши
  3. Nale, evo i mene;)
    izbor si napravila bas po mom ukusu, od pocetka do kraja! A tek sto si sve lepo pripremila, prste da polizes! Hvala ti puno draga na svemu, na ucescu, prelepim slikama i utiscima, a narocito na lepim recima. Ljubim te i pozdravljam iz Nis ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Eee, Suzo, pa gde si mi ti?!
      Hvala ti. Bilo je tu još drugih stvarčica ali nisam uspela da fotkam, što zbog raspoloženja, što zbog vremena... Nisam u fazonu, što bi rekli. Ali, zato su sve probane stvari bile super.
      Nema na čemu, zadovoljstvo je bilo raditi po tvojim uputima... Ljubim te i šaljem veliki pozdrav za Niš, be :)

      Избриши
  4. Nale, sve si divno spremila i vec po drugi put danas svracam na tvoj blog.:) Ako primetis da fali neka kockica kolaca, znaces vec ko se posluzio.:))))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja. Vidim ja neko se sunja okolo, samo nisam znala da si ti. <3 A, što se kolača tiče samo napred, grickaj slobodno:))))

      Избриши
  5. Prelepa prezentacija izbora Suzaninih jela. Svaka ti čast prava si vrednica a sve ovde je supeeer...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, Zoko:) Kad su recepti dobri, nema sta da fali. A, kod Suzane su svi recepti bas takvi. Hvala, jos jednom:)

      Избриши
  6. Odlično! Potrudila si se i sve lijepo opisala!

    ОдговориИзбриши
  7. Dobro si rekla da kod Suzane nema mane, slažem se ! odličan izbor recepata i sve si super pripremila, kafanska pogača mi je na listi, a u kolaču sa višnjama, u mom slučaju sa trešnjama, sam uživala kao i ti !

    ОдговориИзбриши