ČORBA OD CELERA SA KNEDLAMA

Prva odabrana tema u okviru igrice Patin petnaesti, čiji je tvorac Milkica, mnogo mi se dopala i zato sam, pored ostalog, ovaj recept rado pripremila. Igrica je divan način na koji se Patini recepti tj. recepti iz Velikog narodnog kuvara mogu osvežiti i prilagoditi današnjem vremenu, navikama,... Smatram da je ovo divna igrica i želim nam puno ukusnog upoznavanja i druženja.

"Veću glavicu celera oljuštiti, iseći na četvrtine i metnuti u šerpu u kojoj se istopilo 50 g masla, da se celer prži. Kad je upola propržen, naliti ga sa 1,5 litar vode ili supe, a zatim dodati 1 veći oljušten krompir, da se i on sa celerom bari u istom loncu. Kad su celer i krompir mekani, izvaditi ih, vodu u kojoj su se barili ne prosipati, pasirati celer i krompir kroz presu za krompir, staviti u lonac, naliti vodom u kojoj su se kuvali, pa ih i dalje kuvati. Napraviti zapršku: 100 g masla staviti na štednjak u šerpu i dodati 40 grama bela brašna. Ova zaprška mora ostati bela. Zapržiti njome čorbu i ostaviti je da polako na štednjaku vri. U ovu čorbu treba zakuvati grudve (knedle) koje se prave na ovaj način: razbiti 2 jajeta, pa žumanca spustiti u zdelu gde će se čorba sipati, a od 2 belanceta napraviti gust sneg u koji treba dodati 40 grama brašna. Sneg i brašno dobro izmešati i kašičicom vaditi grudvice, pa ih zakuvati u čorbu. Ovo raditi neposredno pred ručak. Sa ona dva preostala žumanceta začiniti čorbu, pa u nju dodati malo kisele pavlake ili mleka i soka od limuna."

Napomena: 
Veći koren celera dinstala sam na 25 g putera i 2 supene kašike ulja, uz povremeno dolivanje vode (ukupno oko 3 dl). Od začina nisam koristila ništa, osim umerenog dodavanja soli (1 ravna supena kašika kroz celu pripremu). Zapršku sam pravila od 30 g putera, 2 supene kašike ulja i 3 supene kašike brašna (30 g). Knedle sam spremala od 1 jajeta (belance, koje zrno soli + 3 supene kašike oštrog brašna), tako da sam preostalo žumance umutila sa 80-ak g kisele pavlake i dodala u kuvanu čorbu. Što se knedlica tiče, ukoliko volite da je čorba/supa puna knedli obavezno se držite navedene količine od 2 jajeta. Meni je čorba već bila dovoljno zasita i kremasta tako da sam se odlučila za 1 belance - dobila sam 9 knedli (koristila kafenu kašiku). Na moje iznenađenje, knedlice su bile mekane i ukusne da su čorbu digle na viši nivo od očekivanog:)
 
Prijatna, ukusna i fina čorba, koja se vrlo brzo sprema. Lagana je, a u isto vreme dovoljno zasita tako da se može spremiti i za pravi (bogatiji) nedeljni ručak. Ovog puta jako sam zadovoljna učinjenim i rado preporučujem ovaj recept. Mislim da će se ova čorbica u našem domu odomaćiti:)

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

20 коментара:

  1. Draga Nale, tako mi je drago da si se i ti priključila igrici! :) Meni je mnogo zanimljivo to naše razmenjivanje iskustava, a ovako ćemo samo obnoviti pažnju koju Patin kuvar zaslužuje. Čorbica ti je divna! I nama se dopala, a knedlice su pravo otkriće! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ih, pa kako da ne učestvujem kada mi je sve odgovaralo:) A, posebno što si ti došla na ideju da nas okupiš pod ovom temom... Slažem se sa tobom, uvek mi je interesantno da vidim kako isti recept izgleda u različitim kuhinjama:) Hvala ti puno, mi smo se oduševili knedlama. A, ko mi rek'o da mogu da budu tako fine:)?

      Избриши
  2. Svima se sviđa a vidim i tebi i Mimi se sviđaju knedlice a mojiima i baš i ne. Ali sve u svemu fina i aromatična čorba.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Svi imamo specificne ukuse. Pa se to valjda razlikuje i od kuce do kuce, zavisi sta smo navikli da klopamo. Slazem se da je corba fina:)

      Избриши
  3. Nele, divna ti je corbica, mnogo mi se svidja svilenkasto kremasta tekstura... a knedlice su pun pogodak.:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga moja. Čorbica je stvarno bila vrhunska. Slažem se da su kndedlice super. :)

      Избриши
  4. Divno izgleda sa dosta bibera preko( uvek glasam za biber) !Ovakve knedlice jos nisam pravila. Po reakcijama bi rekla da vredi probati ih jos ukoliko sutra:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, to je bilo drugo sipanje u tanjir:))) Slažem se za biber. Knedle su i meni bile novina, ali sam stvarno oduševljena kakve su teksture i ukusa. Vredi probati, to je sigurno. Stari receptić ali dobar. :)

      Избриши
  5. Ček, ček, koliko je došlo brašna na jedno belance, za knedle?
    Izgleda da su knedle svima ispale drugačije :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Vidi, koristila sam veliko jaje "S" klase. Znači, jedno belance ulupam da dobro zapeni, ali ne da bude kao sneg, nego da se razmuti, da nema tečnosti i dodam prstohvat soli i tri supene kašike brašna (ove moje mere 10 g tačno). Pa, na jedno belance "S" klase ide 30 g oštrog brašna. Malo odstoji, oko 15-ak minuta i onda u čorbicu. Ja sam prijatno iznenadjena teksturom i mekoćom koju imaju, uopšte nisam mislila da sa brašnom knedla može biti takvog ukusa:)

      Избриши
  6. svidja mi se tvoja varijanta . Jedan recept , a deset različith izvedbi . Zato i volim ove igrice. Uvek saznaš nešto novo.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. Ma, da. To je ono kao i hleb kada se pravi... Sve zavisi koja ga ruka mesi:) Slazem se, uvek je lepo saznati nešto novo.

      Избриши
  7. Corbica ti je super ispala, tekstura izgleda divno kremasto! Naredni put cu i ja primaci mlincic za biber prije jela... :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti:) Čorbica nas je lepo iznenadila, mnogo nam se dopala. Ništa bez bibera. Nisam planirala da to fotkam ali kada sam videla kako lepo izgleda, rekoh moram:) Mada se po rubu tanjira vidi trag od prethodog sipanja:)))

      Избриши
  8. Žao mi je šta nisam odmah skužila igricu, ali priključujem se od slijedećeg puta. Super mi izgleda juhica!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da najavljujes ucesce.. Videces, zabavno je. Hvala ti:)

      Избриши
  9. Odlično si pripremila ovu juhu i sa nama podijelila svoje dojmove, a meni je baš žao što sam je propustila napraviti u ovom krugu igrice. Knedle su mi posebno interesantne !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti:) Draga moja, ja se nadam da ce igrica opstati i trajati dugo, zato, bice vremena za ucesce. Svi smo u frci sa vremenom, pretpostavljam da je i to jedan od cinilaca koji uticu na propustanje nekog kruga igrica. Ma, nije smak sveta, ovde smo da se dobro zabavimo:))) Da, knedle su i za mene iznenadjenje:) Pozdrav <3

      Избриши