GASTRO IGRICA

Negoslava me je odabrala za učestvovanje u ovoj novoj, gastro igrici. Te, ovim postom odgovaram na njena odlična pitanja. Odmah da kažem, nikog neću nominovati za dalje učestovanje. Onaj ko bi da se igra, slobodno neka se priključi, bez posebnog poziva. Znam, mnogi od nas iz različitih razloga (ne)vole ove igrice, pa ko se pronadje-pronašo se. Pa, ‘ajmo malo da ćaskamo…


1. Kolika je vaša zbirka začina i koje najčešće koristite? 
Nije to baš zbirka, ne bih tako mogla da kažem ali imam puno
raznolikih začina. Začine sam otkrila odavno i tada sam spoznala
njihovu vrednost. Sada sam skočila do kuhinje da vidim šta to sve imam, nisam uopšte mogla da se setim šta je sve tamo... Značajna paleta indijskih začina, uglavnom u zrnu, pa to po potrebi meljem. Zatim, suvi origano i bosiljak. Videla sam i bobice kleke, koje ubacujem u crvena mesa i divljač, mada to retko kuvam. Rado koristim začine, meni su uvek potrebni. A, najčešće koristim biber i to uvek sveže mleveni (crveni, beli, crni i zeleni), tucanu slatku papriku, svež djumbir, mlevenu kurkumu, kardamom i cimet.

2. Jeste li probali tartar biftek i jeste li ga spremali?
Spremala sam ga više puta ali sam ga samo jednom probala tj. liznula. Toliko po tom pitanju.

3. Da li više verujete receptima sa blogova ili onima koje dobijate od prijateljica?
Nema tu pravila. Nekada su odlično uslikani recepti na blogovima loši, a isto tako i recepti dobijeni od prijateljica mogu biti užasni, bez obzira na to što se “poznajemo”. Ja sam od onih što ne traže recepte. Uvek rado pohvalim ono što mi se dopada i preporučim drugima, a ako smo na nekom skupu ili u društvu uvek domaćici čije mi se djakonije svide udelim kompliment, pa ako se priča nastavi u tom pravcu i ona sama ponudi recept, prihvatim ga. Inače, retke su osobe koje nesebično dele tačne recepte i to je, po mom shvatanju, odraz duha i života bez kompleksa.

4. Koja su jela najzastupljenija u vašoj kuhinji leti, a koja zimi?
Leti su to, bez dvojbe, salate, grilovane pečurke, tikvice i piletina, kao i čorbice. Zimi umemo da “opalimo” po pitama, banicama, jačim kuvanim jelima i čorbama, kao i po slatkišimaJ

5. Kako pripremate jelovnik za svečane ručkove, slavlja i za veći broj gostiju?
Prvenstveno se vodim budžetom koji imam na raspolaganju. Zatim, odaberem temu i na osnovu ta dva parametra pokušam da “uglavim” dobre stvari. Uvek su zahvalne hladne salate, namazi, kuvano ili fino pečeno meso i riba… Onda vidim šta mogu da pripremim nekoliko dana unapred i podelim (čitaj: olakšam sebi) posao. Veliki je to posao, moram reći. Znaju naše žene koliko posla ima samo oko pripreme proslave krsne slave…

6. Imate li neki standardni jelovnik i u kojim prilikama i za koje goste se njega latite?
Odmah ti moram reći, kod mene nema ničeg standardnog, pa tako ni jelovnikaJ Sve zavisi od prilike, ukusa gostiju, novca… Ali, sa klasikom i parolom “manje je više” nikada se ne može omanuti.

7. Šta obično spremate (ili biste spremali) kada imate strance na ručku-večeri-u gostima?
Stranci žele da probaju autohtona jela. Kao i mi kada putujemo negde, uvek nas zanima lokalna, što autentičnija, kuhinja. Zato sam u tim prilikama uvek pripremla domaća, što poznatija jela, ma koliko su meni možda "dosadna". Oni uvek pitaju šta jedu i interesuje ih i priča o tom jelu, tako da je TA priča njihov glavni pokretač i okosnica kada stiču utisak o pripremljenoj hrani. Nisam neko ko voli da komplikuje u kuhinji (eh, kada bih ovo mogla da primenim i u životu), tako da nastojim da jelo ne bude previše “nabudženo” začinima ili bojama.

8.Postoji li jelo, kolač, pecivo... koje ne uspevate da napravite?
Svakako da je tako. Pa, da li može iko na ovom svetu da ume i zna sve? Meni dugo nisu išle princes-krofne, kao ni prava, vojvodjanska, supa. To me je izludjivalo. Zvuči možda besmisleno, ali, brate, tako je. Onda se čovek (promašenim) pokušajima tj. vežbanjem, učenjem izverzira i nakon nekog vremena i zaboravi da je ta tema bila bauk. Samo upornost i rad, saveti, pitanja… i čovek može da nauči šta želi, pod uslovom da ga to interesuje.

9. Da učestvujete na takmičenju za najukusnije jelo od samo četiri namirnice po svom izboru, šta biste skuvali?
Jagnjetinu u kajmaku ili kupus sa ovčetinom. U svakom slučaju mora da mekeće:)

10.Vaš izbor između - kafe i čaja, kolača i voćke, sladoleda i čokolade, mesa i ribe, cezar salate i pice, boze i gaziranog soka, piva i vina?
Čaj, voćke, čokolada, meso, cezar salata, ni jedno, hvala lepo, vino i to uvek i samo crno, pardon, crveno.

11.Za koju poslasticu biste dali i poslednji dinar?
Takva još nije izmišljena:)
 
Neco, nadam se da si zadovoljna odgovorima koliko sam ja bila zadovoljna upućenim pitanjima:) 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

4 коментара:

  1. Uz ove lepe jesenje slicice i pricu imala sam osecaj kao da sedimo negde u basti i caskamo uz finu domacu pitu (ne znam zasto al‘ odmah sam se setila one tvoje vranjanske pitice:))). cmook...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, tako sam se i ja osecala nekako dok sam ovo pisala:) Totalno nevirtuelno:) A bas si me dobro podsetila na pitu, ona, sto se mene tice, moze uvek:) Cmok

      Избриши
  2. Odlično, naravno, kao i tvoji recepti. Hvala ti.
    E da... ja naučih bar te princes krofne, štos je u tome da se ne otvaraju vrata rerne dok se peku, al tu supu vojvođansku još nisam. Imam prijateljicu Agnezu, Vojvođanku, ona je pravi fenomenalno- čak i kada joj "ne uspe", pa ko velim, naučiću i ja jednog dana. Bar da mi bude super kad uspe.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala:) Eeee, naučih i ja princeske ali supa me još neki put izneveri. Valjda zavisi od mesa...Ti imaš učitelja iz prve ruke:) Pozdrav

      Избриши