PILETINA U SOSU OD PERŠUNA I SIRA

 
Ponekad se odvažim i sebe počastim nekom brzom a „ubitačnom“ kombinacijom. To važi i kada je u pitanju ovo jelo, koje danas predstavljam. Vraćajući se kući sa posla, jednom prilikom mi se javila i u minuti razbistrila ideja o ukusu i teksturi hrane koja mi se jede. Nešto brzo pod obavezno, jer nisam imala snage da stojim i čekam sat-dva da nešto pojedem. Bio je to jedan od onih trenutaka koje ja zovem „instantisimo mangiare“ (ovo nema veze sa italijanskim, samo da se razumemo). I, tako usput kupim meso a kod kuće je bilo svega ostalog što je potrebno. Ma, nisam ni osetila da sam pripremala klopu. Sve se to dešavalo u mimohodu. I, dok sam po kući završila neke osnovne, svakodnevne, sitnice – klopa je bila na stolu. Baš smo fino uživali i dobro smo se najeli, moram da priznam. Pa, ako ste i vi za ovu ili sličnu kombinaciju, evo recepta.


Potrebni sastojci: 200 g filetiranih pilećih grudi, 4 supene kašike maslinovog ulja, ½ kafene kašike soli, ½ kafene kašike bibera, 4 manja čena belog luka, 1 veza lista peršuna, oko 130 ml vruće vode, 1 kafena kašika blagog senfa, 120 g Camembert sira, 350 g pasta conchiglie tj. školjkica (ili testenine po izbogu).
 
Način pripreme: Oprati vezu peršuna i iseći lišće što sitnije. Beli luk očistiti i sitno iseći ili koristiti presu pa direktno dodati u tiganj tokom pripreme. Pileće grudi oprati i obrisati papirnim ubrusom. Iseći na manje kocke i začiniti sa svih strana. U dublju šerpu nasuti vode i staviti da zavri, dodati so, pa skuvati testeninu. U dobro ugrejan tiganj dodati ulje i isečeno meso. Propržiti sa svih strana dok ne dobije finu rumenkastu boju, pa skloniti na tanjir. U istom ulju (u kom se pržilo meso) blago propržiti beli luk (nikako ne sme da dobije tamniju nijansu, mora ostati beo, zato smanjiti temperaturu ili tiganj skloniti sa ringle i pustiti da se luk prži na vrelini tiganja) i dodati peršun. Zatim, uz neprestano mešanje propržiti peršun dok ne počne da otpušta miris, pa dodati kašičicu senfa i sve promešati. U to dodati vrelu vodu (može ona u kojoj se kuva testenina) i sve fino izjednačiti. Kada je polovina tečnosti isparila dodati prženo meso i par minuta prodinstati sve zajedno. Na kraju dodati sitno iscepkan sir, sve promešati, pa kada se sir rastopio u to sipati ocedjenu testeninu. Služiti odmah.
 
Napomena: Od ove količini dobiju se tri bogate porcije. A, feferona mu dodje ko šlag na torti:) - za one koji vole i nešto ljutkasto.
 

Isprobala Zoki

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

9 коментара:

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.