GOLI PROKELJ SA KOBASICOM

Ovo što danas delim sa vama, teško da se može nazvati receptom u punom značenju. To je, recimo, način pripreme :) Prokelj baš volim ali uopšte nije zastupljen na blogu. Možda imam jedan-dva receptića, a u životu ga koristim malo manje nego tikvice i pečurke, za koje imam i pristojan broj recepata. E, popraviću to. Počinjem odmah, sa laganim i jednostavnim receptom za prokulice. Uz to, ako je verovati prognozama za naredni period, najavljuju vrele dane, pa možda vam ovaj predlog pomogne da brzopotezno pripremite nešto za klopicu.

Potrebne namirnice (za dve osobe): 300 g prokelja (može zamrznut), 1 šargarepa, voda za blanširanje, 3 supene kašike maslinovog ulja, 1 čen belog luka, 1 struk mladog crnog luka, so, biber i pikantna dimnjena kobasica po želji.

Način pripreme: Šargarepu očistiti i iseći na kolutove debljine oko 1 cm. Zatim, svež prokelj očistiti od uvelih listića i minimalno ukloniti drvenasto dno (da se ne bi razlistao, blago krstasto zaseći donji deo po sredini). U lonac nasuti oko 1 l vode i staviti da provri. Zatim, posoliti i dodati pripremljen prokelj i šargarepu. Isključiti ringlu i kroz 3-4 minuta izvaditi prokelj (nakon toga, može se stavljati u ledenu vodu ali nije od nekog značaja za ovaj recept) i šargarepu pa ocediti od viška tečnosti. Uključiti rernu na 220° C. Za to vreme, prepoloviti krupnije glavice prokelja, sitno iseći beli luk i izrezati kobasicu. Vatrostalnu/keramičku posudu premazati uljem, dodati šargarepu, prokelj i beli luk, začiniti po želji i sve fino promešati kako bi ulje obložilo prokelj (koristiti dovoljno veliku posudu kako bi sve bilo u jednom sloju). Kobasicu poređati između prokulica, po površini. Staviti u rernu i peći 15-ak minuta tj. dok kobasica ne porumeni tj. dobije finu pokoricu. Pred serviranje, posuti iseckanim mladim lukom. Služiti toplo uz sezonsku salatu po izboru. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

Нема коментара:

Постави коментар