UNIVERZALNA POGAČA

Potrebno je samo da volite peciva, pogače posebno i imaćete raskoš na stolu svaki put kada za to budete raspoloženi. Pogača nosi ovaj naziv jer korišćeni recept za testo nosi upravo to ime. Pa, u skladu s' tim... Testo je zaista odlično. Pored pogača, pogodno je i za kiflice i peciva sa punjenjem npr. rol-viršle ili pica varijacije. Odlično se ponaša i u posnoj varijanti. Tako da je ovo jedan od onih recepata koji je vredan hvale i uvek dobrodođe. 

Original recepta za testo 
Potrebne namirnice: 120 ml mlake vode, 1 kafena kašika šećera, 10 g svežeg kvasca, 420 g brašna, 1.5 supena kašika šećera, ½ supene kašika soli, 120 ml mlakog mleka, 120 ml ulja, 1 jaje (žumance) „B“ klase.
Način pripreme: U vodu dodati šećer i kvasac, razmutiti i ostaviti da kvasac zapeni. U dublju posudu usuti brašno, dodati šećer, so, pripremljeni kvasac, mleko, ulje i zamesiti fino, mekano i elastično testo. Pobrašnjaviti dno i ivice posude, pokriti testo pamučnom krpom i ostaviti na toplom da se duplira. Od nadošlog testa štipnuti malo parčence veličine klikera (za sredinu pogače). Testo podeliti na četiri dela i formirati jufkice. Sve jufke kružno rastanjiti na veličinu prečnika 20-22 cm i složiti jednu preko druge. Zatim, testo iseći (potpuno) zrakasto na 8 jednakih delova. Svaki krak zaseći uždušno po sredini, saviti širom stranom (ona kao za početak motanja kiflica) ka unutra i štipnuti kako bi se krajevi sastavili. Tako pripremljen oblik zraka staviti na pleh (četvrtasti, od šporeta, ne manji od 28x28 cm) obložen pek-papirom, debljom (spojenom) stranom okrenut ka sredini, pa dalje ređati još tri zraka na isti način, tako da se dobije krstasti oblik. Preostala četiri kraka ređati između već položenih. Malo parče testa rastanjiti i namotati u rolat, pa položiti u središte pogače. Testo pokriti i ostaviti na toplom da naraste (ili uključiti rernu na 50-70º C i staviti testo u rernu da nadođe/voditi računa da ne počne da se „cepa“ usled prerastanja), premazati umućenim žumancetom sa malo vode i peći u prethodno ugrejanoj rerni na 180° C oko 30 min. Ukoliko testo počne naglo da rumeni i dobija tamniju nijansu dovoljno je odozgo prebaciti list alu-folije i nastaviti pečenje. Najbolje je služiti vruće/toplo.
Namaz od sira i sremuša odlično paše uz pogaču, a pravi se brzopotezno. Sve što je potrebno jeste izgnječiti oko 100 g sira po želji, dodati malo milerama ili kisele pavlake (2 supene kašike), promešati i u to dodati sitno seckanog sremuša (20-ak strukova), 3-4 pera mladog crnog luka, 2 supene kašike mlevenih oraha, 1 kafenu kašiku ljutkaste aleve paprike i malo soli. Sve sjediniti i ohladiti. Služiti kao namaz ili dip.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

7 коментара:

  1. Divna pogača. Meni je u omiljenima to testo odavno, jednostavno ne stignem ili zaboravim...neka vam je pogača prijatna:)))

    ОдговориИзбриши
  2. Nale, ti si se bas lepo (za)igrala u kuhinji, ako je ostalo jos od te fine pogace, dolazim prvim busom do tebe!:)))

    ОдговориИзбриши
  3. Ovo divno izgleda a i sigurno je ukusno. Volim sve vrste pagača, kiflica i hlebova sa neuobičejim dodacima ali ih ne pravim jer imam problem sa zlobovima pa mi je teško da mesim, sem ako to može da se uradi mikseom. Ovako, samo mogu da gledam i divim se. Blago tebi!

    ОдговориИзбриши
  4. Divan osecaj igrati se sa testom, vidim da si uzivala idok si ovo pravila a bogami i posle; bas mi se dopao recept:)

    ОдговориИзбриши

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.