BARENE PARADAJZ-PAPRIKE

Ovo je, bez skromnosti, najbolji način za ostavljanje paradajz paprika. Naime, jako volim ovu vrstu zimnice i probala sam mnoge načine za pripremu paradajz-paprika ali ovaj je bez premca. Svoju zahvalnost upućujem dragoj Dani Drobnjak, poznatijoj kao Polimka, čiji rad odavno pratim i cenim. Preporučujem vam da skoknete do njenog bloga i pogledate kakva se kulinarska blaga tamo mogu pronaći. Dana je divna žena, vešta kulinarka, nenametljiva osoba čiji rad odlikuje predanost, kvalitet i ljubav.
Potrebne namirnice: 10 kg paradajz-paprike, 3 l vode, 1 l alkoholnog sirćeta, ½ l ulja, 250 g soli, 250 g šećera, 2 kesice bibera u zrnu, 1 veza peršunovog lista.
Pripema: Paprike oprati, oštrim nožem odseći drškice i čačkalicom izbockati na par mesta. U vodu usuti sirće, ulje, so i šećer, pa kada provri bariti pripremljene paprike po 2-3 minuta sa obe strane tj. 1-2 ključa. Paprike izvaditi i odložiti u dublju posudu da se malo prohlade. A, zatim, slagati u tegle (bez puno pritiskanja), dodati biber, sitno iseckan list peršuna, staviti pritiskače i zaliti vrućim presolcem tj. tečnošću u kojoj su kuvane. Tegle odmah zatvoriti i ostaviti ih umotane u tople čaršafe ili tanje ćebe do sutradan a zatim, ostaviti na predviđeno mesto za čuvanje zimnice.

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

3 коментара:

  1. Ne radim zimnicu, ali volim jesti ovako fino ukiseljeno povrće.:)) Naročito ako su paprike malo tvrđe, a ne onako mekane.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Teško im je odoleti :)) Jako volim ovu zimnicu i skoro svake godine pripremam ove papričice ali nikada do sada se nije desilo da su paprike bile ovako dobre i sačuvane tj. tvrde i ne preterano kisele. Ma, zaista je recept za preporuku. Hvala Dani, još jednom. Pozdravček

      Избриши
  2. Barene paprike obožavam. Ne pravim ih ali ovde kupujem i jako mi sde sviđaju, kao što kažeš,blago kisele a hrskave,mmmm a volim i one punjene ribancem,....

    ОдговориИзбриши