BATACI U PIVU

Sjajan način da malo razmazite čula - pileći bataci u marinadi od piva. Aroma od koje se ne može pobeći. Pikantno, slatko i oporo u istom trenu prožimaju čulo ukusa. Odličan recept za vikendaški ručak ili piknik varijantu, uz prilog po želji i dobro rashlađeno pivo.
Potrebne namirnice: 10-ak pilećih bataka, so prema potrebi. Marinada – 70 ml ulja, kafena kašika soli, supena kašika meda, supena kašika slatke aleve paprike, ½ supene kašike ljute aleve paprike, kafena kašika mlevenog zelenog bibera, ½ kafene kašike cimeta, 4-5 čena belog luka, kora od ½ limuna, 2 dl piva.

Način pripreme: Oprano meso obrisati od viška vode i posoliti sa svih strana. U zip-kesu za zamrzivač (2 kg) usuti ulje, so, med, alevu, biber, cimet, beli luk, koru limuna i pivo pa zatvoriti i promućkati, a zatim u to položiti meso. Dobro zatvorenu kesu ostaviti u frižider preko noći (najmanje 3-4 sata) da se meso marinira. Sutradan, meso izvaditi iz frižidera 30-ak minuta pre pripreme da odstoji na sobnoj temperaturi. Dobro ugrejan tiganj (gril, tučani, teflonski) premazati sa malo ulja pa staviti meso da se peče. U toku pečenja okretati meso dva-tri puta i svaki put premazivati meso marinadom koja je ostala u kesi. Pečeno meso služiti dok je vruće (uz hladno pivo) i dekorisati peršunovim listom.
Napomena: Umesto kese za zamrzivač može se koristiti posuda sa poklopcem, a umesto meda odličan je demerera šećer. Tiganj mora biti vreo a u momentu kada meso počne da menja boju smanjiti temperaturu na srednju vrednost. Batake peći 30-ak minuta, a najbolje je proveriti da li je meso pečeno tako što se u najdeblji deo bataka zabode nož (do koske) i blago raseče, pa ukoliko nema tamne ili krvave tečnosti meso je spremno. Ovaj način pripreme mesa odličan je i za pileća krilca sa roštilja. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam.

8 коментара:

  1. Ne znam ko bi mogao da odoli ovako finoj piletini.

    ОдговориИзбриши
  2. Iako ne volim da pijem pivo, volim kad je dodato jelu. I pvp izgleda fino i sočno

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ima poseban šmek u klopi, zaista. Počela sam da ga dodajem u jela kada sam probala pivski gulaš, stvarno je posebnog ukusa. Hvala, Džoli.

      Избриши
  3. Mislim da nam uz ove batacice escajg nije ni potreban, a narocito ako su tu i krilca.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hihihihi ☺ Ma, ionako je slađe kad ručkamo prstima... ♥

      Избриши
  4. Pivo kao pice ne volim, ali zati u kuhanjuobozavam. Bataci izgledaju bozanstveno.

    ОдговориИзбриши