MUFFIN PRŽENICE

Prženice u kalupu za mafine
Par ljudi me je pitalo da li imam omiljenu društvenu mrežu. Odgovorila sam da je to Instagram, iako nisam baš redovno prisutna u svetu društvenih mreža i da sam par puta uklanjala naloge. U tom simpatičnom ćaskanju otkrila sam da sam se u Instagram zaljubila na prvi klik i da mi omogućava pristup svemu onom što u dokolici volim da prelistam ili ponudim, a da nikada nisam osetila zamor ili dosadu na toj mreži. Zagovornik sam teze da slika govori više od hiljadu reči i da svako oko zapaža drugačije, te nije za čuđenje što sam instagramer. Za razliku od Fejsbuk profila, moj Insta-profil je javan i to smatram jedinim razumnim načinom korišćenja ove mreže. Ukoliko grešim, vreme me može bitno demantovati a ja ću vas i o tome obavestiti. ☺ 
Sada ono zbog čega sam povela priču o Instagramu - recept. Ne može se odrediti broj svim mogućim objavama i tegovima vezanih za hranu i recepte koji kruže Instagramom a jedan od njih ovog puta predstavljam. Tada mi je poslužio kao fino rešenje za tzv. doručak od kuće tj. užinu sa kojom se uvek mučim i tražim način da sebi pružim što zdraviju ali ukusnu varijantu. Autor originalnog recepta je Natali, koja vodi divan blog posvećen očuvanju/sticanju dobrog zdravlja uz ukusnu hranu, a to sve prati priča o ličnom iskustvu. Pogledajte njene strane jer je to baš fino i prijatno virtualno mestašce. Natali je spremala mafine u slatkoj verziji, a ja ću vam predstaviti slane prženice od belog i heljdinog hleba.
Mafini od starog hleba
Potrebne namirnice (za 12 mafina): 5 većih jaja, 8 debljih kriški belog hleba ili 6-7 kriški heljdinog hleba, 200 ml toplog mleka, so prema ukusu, ulje ili puter za podmazivanje kalupa.

Način pripreme: U dubljoj posudi penasto umutiti jaja, dodati so i mleko pa promešati. U to dodati hleb isečen na kockice (korica se može odstraniti) i sve dobro promešati dok smesa ne postane homogena. U slučaju pripreme mafina sa heljdinim hlebom ostaviti hleb oko pet minuta da što bolje upije smesu. Nauljene kalupe napuniti natopljenim hlebom (napuniti ¾ kalupa). Peći u prethodno ugrejanoj rerni na 200° C oko 30 minuta.
Prženice od starog hleba
Napomena: U mafine možete dodati npr. obaren i usitnjen spanać/koprivu, mladi luk, kačkavalj/sir, pršutu ili drugo suvomesnato prema ukusu (isprobala sam ih u pet-šest varijanti i sve su za preporuku). Ističem da je tekstura prženica sa belim hlebom mnogo prozračnija tj. prženice više narastu te su i bolje za dodavanje drugih sastojaka. 

Nale

Biće mi drago ako u komentarima iznesete svoje utiske, kritike i predloge. Hvala vam. Tekstovi i fotografije sa bloga ne mogu se preuzimati bez dozvole autora.

17 коментара:

  1. Sviđa mi se ideja, jer prženice obožavam u svim oblicima! Probacu pa ću ti javiti kako su mi uspele! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rado ih preporučujem i nadam se da ćeš uživati. Biće mi drago da čujem tvoje utiske. ☺

      Избриши
  2. Ideja ti je odlična.Prženice svi volimo i na ovaj način ćemo probati!Pozdrav :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti. Nadam se da ćete biti zadovoljni. Pozdrav, Doco draga! ☺

      Избриши
  3. Bas zgodna ideja za brz i ukusan dorucak ili veceru, fotkice su vrlo lepe.:) Instagram me nekako ne privlaci (vise volim Pinterest), ali rado cu posetiti tvoju stranicu.:) P.S. hvala na lepom recepticu i linkovima!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Upravo tako! Hvala ti, darling ♥ Oooh, volim ja i Pinterest a znam i kakve sve lepote ti tamo prikupljaš. Nisam baš aktivna na Pin ali kad nešto želim da sačuvam i baš odredim mesto tome ja bocnem upravo Pinterest. P.S. Nema na čemu. I drugi put. CMOKIC

      Избриши
    2. Ah, kako sam zaboravila?! Pa, prepoznaješ ono karirano srculence, nadam se? Obožavam ga i u poslednje vreme često postavljam fotke gde se ono udenulo. I naravno, obavezno pomislim na tebe. ♥ ♥ ♥

      Избриши
  4. Super ideja za mafine-prženice! ♥ Moja sveki ih je na sličan način pravila kao pitu, ovo je još zgodnije jer je hrskavije i ne mora da se seče :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. ♥ Kad reče pita, probala i tako. Mnogo mi se dopalo. Kiss

      Избриши
  5. Neobično i odlično. Što se mreža tiče, FB sam otkazala nakon što su me tražili osobne podatke. Jako volim Pinterest za pohranjivanje dobrih recepata, a koristim i Instagram. Ma, nemam dovoljno vremena posjetiti sve!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Drago mi je da ti se dopada. ☺ Slažem se da za sve to prelistavanje treba vremena.

      Избриши
  6. Po čemu su to prženice??? Prženice su, kao što i naziv govori, nešto prženo. Ovo je jednostavno zapečeni kruh: ako ti to zoveš prženice- to ne znači da će to stvarno postati prženice. Trebala bi proučiti što su prženice.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Poštovana, kada pripremate po receptima drugih autora najmanje što možete učiniti je da ne odstupate od već imenovanog naziva recepta. Možda niste obratili pažnju na uvod. No, ništa strašno.

      Prženje, kao vid termičke obrade namirnica tj. pripreme hrane, nije nužno i podrazumevano sprovesti u znatnoj količini masnoće. Verujem da ste upoznati sa prženjem u dubokom ulju i na par kapi masnoće.
      Zapečeno i pečeno su dva različita oblika termičke obrade, doduše s vrlo malom ali znatnom razlikom. Zapečeni kruh nikako nije odgovarajući naziv, kao što tvrdite. To bi bilo nešto bez jaja, ulja, mleka... kao tostirana tj. zapečena kriška hleba (ili ceo hleb).
      Kada me već navodite da proučavam šta su prženice, drage volje ću to i učiniti. Šta mi teško?

      Избриши
    2. Vidjela sam uvod, bez brige. Dakle, ako je jedna blogerica u zabludi, sve ostale slijepo prihvaćaju zablude (ak je jednoj nešto prženo, onda je i Vama, iako zapravo nije).
      Zapeći znači ispeći do mjere koju traži jelo priređeno na poseban način [zapeći grah; zapeći palačinke]. Zapečeni grah ima neku vrstu umaka (obično od rajčice). Zapečene palačinke da se zapeku u pećnici, mogu imati a) samo preljev od vrhnja, b) kombinaciju vrhnja i jaja, c) kombinaciju mlijeka i jaja itd. Dakle – kruh natrackan mlijekom i jajetom i ispečen u pećnici bez masnoće je zapečen, a ne pržen. Ili ti smatraš da su palačinke zapečene u pećnici pogrešno tako nazvane i trebaju se zvati
      prženice od palačinki???
      Tostiranje je proces pečenja šnita kruha uz uporabu suhe topline bez prisustva masnoća i tekućina. Ili ste Vi možda u toster nalijevali mješavinu mlijeka i jaja prije tostiranja??? Priznajem da to nisam probala.
      Slobodno Vi proučite još jednom jer niste usvojili gradivo.

      Избриши
    3. Poštovana,
      argumenti su jedno a ubeđivanje sagovornika da je samo Vaše stanovište ispravno tema koja, iskreno, ne drži moju pažnju. No, eto Vi ste tu da ispravite (naše) zablude i da mene kvalifikujete kao nekog ko nije usvojio gradivo. Ja sebi ne bih mogla dati takvu slobodu, kojom ste Vi sebe nagradili. No, svet je prepun različitih ljudi.
      Započeli ste obraćanje sa "ti" pa ste ga tako mogli i završiti. Naročito, što nisam od onih koji sebe doživljavaju kao "Vi".
      Tostiran hleb može se nazvati i prepečen hleb ili duplo pečeni (dvopek) hleb... Zapečene palačinke (kako ih Vi opisujete) češće nazivam gratinirane. Vidite, samo malo šire posmatrajte stvari i nemojte izvrtati argumente, pa ćemo se i dalje kvalitetno družiti.

      Избриши